"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Mėgintuvėlyje pradėti vaikai dažniau sirgs vėžiu

Vienas po kito pasirodę du mokslo darbai rodo, kad tarp apvaisinimo mėgintuvėlyje ir vėžio esama ryšio. Nyderlandų tyrinėtojai nustatė, kad mėgintuvėlyje užmegztų vaikų tikimybė susirgti akies vėžiu yra net septynis kartus didesnė negu įprastu būdu atsiradusiai gyvybei. Tiesa, patys straipsnio žurnale “Lancet” autoriai sako, kad jų tyrimo rezultatai tėra tik pirminiai, išvadas daryti būtų per anksti. Tačiau prieš savaitę pasirodė panašus britų mokslininkų darbas - šie nustatė ryšį tarp apvaisinimo mėgintuvėlyje ir inkstų vėžio.
Retinoblastoma, piktybinis tinklainės vėžys, yra reta liga, Vakarų šalyse pasitaikanti kartą iš 17 tūkstančių gimimų. Anetės Mol vadovaujami Amsterdamo universitetinio medicinos centro mokslininkai nustatė tokią diagnozę penkiems vaikams, gimusiems vienas po kito penkiolikos mėnesių laikotarpiu; tai septynis kartus dažnesnis rezultatas negu įprastai apvaisinto vaisiaus atvejais.
Nyderlanduose iš visų gimusių naujagimių 1-1,5 proc. yra užmegzti mėgintuvėlyje. Tokiu būdu nuo nevaisingumo kasmet gydosi apie trys tūkstančiai olandžių.
Neaišku, ar dėl vėžio kalti vaistai, skatinantys ovuliaciją. Todėl, anot dr. A. Mol, ateityje reikėtų tikrinti piktybinių auglių pasireiškimo dažnumą priklausomai nuo skirtingų ovuliaciją skatinančių vaistų. Be to, reikia tikrinti, ar tikrai defektai mėgintuvėliuose pradėtų vaikų organizme pasireiškia anksčiau negu normaliai užmegztų vaikų. Mat pastarieji nėra taip atidžiai stebimi kaip mėgintuvėliniai.
Didžiosios Britanijos vaisingumo draugija, kuri vienija apvaisinimo mėgintuvėlyje specialistus, taip pat pasiryžusi skatinti tokius tyrimus. Jie nurodo, kad apskritai vėžys vaikams iki 15 metų išsivysto vieną kartą iš 600, ir kad apie 80 procentų tokių atvejų išgydoma.
Birmingemo ir Kembridžo medikai kiek anksčiau nustatė, kad su inkstų pakenkimu susijusią ligą, Bekvito-Vydemano sindromą turinčių vaikų yra keturis kartus daugiau toje populiacijos dalyje, kuri išsivystė iš mėgintuvėlio. Šio genetinio sutrikimo dažnis populiacijoje yra 2-5 atvejai iš 100 tūkstančių.

Pagal dpa-Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija