„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 gruodžio 25 d, Nr.5 (26)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Izraelio kalėjimo teritorijoje rasta seniausia pasaulyje krikščionių bažnyčia

Izraelio archeologai atrado
seniausią pasaulyje
krikščionišką bažnyčią

Ant aptiktos šventovės grindų
rasti senovės graikų
kalba parašyti tekstai
EPA-ELTA nuotraukos

Izraelio archeologai atrado seniausią pasaulyje krikščionišką bažnyčią, kuri buvo atkasta šalies šiaurėje esančiame Megido mieste plečiant sugriežtinto režimo kalėjimo teritoriją. Izraelio archeologų asociacija skelbia, kad ant aptiktos šventovės grindų rasti senovės graikų kalba parašyti tekstai, kuriuose teigiama, jog bažnyčia skiriama Jėzui Kristui. Ant bažnyčios sienų irgi rasta keletas Dievą šlovinančių užrašų. Taip pat dėkojama ir karininkui Gajanusui, kuris skyrė lėšų bažnyčios statybai.

Mokslininkai mano, kad atrastoji bažnyčia buvo pastatyta III-IV amžiuje. Tikimasi, jog šis atradimas leis daugiau sužinoti apie ankstyvąją krikščionybę. Kasinėjimo vieta yra šalia Tel Megido miestelio, kurio pavadinimas hebrajų kalba reiškia Armagedonas – paskutinė gėrio (Jėzaus) ir blogio (Šėtono) kova.

Iki šiol seniausiomis pasaulyje krikščionių bažnyčiomis laikytos šventovės Jeruzalėje, Betliejuje ir Hebrone, kurios buvo pastatytos po 330 metų, kuomet imperatorius Konstantinas panaikino krikščionybės draudimą. Tačiau tikėtina, kad rastoji bažnyčia buvo pastatyta iki 313 metų, kai draudimas buvo įvestas. Įdomu tai, jog pirmuosius kasinėjimo darbus atliko Megino kalėjimo kaliniai. „Apie tokį dalyką nesu net svajojęs. Tai tiesiog nuostabu“, – sakė šiame kalėjime bausmę atliekantis Ramilis Razilubas.

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija