"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Eurazijos šalys siekia perprasti ekonominį AIDS poveikį

Įsivaizduokite AIDS epidemiją, kuri sumažintų prognozuojamas Kinijos ir Indijos gamybos apimtis trečdaliu. Pasak JAV demografo Nikolo Eberstato, tai gana optimistinis scenarijus, nes, išsipildžius niūriausioms prognozėms, ekonominiai padariniai būtų kur kas dramatiškesni.
Ekspertų teigimu, AIDS sukelianti ŽIV infekcija dviejose daugiausia gyventojų turinčiose pasaulio valstybėse pasiekė beveik kritinį lygį. Dėl lėtos vyriausybių reakcijos tokia padėtis gali baigtis milžiniška žmonių tragedija ir didžiuliais ekonominiais nuostoliais.
“Visiškai akivaizdu, kad AIDS nėra Aziją aplenkusi problema“, - sakė Azijos vystymo banko (AVB) Manilos skyriaus vyriausiasis ekonomistas Indus Bušanas. Jo nuomone, vyriausybėms nereikėtų manyti, kad joms pavyks išvengti ekonominių nuostolių, nepasekus Tailando ir Kambodžos pavyzdžiu ir nesiėmus neatidėliotinų priemonių sustabdyti ligos plitimą.
2001 metų pabaigos duomenimis, maždaug 28 iš 40 milijonų pasaulio ŽIV nešiotojų gyveno į pietus nuo Sacharos esančiame Afrikos regione, kur nuo AIDS mirė apie 20 milijonų žmonių, o ŽIV virusu yra užsikrėtę 9 procentai visų 15-49 metų gyventojų. Tačiau, pasak N.Eberstato, labai tikėtina, jog naujosios kartos pasaulinis sergamumo AIDS centras persikels į Euraziją - Rusiją ir Aziją.
Net ir nepasiekus į pietus nuo Sacharos esančiame regione fiksuojamo užsikrėtusiųjų lygio, ekonominiai AIDS padariniai trims svarbiausioms regiono šalims - Rusijai, Kinijai ir Indijai - bus nepalyginamai liūdnesni.
“Visuotinė epidemija šiose valstybėse paveiks ir pakeis jų ekonominį, o vėliau ir karinį potencialą”, - mano Amerikos verslo instituto mokslininkas N.Eberstatas.
Prognozuojami užsikrėtimo ŽIV skaičiai yra vien spėlionės, tačiau jais jau susirūpino Jungtinės Tautos (JT). JT ataskaitoje nurodoma, kad Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ŽIV yra apsikrėtę 7,2 milijono žmonių, arba 10 procentų daugiau, palyginti su praėjusiais metais. Kai kuriose Indijos ir Kinijos dalyse viruso nešiotojų skaičius siekia 10-20 procentų visų gyventojų.
Jungtinių Valstijų centrinės žvalgybos valdyba prognozuoja, kad iki 2010 metų Indijoje gyvens daugiausia pasaulyje infekuotųjų ŽIV - 20-25 milijonai, o Kinijoje viruso nešiotojų skaičius sieks 10-20 milijonų.
Savo ruožtu N.Eberstatas parengė tris AIDS plėtros scenarijus. Jei epidemija plis nedaug, užsikrečiant vos 1,5 procento suaugusiųjų, 2000-2025 metų laikotarpiu Indijoje ir Kinijoje atitinkamai mirs 21 ir 19 milijonų žmonių. Jau dabar AIDS serga beveik keturi milijonai indų, kuriuos pagal šį rodiklį lenkia tik Pietų Afrikos gyventojai. JT skaičiavimais, sergamumas AIDS Indijoje siekia vieną procentą.
Pagal N.Eberstato vidutinio dydžio epidemijos scenarijų, kuris numato infekuotųjų skaičių Indijoje ir Kinijoje atitinkamai sieksiant 5 ir 3,5 procento, per tą patį laikotarpį mirs 56 milijonai indų ir 40 milijonų kinų.
Kaip pastebėta Pietų Afrikoje, plačiai išplitusi ŽIV epidemija, nuo kurios miršta jauni darbuotojai, mažina paskatas investuoti į aukštąjį mokslą ir techninį lavinimą, kurie labai svarbūs produktyvumui. Mažėjant darbo ištekliams ir santaupoms, gali kristi ir tiesioginės investicijos bei technikos pažanga.
“Šie veiksniai rodo, kad ŽIV protrūkis gali turėti ilgalaikių ekonominių padarinių, kurie iš esmės atitolins paveiktas šalis nuo globalizacijos procesų”, - nurodo N.Eberstatas.
Naujosiose rinkose veikiantis bankas “Standard Chartered”, kurio skyriuose 50 šalių dirba 28 tūkst. darbuotojų, yra viena iš bendrovių, kurioms gresia ekonominis AIDS poveikis.
“AIDS gali veikti produktyvumo lygį, darbuotojų moralę, verslo sąnaudas ir taip toliau, - sako “Standard Chartered” Singapūro skyriaus vadovė Julin Go. - Tai ne tik sveikatos klausimas, bet ir verslo problema”.
Remdamasis principu, jog gyvenimo trukmė yra patikimas ekonominio potencialo rodiklis, N.Eberstatas prognozuoja, kad vidutinio laipsnio epidemijos atveju Indijos gamybos apimtys vienam darbingo amžiaus gyventojui sumažėtų dviem penktadaliais, palyginti su tokia padėtimi, jei ŽIV nebūtų buvę. Vidutinio laipsnio epidemijos atveju, vidutinės vieno indo gamybos apimtys 2025 metais neviršys dabartinių. Kinijoje vidutinė epidemija sumažintų darbuotojų produktyvumą perpus. Pagal pesimistiškesnį scenarijų, Kinijos produktyvumas per kitus 25 metus tik sumažėtų. N.Eberstatas minėjo, kad abiejose šalyse BVP augimas dėl AIDS sumažės trečdaliu ar net daugiau, palyginti su tokia hipotetine situacija, jei šia liga nebūtų sergama.
Kaip nurodoma Kinijos sveikatos apsaugos ministerijos Ligų kontrolės ir prevencijos centro ataskaitoje, per artimiausius dešimtį metų Kinijos BVP net ir pagal palankiausią scenarijų dėl AIDS praras 22,5 milijardo juanių. Blogiausio scenarijaus atveju šalis gali netekti 40 milijardų juanių.
Atsižvelgiant į gresiančią krizę, AVB ekonomistas I.Bušanas ragina Azijos šalių vyriausybes skirti daugiau lėšų AIDS prevencijai. Valstybės parama ypač svarbi, nes didžiausia sergančiųjų dalis yra neturtingi.
AVB užsakė tyrimą Harvardo universiteto Sveikatos apsaugos fakultete, kuris parodė, jog kovai su AIDS išleisti pinigai atsiperka daugiau kaip tris kartus, nes sumažina išlaidas sveikatos apsaugai, padidina produktyvumą ir pailgina ekonominio darbuotojų aktyvumo laikotarpį. “Turėtume investuoti į AIDS prevencijos programas, kad Azijos šalys netaptų antruoju į pietus nuo Sacharos esančiu regionu”, - pažymi I.Bušanas.

Parengta pagal dpa-Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija