„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (41)

2004-iųjų balandžio 23 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Rimta grėsmė vaikams

Tėvai turi teisę ir pareigą auklėti savo vaikus ir yra atsakingi už savo vaikų auklėjimą ir vystymą, privalo rūpintis savo vaikų sveikata, jų dvasiniu ir moraliniu ugdymu. Tėvai atlikdami šias pareigas turi pirmumo teisę prieš kitus asmenis. (LR Civilinio kodekso III kn., XI skyr., 3 skirsnis)

l. e. p. Lietuvos Respublikos Prezidentui

Artūrui Paulauskui

Su dideliu nerimu stebime kai kuriuos LR Vyriausybės sprendimus, susijusius su mūsų vaikų sveikata ir saugiu vystymusi. Vienas tokių – projektas „Jaunimui palankios paslaugos Lietuvoje“ (JPPL), kuriame po gražiais žodžiais „suteikti vaikams kokybiškas medicinines paslaugas, užkirsti kelią lytiškai plintančioms ligoms ir narkomanijai“ aiškiai matome, nes nesame akli, kad mūsų vaikams yra iškilusi rimta grėsmė. Projekte „jaunais žmonėmis“ vadinami asmenys nuo 10 iki 24 metų, o „paaugliais“ – nuo 10 iki 19 metų. Vadinamieji jauni žmonės nuo 10 metų (mūsų giliu įsitikinimu – dar vaikai!) „turi teisę laisvai ir sąmoningai apsispręsti dėl seksualinės patirties, malonumo ir seksualinės orientacijos“. Taigi jau dešimtmečiams turi būti pasiekiami tokie JPPL komponentai kaip „reprodukcinė sveikata, kontraceptinės priemonės, nėštumo priežiūra ir priežiūra po aborto“. Esame tvirtai įsitikinę, kad be tėvų sutikimo nei vaikams, nei paaugliams negali būti dalijami ne tik kontraceptikai, bet ir jokie kiti stipraus poveikio preparatai bei atliekamos chirurginės intervencijos. Tačiau projekto principuose mūsų vaikams „garantuojamas konfidencialumas, gerbiamas privataus gyvenimo slaptumas“, vadinasi, tėvų vaidmuo patikimas JPPL teikėjams.

Mus sukrėtė neseniai LR Vyriausybės pateiktos ataskaitos „Dėl Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijos įgyvendinimo“ 47-ame punkte išreikšta nuostata, „kad asmuo nuo 14 metų gali duoti sutikimą lytiškai santykiauti“. Manome, kad tokios nuostatos ir programos Lietuvoje paskatintų netradicines lytines orientacijas, seksualinį palaidumą ir griautų šeimą.

Todėl mes tikimės, kad Lietuvai išeinant iš politinės krizės bus laikomasi įstatymų, ir prašome Jūsų imtis priemonių, kad verslo interesų paveikti medikai bei visuomenės veikėjai nepažeistų tėvų teisių.

Po tokiu laišku, nurodant vardą, pavardę, adresą siūloma pasirašyti kiekvienam, kuriam rūpi vaikų ateitis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija