"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Pagimdyti berniuką - sunkiau nei mergaitę

Gimdyti berniukus sunkiau nei mergaites. Šią liaudies išmintį dabar patvirtino ir mokslinė studija. Airijos mokslininkai nustatė, kad berniukų gimdymas trunka vidutiniškai 6 valandas ir 16 minučių, - tai yra, 24 minutėmis ilgiau nei mergaičių. Be to, berniukai beveik pusantro karto dažniau pasaulio šviesą išvysta po Cezario pjūvio operacijų. Sūnus gimdančios motinos taip pat dažniau reikalauja skausmą mažinančios epiduralinės nejautros nei dukrų besilaukiančios moterys. Apie tai rašoma specializuotame žurnale “British Medical Journal”.
Viena priežasčių, kodėl berniukų gimdymai vyksta sunkiau, anot mokslininkų, yra ta, kad gimstančių berniukų galvos apimtis vidutiniškai būna didesnė nei mergaičių. Tačiau šis faktorius nepaaiškina visų skirtumų. Kitos priežastys nežinomos.
Mokslininkų grupė studijos metu įvertino 4070 berniukų ir 4005 mergaičių 1997-2000 metų gimimo protokolus. Kūdikių motinos buvo pirmą kartą gimdančios, jų nėštumo eiga buvo normali ir sąrėmiai joms prasidėjo be medikamentų.

Pagal dpa-Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija