"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Protesto akcijomis ir pamaldomis JAV paminėtas aborto legalizavimo 30-metis

Vyskupas Viljamas Veigandas nurodė abortus remiančiam Kalifornijos gubernatoriui susilaikyti nuo Komunijos priėmimo
Jaunieji „Žygio už gyvybę“ dalyviai kalba rožinį

Kaip ir kasmet, įvairiais protesto renginiais, demonstracijomis ir pamaldomis už negimusius kūdikius sausio 22 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo paminėta sukaktis, kai 1973 metais Aukščiausiojo Teismo sprendimu šalyje buvo įteisinti abortai. Kaip rašė amerikiečių spauda, pagrindinėje kasmet rengiamoje manifestacijoje - „Žygyje už gyvybę“ („March for Life“) JAV sostinės Vašingtono gatvėmis - dalyvavo apie 400 tūkst. žmonių. Šiemet, minint jau 30-ąsias aborto legalizavimo metines, šio žygio tema buvo: „Žodžiais ir darbais patvirtinti kiekvienos žmogiškosios gyvybės šventumą“.
Gausūs akcijos dalyviai savo kalbose pažymėjo, kad per pastaruosius tris dešimtmečius dėl abortų amerikiečiai prarado 35 mln. kūdikių, tai yra trečdalį kartos! Ši didžiulė ir skaudi netektis buvo lyginama su Antrojo pasaulinio karo, Hirosimos atominio bombardavimo ar 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristinio išpuolio Niujorke aukomis, o abortų šalininkų teiginiai - su kupinomis neapykantos rasistų, nacių ir komunistų ideologų nuostatomis dėl juodaodžių, žydų ar „klasinių priešų“. Daugelis demonstrantų grupių, vadovaujamos kunigų, kalbėjo rožinio maldą. Kai kuriuose prieš abortą protestuojančių jaunų žmonių plakatuose buvo įrašyta: „Kodėl buvimas savo motinos įsčiose yra nusikaltimas, už kurį baudžiama mirtimi?“ bei „Yra neteisinga nuspręsti, jog tavo pradėtas kūdikis turi mirti, kad tu galėtum gyventi kaip nori. Motina Teresė“.

Kurti gyvybę gerbiančią kultūrą

Gerai žinomas gyvybės gynimo nuostatomis JAV prezidentas Džordžas Bušas sausio 19-ąją, sekmadienį prieš aborto legalizavimo metines, paskelbė Nacionaline žmogaus gyvybės šventumo diena. Ta proga išleistame savo kreipimesi jis teigė: „Kiekvienas kūdikis yra prioritetas ir palaima, todėl, mano įsitikinimu, visi jie turi būti svetingai priimti į gyvenimą ir apsaugoti įstatymu“. Prezidentas Dž.Bušas kvietė tėvynainius Nacionalinę žmogaus gyvybės šventumo dieną atitinkamomis ceremonijomis ir apeigomis savo namuose ir šventovėse patvirtinti pagarbą gyvybei ir „atnaujinti mūsų įsipareigojimą užtikrinant, kad kiekvienas amerikietis turėtų teisę į gyvenimą, laisvę ir laimės siekimą“.
Paminėjęs vyriausybės įstatymines iniciatyvas, kuriomis stengiamasi apriboti aborto leistinumo daromą žalą, prezidentas teigė, jog šitaip norima pagelbėti tiems, „kurie neturi balso ir galios patys apginti savo teises“. Visas tas Dž. Bušo administracijos pastangas - įstatymą, pagal kurį padengiamos pradėto kūdikio, kaip atskiro asmens, gydymo išlaidos, taip pat įstatymą, kuris užtikrina asmens teises ir garantijas kūdikiui, išlikusiam gyvam po aborto, motinystės namų kūrimą „krizėje atsidūrusioms moterims“, seksualinės abstinencijos iki santuokos skatinimą švietimo programose, tėvų raštiško pritarimo reikalavimą prieš darant abortą nepilnametėms - labai teigiamai įvertino Jungtinių Valstijų vyskupai. Prezidentas pasižadėjo „tęsti kūrimą kultūros, kuri gerbia gyvybę“, skatinant „etišką politiką“ ir užuojautos darbus, kurie „padeda tautai tapti dosnesnei ir teisingesnei“.
Sausio 22 dieną tiesioginiu televizijos ryšiu kreipdamasis į Vašingtone, prie Tomo Džefersono monumento, susirinkusius „Žygio už gyvybę“ dalyvius, prezidentas Dž.Bušas priminė: „Pagarba teisei gyventi ragina mus rūpintis ligoniais ir mirštančiaisiais, asmenimis, turinčiais negalią ir įgimtų defektų, bei visais, kurie yra silpni ir pažeidžiami. Ir ši akivaizdi tiesa taip pat kviečia mus vertinti ir ginti gyvybę tų nekaltų kūdikių, kurie laukia, kol bus pagimdyti“. Prezidentas pažadėjo, jog jo administracija sieks, kad šiais metais būtų priimtas įstatymas, kuris visiškai uždraustų vėlyvąjį abortą ir klonavimą žmonių embrionų, kurie vėliau būtų naudojami tyrimui ir sunaikinami. „Mes negalime kurti gyvybės tam, kad ją sunaikintume. Žmogiškosios būtybės nėra tyrimo medžiaga, kuri būtų naudojama žiauriems ir nepamatuotiems eksperimentams“, - sakė jis. Dž.Bušas pažymėjo, kad visos gyvybės gynėjų pastangos, akcijos ir maldos stiprina viltį, jog ateis diena, kai bus pagimdytas kiekvienas pradėtas kūdikis ir „su meile priimtas į šeimą, o tauta garantuos jo saugumą“.
„Abortų - niekada daugiau“
Tarp daugelio pamaldų JAV diecezijų katedrose, skirtų liūdnai abortų legalizacijos sukakčiai paminėti, „Žygio už gyvybę“ išvakarėse pagrindinės šv. Mišios vyko Vašingtono Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo nacionalinėje šventovėje. Apeigose, pavadintose „Nacionaliniu maldos budėjimu už gyvybę“, kurios buvo užbaigtos šv. Mišiomis jaunimui, dalyvavo apie 8,5 tūkst. maldininkų. Jas koncelebravo penki kardinolai, 36 arkivyskupai ir vyskupai bei daugiau kaip 300 kunigų. Homiliją pasakė Filadelfijos arkivyskupas kardinolas Antonis Bevilakva, kuris JAV vyskupų konferencijoje vadovauja gyvybės gynimo akcijų koordinavimui.
Kardinolo A.Bevilakvos homilijos pavadinimas - „Abortų - niekad daugiau“ - buvo dviejų popiežių pasakytose kalbose Jungtinių Tautų Organizacijoje žinomų teiginių sintezė. 1965 metais popiežius Paulius VI savo kalboje karą pasmerkė tokiais dabar dažnai kartojamais žodžiais: „Karo - niekada daugiau“. Po 30 metų, 1995-aisiais, popiežius Jonas Paulius II, kalbėdamas iš tos pačios Jungtinių Tautų būstinės Niujorke tribūnos, vėl priminė tuos savo pirmtako žodžius, kartu pridėdamas: „Abortai yra karas prieš negimusius kūdikius“.
Kardinolas A.Bevilakva sakė, kad dabar, minint abortų įteisinimo 30-metį, yra visai tinkama perfrazuoti ir sujungti abiejų Kristaus vietininkų žodžius ir ištarti jų stipriausią prasmę: „Abortų - niekada daugiau“, kartu pabrėžiant, jog „toks yra mūsų tikslas, kurio niekada neatsisakysime“. Po šių ganytojo žodžių didžiausioje Jungtinių Valstijų katedroje nuaidėjo pritariantys plojimai. Kardinolas pastebėjo, jog galbūt norėtųsi, kad dabar šios šventovės sienos dar labiau būtų išplėstos, bet verčiau padaryti ką kitą: ”Išplėskime savo širdžių sienas maldai už tuos, kurie svarsto apie abortus, ir už tuos, kurie juos daro. Išplėskime savo maldas už vyriausybės pareigūnus, ypač už tuos, kurie palankūs gyvybei ir kuriems reikalinga mūsų maldinga parama“.
Kardinolas A.Bevilakva ragino „išplėsti atsidavimą bet kokio pobūdžio gyvybės gynimo veiklai, nes nė vienas kūdikis neturi žūti nuo aborto, nes moterys nusipelnė geresnio likimo nei abortai ir pati visuomenė nusipelnė geresnės būties nei abortai“. Jis taip pat kvietė tikinčiuosius sutelkti dėmesį į „naujas prievartos ir manipuliacijos formas“, kurias dabar patiria žmogaus gyvybė, tokias kaip klonavimą ir biotechnologinius eksperimentus. „Išplėskime mūsų viltis, kad ši kova yra ir Dievo kova, o jeigu Dievas su mumis, tai kas gali būti prieš mus?“ Todėl negalima likti nuošalyje ir leisti, kad kiti nulemtų visuomenės ateitį.
Tie, kurie remia abortus, pagaliau turi suprasti, kad „mes, kurie giname gyvybę, tęsime tai diena po dienos, metai po metų ir nepaliaujamai liudysime negimusių kūdikių naudai, kol nebus apsaugota teisė gimti kiekvieno motinos įsčiose esančio kūdikio. Ir tepadeda mums Dievas“, šie kardinolo A.Bevilakvos žodžiai vėl buvo palydėti plojimų. Baigdamas homiliją ganytojas pabrėžė, kad tik tuomet, kai bus teisiškai apsaugota kiekviena gyvybė - gimusi ir negimusi, „Amerika taps ne tik galinga tauta, bet taip pat ir didžia tauta, kuo būti mus šaukia Dievas, tauta gyvybės ir laisvės - visiems!“
Vyskupas nurodė gubernatoriui nepriimti komunijos, kol „nepakeis širdies“
Tarp kitų aborto legalizavimo Jungtinėse Valstijose 30-osios sukakties minėjimo akcentų, vienas susilaukė ypatingo dėmesio ne tik JAV, bet ir užsienio žiniasklaidoje. Sausio 22 dieną tą proga aukotų šv. Mišių homilijoje Kalifornijos valstijos sostinės Sakramento miesto vyskupas Viljamas Veigandas pareiškė, jog bet kuris katalikas politikas, kuris remia abortų teisėtumą, negali priimti Komunijos, kol nepakeis šios savo nuostatos. Šiuos savo žodžius ganytojas skyrė konkrečiai ir pačiam Kalifornijos gubernatoriui Grejui Deivisui, kuris nuolat pabrėžia, jog yra „praktikuojantis katalikas“, tačiau viešai netgi pabrėžtinai pritaria abortams, kas prieštarauja Bažnyčios mokymui.
Šv. Sakramento katedroje aukotų šv. Mišių homilijoje vyskupas V.Veigandas kalbėjo: „Kaip jūsų vyskupas, aš turiu aiškiai pasakyti, kad kiekvienas politikas ar kitas asmuo, kuris mano, kad yra priimtina katalikui remti abortą, daro didelę klaidą, į pavojų statydamas savo sielą, ir jo santykiai su Bažnyčia negali būti geri. Toks asmuo turi garbingai tai pripažinti ir apsispręsti savanoriškai susilaikyti nuo šventos Komunijos priėmimo, kol nepakeis širdies“.
Vyskupas priminė JAV episkopato priimtus dokumentus, kuriuose aiškiai nurodoma, kad pritariantis abortams valstybės pareigūnas ir taip prieštaraujantis Bažnyčios mokymui dėl gyvybės neliečiamumo „netiesiogiai dalyvauja nekaltos gyvybės naikinime“. Todėl vyskupų prašoma jiems paaiškinti, juos pataisyti ir įspėti dėl būtinumo „pakeisti širdį“, kad jų nuostatos ir veiksmai taptų atviri „Gyvybės evangelijos“ liudijimui. Ganytojas taip pat kalbėjo apie sausio mėnesį paskelbtą Vatikano dokumentą dėl katalikų politikų pareigos palaikyti Bažnyčios pagrindines moralines pozicijas naujai leidžiamais įstatymais. „Popiežius Jonas Paulius II daug kartų akcentavo, jog tiems, kurie tiesiogiai darbuojasi įstatymų leidimo institucijose, egzistuoja „svarbi ir aiški pareiga“ priešintis visiems į žmogaus gyvybę besikėsinantiems įstatymams. Jiems, kaip ir kiekvienam katalikui, neleidžiama dalyvauti tokio įstatymo propagandinėse kampanijose ar už jį balsuoti“, - rašoma minėtame Tikėjimo doktrinos kongregacijos dokumente „Dėl katalikų veiklos ir elgesio politiniame gyvenime“.
Vyskupas V.Veigandas savo homilijoje pabrėžė, kad „žmogiškosios gyvybės šventumo ir kiti pagrindiniai moralės reikalai priklauso ne tik Bažnyčios mokymo, bet prigimtinės teisės sričiai“. Todėl „negali būti pasidalijimo tarp viešosios ir privačios moralės. Nepakanka tik sakyti: „Aš asmeniškai prieštarauju abortui“ ir tuo pat metu palaikyti kito teisę žudyti savo kūdikį“. Kritikuodamas tokią gubernatoriaus G.Deiviso poziciją, kuris aiškina, kad „panašiai kaip ir jis galvoja daugelis katalikų, palaikydami moters teisę žudyti savo negimusius kūdikius - darytis abortą“, vyskupas priminė: „Mes nesame savo kūno savininkai. Mes esame tik valdytojai - valdytojai šventu Dievo pavedimu“.
Be to, abortas įtraukia ne tik moters kūną, bet ir kitą - nekalto kūdikio kūną. „Dievo ir prigimties įstatymo nuoroda labai aiški: „Nežudyk!“ - kalbėjo ganytojas. - Mes žinome, kad dabar nėra politiškai naudinga būti tokiu gyvybės gynėju, tačiau tiesa ir melas, gėris ir blogis niekada negali būti atskleistas balsavimu. Visa žmogaus gyvybė yra šventa, ir tikras lyderis palaiko tai, kas yra teisinga, o ne tai, kas populiaru“. Vėliau duotame interviu Sakramento diecezijos laikraščiui „Catholic herald“ vyskupas V.Veigandas sakė, kad po tokio jo pareiškimo jis gavo daug ne tik katalikų, bet ir kitų konfesijų tikinčiųjų pritariančių laiškų, kad jis paragino Kalifornijos gubernatorių G.Deivisą keisti savo nuostatą.
Jis taip pat sakė turįs viltį, kad minėta homilija sukels platesnį visų katalikų dialogą šiais klausimais. Juk iš tikrųjų nemažai katalikų, panašiai kaip ir gubernatorius G.Deivisas, mano, „jog visai normalu vadinti save geru tikinčiuoju ir tuo pat metu laikytis kai kurių pažiūrų, kurios prieštarauja katalikų tikėjimui. Bet tai nėra gerai“. Vyskupas taip pat pastebėjo, kad per pastaruosius kelerius metus jis norėjo asmeniškai susitikti su gubernatoriumi ir pasikalbėti apie jo nuostatą dėl abortų bei kitų dalykų, bet šis net neatsakė į jam raštu pateiktus prašymus. Per visą pirmą ketverių metų kadenciją (pernai G.Deivisas vėl buvo išrinktas Kalifornijos gubernatoriumi) su juo nepavyko susitikti ir kitiems penkiems Kalifornijos vyskupams.
„Aš vis dar labai noriu su juo susitikti, - sakė vyskupas V.Veigandas, kuris gubernatoriui nusiuntė savo sausio 22-ąją pasakytos homilijos tekstą. - Asmeniškai aš jam nejaučiu jokios antipatijos. Yra gerbtinas dalykas užimti pareigas valstybinėje tarnyboje. Tačiau tuo pat metu gubernatoriui tenka viešai kalbėti apie abortus, ir jeigu ta pozicija nukrypsta nuo katalikiškų įsipareigojimų, jis turi žinoti tokio elgesio pasekmes“.

Mindaugas BUIKA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija