„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 gruodžio 25 d, Nr.5 (26)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Atstatyta Drezdeno katedra

Atstatytos Drezdeno Dievo
Motinos šventovės didysis kupolas

Restauruotos katedros freskos

Spalio pabaigoje per iškilmingas apeigas vėl buvo pašventinta Drezdeno (Vokietija) protestantų katedra, kuri buvo atstatyta po 60 metų. Ji buvo sugriauta per miesto bombardavimą 1945 metais, baigiantis Antrajam pasauliniam karui. „Šios bažnyčios pašventinimas yra ženklas, kad mes galime darniai gyventi pripažinę buvusią kaltę“, - sakė vietos liuteronų vyskupas Jochenas Bolis per spalio 30 dieną vykusias Frauenkirche (Dievo Motinos bažnyčios) šventinimo iškilmes. Jose dalyvavo apie 1700 maldininkų, tarp jų ir buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis bei jo įpėdinė Angela Merkel ir daugelis žymių politikos ir Bažnyčios atstovų iš kitų šalių. Dešimtys tūkstančių Drezdeno gyventojų, kai kurie iš jų su ašaromis akyse, iškilmes stebėjo per miesto gatvėse pastatytus didžiulius ekranus.

„Dievo Motinos bažnyčia Drezdeno miestui yra tas pats, kas Šv. Pauliaus katedra Londonui. Ji buvo laikoma gražiausiu barokiniu statiniu į šiaurę nuo Alpių“, - pastebėjo šventinimo apeigose dalyvavęs Koventrio (Didžioji Britanija) anglikonų katedros dekanas emeritas Polas Ostreicheris, kuris buvo įkūręs fondą „Dresden Trust“, rinkusį aukas anglų visuomenėje Drezdeno bažnyčiai atstatyti. Iš surinktų lėšų buvo pagamintas auksinis kupolas ir kryžius, kurie buvo padovanoti vokiečiams per ankstesnes apeigas. Beje, didžiulis kryžius padarytas iš viduramžių senumo vinių, kurios buvo surinktos Koventrio katedros griuvėsiuose. Ši šventovė buvo sunaikinta per 1940 metų vokiečių karinių oro pajėgų surengtą šio Anglijos miesto bombardavimą. Pagaliau dar vienas ryškus anglų ir vokiečių susitaikymo ženklas – padovanotą kupolą ir kryžių nuliejo Alenas Smitas, sūnus britų lakūno, dalyvavusio Drezdeno bombardavimo reiduose 1945 metų vasarį.

Per minėtą bombardavimą, - kuris vėliau daugelio karinių ekspertų buvo įvertintas kaip nereikalingas, nes miestas neturėjo strateginės reikšmės karo eigai, - Drezdenas buvo anglų ir amerikiečių aviacijos beveik visiškai sunaikintas, žuvo per 40 tūkst. civilių gyventojų. Buvo subombarduota 1734 metais statyta Dievo Motinos katedra, kurios griuvėsiai, kaip „memorialas“, buvo laikomi per visą komunistinio režimo Rytų Vokietijoje valdymo laikotarpį. Po Vokietijos suvienijimo 1990 metais Drezdeno visuomenės iniciatyva buvo pradėtos rinkti lėšos Dievo Motinos katedrai atstatyti. Šalyje ir užsienyje, ypač Didžiojoje Britanijoje, buvo suaukota apie 100 mln. eurų.

Lėšas 1994 metais pradėtiems atstatymo darbams taip pat skyrė Vokietijos ir Saksonijos žemės vyriausybės, Drezdeno savivaldybė, Bažnyčia. Šis didžiausias Europoje maldos namų atstatymo projektas iš viso kainavo 180 mln. eurų.

ENI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija