„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (41)

2004-iųjų balandžio 23 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dėl kėsinimosi pažeisti konstitucinę
tėvų teisę auklėti vaikus
pagal savo įsitikinimus

Moterų konservatorių bendruomenės pareiškimas

Moterų konservatorių bendruomenė itin susirūpinusi dėl Sveikatos ministerijos ketinimų įgyvendinti mūsų šalyje projektą apgaulingu pavadinimu „Jaunimui palankios paslaugos Lietuvoje“ (JPPL).

Oficialiai skelbiama, kad projekto tikslas – jaunimo sveikatos stiprinimas vystant jaunimui palankias paslaugas savivaldybėse, akcentuojant psichikos sveikatą, narkotikų vartojimo mažinimą, nesaugų seksą, ŽIV/AIDS, lytiniu keliu plintančių ligų prevenciją tarp jaunų žmonių ir ypač pažeidžiamose jaunų žmonių grupėse. Tačiau projekte siūlomos priemonės, kurias numatoma taikyti siekiant šių neva kilnių tikslų, atskleidžia ketinimus suduoti stiprų smūgį šeimos integralumui, netgi paneigiant Konstitucijos garantuotą tėvų ir globėjų teisę auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus bei moralines nuostatas.

Projekto „Jaunimui palankios paslaugos“ sumanytojai laiko nemokamą prezervatyvų ir metadono bei švirkštų narkomanams dalijimą, nuvežant šias priemones į vietas, kur renkasi jaunimas. Paslaugas numatyta teikti konfidencialiai, t.y. nežinant vaikų tėvams, globėjams, mokytojams.

Projektas skirtas jaunimui nuo 10 iki 24 metų, todėl klausiame jo iniciatorių, rengėjų bei Sveikatos apsaugos ministerijos: ar jie yra susipažinę su Vaiko teisių apsaugos konvencija, LR Civiliniu kodeksu, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu bei Lietuvos Respublikos Konstitucija? Šie teisės aktai griežtai apriboja valdžios institucijų teisę kištis į šeimos vidaus gyvenimą bei kategoriškai draudžia tvirkinti mažamečius vaikus. Kadangi projektas numato taikyti metodiką „bendraamžiai – bendraamžiams“, kuris įgalina į mokymo procesą įtraukti vaikus bei jaunuolius, pagrįstai kyla klausimas: ar „saugaus sekso“ įgūdžių tobulinimas yra ta sritis, kurioje patirtimi turi dalytis dešimtmečiai su dešimtmečiais, nežinant jų tėvams arba įstatyminiams atstovams?

Ar Lietuvos valstybėje yra per maža socialinių problemų, ar Lietuvos šeima yra pakankamai valstybės remiama, kad būtų galima švaistyti valstybės biudžeto lėšas abejotinos reputacijos lobistų norui pasipelnyti Lietuvos jaunimo tvirkinimo bei šeimos institucijos griovimo sąskaita?

Moterų konservatorių bendruomenė kreipiasi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir visų miestų bei rajonų savivaldybių tarybas, prašydama sustabdyti JPPL projekto įgyvendinimą Lietuvoje. Raginame ministrą J.Oleką, puikų chirurgą ir žinomą visuomenei žmogų, atšaukti savo parašą po abejotinu projektu, kuris prieštarauja valstybės Konstitucijai bei įstatymams.

Vilija Aleknaitė ABRAMIKIENĖ,
Moterų konservatorių bendruomenės pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija