"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Paukščiai ir žmonės

Knygoje „Karaliaus Saliamono žiedas“ (K.Z.Lorencas. Vilnius, 1981, p.189) yra labai gražiai parašyta apie paukščių - kuosų ištikimybę.
Kuosos susižada pirmąjį savo gyvenimo pavasarį, tačiau subręsta tik po dvylikos mėnesių, taigi paprastai sužadėtuvės trunka metus. „Susižadėjusi pora sudaro patikimą tarpusavio gynybos sąjungą - abu partneriai ištikimai palaiko vienas kitą. Radęs kokį skanėstą, patinėlis neša jį savo nuotakai“.
Ne mažiau patrauklus ir nuolatinis patelės dėmesys savo draugui - ji valo jo galvos plunksnas, kurių jis negali pasiekti snapu. Kuosos - ilgaamžiai paukščiai, jos gyvena beveik tiek pat, kiek žmogus. „Bet ir po daugelio metų patinėlis maitina savo žmoną taip pat rūpestingai, kaip anksčiau, ir tokiu pat švelniu balsu čiulba jai apie meilę, kaip pirmąjį sužadėtuvių ir bendro gyvenimo pavasarį“.„Iš visų kuosų sužadėtuvių ir vestuvių, kurias man teko stebėti, iširo tik vienerios, ir tai sužadėtuvių laikotarpiu“.
Iš šių pavyzdžių matome, kad paukščiai - kuosos, vadovaudamosi instinktais, atrodo, elgiasi padoriau už kai kuriuos žmones. 1999 metais Lietuvoje šimtui santuokų teko 65 ištuokos. Turkijoje - tik šešios ištuokos. Moterys, bijodamos, kad vyras jas paliks, nenori turėti daug vaikų. Dažnai išsiskyrusių tėvų vaikus auklėja gatvė. Gal todėl yra tiek daug jaunų nusikaltėlių. Skyrybos vaikams - tai tragedija, daug didesnė negu suaugusiesiems.
Todėl reikėtų išleisti įstatymą: duoti laisvę vaikams turėti abu tėvus - uždrausti skyrybas. (Išimtis: leisti skyrybas tik tuo atveju, jeigu šeimoje nėra vaikų.)
Jeigu bus tvirta šeima, tai bus tvirta ir Lietuva.

Ramutis Romualdas JUŠKEVIČIUS
Kaunas

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija