"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Vieno iš tėvų auginami vaikai dažniau linkę žudytis

Nepilnose šeimose augantys vaikai turi daugiau psichikos problemų, linkę piktnaudžiauti alkoholiu ir dažniau žudytis negu pilnų šeimų vaikai.
Švedijos mokslininkai tyrinėjo 65 tūkstančių vaikų iš nepilnų šeimų mirčių ir ligų statistiką. Gautus rezultatus jie lygino su 920 tūkstančių normaliose šeimose augusių vaikų duomenimis. Atskyrę socialinius ir kitus veiksnius, jie nustatė, kad vieno iš tėvų auginami vaikai dvigubai dažniau serga psichikos ligomis. Jie dukart dažniau mėgina žudytis, kenčia nuo ligų, susijusių su alkoholio vartojimu, ir dažniau nusižudo. Ir polinkis į narkotikus vaikystėje jų yra didesnis: mergaičių - tris kartus, berniukų - keturis kartus negu pilnose šeimose augančių vaikų.
Tyrimams vadovavusi Sveikatos valdybos Stokholme atstovė dr. Gunila Ringbek Veitoft žurnale "Lancet" paskelbtame straipsnyje tvirtina, kad "nepilnoje šeimoje augantiems vaikams gresia daugiau įvairių sveikatos sutrikimų ". Manoma, kad tam įtakos gali turėti materialinė šeimos padėtis. Vis dėlto autorė linkusi atsargiai vertinti gautus rezultatus. Panašiai mano ir straipsnį komentavę Liverpulio universiteto medikai Margaret Vaithed ir Pola Holand. Jų nuomone, skirtingos socialinės sąlygos skirtingose šalyse neleidžia apibendrinti rezultatų.

Pagal dpa-Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija