„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 gruodžio 25 d, Nr.5 (26)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pirmasis juodaodis arkivyskupas

Buvęs Ugandos teisėjas tapo Didžiosios Britanijos anglikonų arkivyskupu

Ugandoje gimęs 56 metų kunigas
Džonas Sentamu oficialiai
paskirtas pirmuoju juodaodžiu
arkivyskupu Didžiosios Britanijos
istorijoje. Jis tapo 97-uoju Jorko
arkivyskupu. Prieš atvykdamas
į Didžiąją Britaniją 1974-aisiais,
jis griežtai kritikavo diktatoriaus
Idi Amino režimą
EPA-ELTA nuotrauka

Dabartines demografines ir sielovadines tendencijas Vakarų Europoje savotiškai atspindi kad ir šis įvykis: antros pagal reikšmę Didžiojoje Britanijoje Jorko anglikonų diecezijos vadovu inauguruotas juodaodis arkivyskupas Džonas Sentamu. Bažnyčios ekspertai teigia, kad lapkričio 30 dieną vykusios inauguracijos iškilmės buvo vienos spalvingiausių per visą daugiau nei 800 metų Jorko katedros istoriją. Jose būdingi iš viduramžių paveldėti liturginiai Bažnyčios hierarcho įvesdinimo ritualai persipynė su afrikietiškos muzikos ir šokių ritmais, kuriuos atliko iš Ugandos pakviesti 56 metų arkivyskupo Dž.Sentamu tėvynainiai.

Pats arkivyskupas Dž.Sentamu, kuris nuo Ugandoje viešpatavusios Idi Amino diktatūros į Didžiąją Britaniją pasitraukė prieš tris dešimtmečius, tėvynėje buvo dirbęs teisėju. Savo inauguracinėje kalboje jis priminė buvusio Anglikonų Bažnyčios primo Kenterbebrio arkivyskupo Maiklo Ramzio žodžius, kad europiečių misionierių pakrikštyti Afrikos ir Azijos krikščionys dabar tikėjimo atnaujinimo dvasią turi grąžinti Europai. „Anglikonų Bažnyčia taip pat turi iš naujo savyje atrasti pasitikėjimą“, - kalbėjo inauguracijoje arkivyskupas Dž.Sentamu. Jis pripažino, kad Didžioji Britanija materialiniu atžvilgiu tampa vis turtingesnė, tačiau supasaulėjusioje visuomenėje tikrasis džiaugsmas nejaučiamas.

Tapęs antruoju pagal rangą Anglikonų Bažnyčios hierarchu arkivyskupas Dž.Sentamu ne tik valdys Anglijos šiaurinę dalį apimančią Jorko bažnytinę provinciją, bet ir taps 70 milijonų tikinčiųjų visame pasaulyje turinčios bendruomenės vienu pagrindinių vadovų. Dabartiniam Kenterberio arkivyskupui Romanui Viljamsui jo pagalba bus labai reikalinga, nes dėl skandalų, susijusių su homoseksualių asmenų šventinimu į kunigus ir vyskupus, anglikonų bendruomenei realiai gresia susiskaidymas. Anglikonų vyskupai Afrikos šalyse griežtai kritikuoja tokius prieštaringus veiksmus ir net pagrasino dėl galimo nepaklusnumo, jeigu tokia veikla nesiliaus.

Pagal nusistovėjusią Jorko anglikonų ganytojo inauguracijos tradiciją į iškilmes iš savo rezidencijos arkivyskupas Dž.Sentamu prie katedros atplaukė ilga valtimi ir buvo susirinkusių tikinčiųjų džiaugsmingai sutiktas. Apeigų pabaigoje nuo katedros šventoriaus pakilo gausybė balionų, simbolizuojančių krikščionių mokymo skleidimą pasauliui.

ENI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija