„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (49)

2004-iųjų gruodžio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Jungtinių Tautų Organizacijos
išpuoliai prieš gyvybę

Mindaugas BUIKA

Maltos universiteto absolventai.
Maltoje, kurios 96 proc.
gyventojų yra katalikai,
abortas yra visiškai uždraustas
EPA-ELTA nuotraukos

Buvęs Europos Sąjungos
plėtros komisaras Giunteris
Ferhoigenas užtikrino,
kad Briuselis niekada neturės
juridinės galios dėl abortų
ir kad tai visados liks
kiekvienos šalies vidaus reikalas

Griežtas Maltos vyskupų ir vyriausybės atkirtis

Jungtinių Tautų Organizacijos struktūros, veikiamos „planuotos tėvystės“, feministinių ir panašių grupių, manipuliuojančių reprodukcinės sveikatos ir reprodukcinių teisių sampratomis, daro spaudimą toms nedaugeliui dar likusių šalių, kurios iki šiol draudžia abortus, kad jos pakeistų įstatymus ir legalizuotų negimusios gyvybės naikinimą. Štai gruodžio pradžioje JT Ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių komitetas rekomendavo Maltai peržiūrėti savo įstatymus ir leisti daryti abortus kaip „terapinę procedūrą“, tačiau sutiko griežtą tiek Bažnyčios, tiek ir vyriausybės atkirtį.

„Abortas yra ir lieka nekalto asmens nužudymas, kad ir dėl kokių priežasčių tai įvyktų, - sakoma Maltos vyskupų paskelbtame pareiškime. – Abortas visiškai prieštarauja Dievo įstatymui, kuris yra absoliutus autoritetas santykyje su žmogiškąja gyvybe“. Dokumente, kurį pasirašė Maltos episkopato vadovas arkivyskupas Džozefas Marsieka, pabrėžiama, kad neatimamą kiekvieno asmens teisę gyventi taip pat turi pripažinti ir gerbti pilietinė visuomenė bei politinė valdžia. Jeigu pozityvioji teisė atmeta kiekvienos pradėtos gyvybės apsaugos sampratą, tada tuo pačiu „valstybė paneigia visų lygybę prieš įstatymą“, - nurodo ganytojai.

Tuo remiantis, minėto Jungtinių Tautų komiteto reikalavimas, kad Malta legalizuotų abortus, yra prieštarautinas ir nepriimtinas“, teigiama episkopato pareiškime. Jame maltiečiai yra raginami likti tvirti branginant gyvybę ir ginant ją nuo jos pradėjimo momento iki natūralios pabaigos. Vyskupai taip pat kreipiasi ir į įstatymų leidėjus bei vyriausybę, kad jie taip pat „besąlygiškai atmestų abortą“ ir liktų gyvybės globotojais ypač „tų asmenų, kurie nepajėgūs savęs apginti“.

Maltoje, kurios 96 proc. gyventojų yra katalikai, abortas yra visiškai uždraustas netgi incesto bei išžaginimo atvejais. Pagal šalyje galiojantį baudžiamąjį kodeksą, už aborto darymą tiek motinai, tiek ir gydytojui gresia ketverių metų kalėjimo bausmė. Maltai stojant į Europos Sąjungą, - ji kartu su pokomunistinėmis šalimis buvo priimta gegužės pradžioje, - buvo rimtai susirūpinta, ar Briuselis nebandys spausti katalikiškos šalies, kad ji legalizuotų abortus. Šis susirūpinimas buvo dar labiau susijęs, kai 2003 metais Europos Parlamentas priėmė teisiškai neprivalomą rezoliuciją su raginimu šalims kandidatėms visiškai legalizuoti abortus.

Tačiau tuometis Europos Sąjungos plėtros komisaras Giunteris Ferhoigenas, susitikęs su arkivyskupu Dž.Marsieka, jį užtikrino, kad Briuselis niekada neturės juridinės galios dėl abortų ir kad tai visados liks kiekvienos šalies vidaus reikalas. Kad ši garantija būtų dokumentaliai sutvirtinta, Maltos vyriausybė, stojant į ES, Briuselyje pasirašė atitinkamą protokolą, kuriuo Europos Sąjunga visam laikui atsisako ES ir Europos Parlamento galimos įtakos Maltos abortų draudimo įstatymams. (Toks tvirtumas yra geras pavyzdys tų Rytų Europos šalių vyriausybėms ir parlamentams, kuriuose Briuselio ar Jungtinių Tautų dokumentai ratifikuojami ir pasirašomi kartais jų net neperskaičius.)

Katalikų žinių agentūros „Life Site News“ paprašytas išsakyti Maltos vyriausybės nuostatą dėl Jungtinių Tautų komiteto reikalavimo legalizuoti abortus, ministro pirmininko sekretoriato vadovas Edgaras Galea sakė, jog „Maltos vyriausybė nesutinka su komiteto rekomendacijomis peržiūrėti šalies įstatymus“. Be kita ko, jis nurodė, kad, Maltos vyriausybės nuomone, „abortas absoliučiai prieštarauja“ Jungtinėse Tautose paskelbtai Vaiko teisių konvencijai, kurioje pabrėžiama, jog kiekvienu atveju vaiko interesai yra svarbiausias prioritetas.

Spaudimas Lenkijai liberalizuoti abortų įstatymą

Kitas Jungtinių Tautų Organizacijos komitetas, atsakingas už Tarptautinės pilietinių ir politinių teisių sutarties įgyvendinimą, lapkričio pradžioje paskelbtame pareiškime pareikalavo, kad Lenkija „liberalizuotų“ abortų įstatymą. Komitetas, pareiškęs savo „didžiulį susirūpinimą ir dėl abortus varžančių įstatymų Lenkijoje“, taip pat nurodė geriau užtikrinti aprūpinimą kontraceptikais bei galimybę laisvai pasinaudoti šeimos planavimo metodais. Susirūpinta ir dėl nepatenkinamos seksualinio švietimo padėties Lenkijoje bei pareikalauta, kad Švietimo ministerija užtikrintų, jog šalies mokyklose būtų įgyvendintas „išsamus ir objektyvus seksualinis švietimas“.

(Ko vertas „išsamus ir objektyvus seksualinis švietimas“, gali parodyti daugelio Vakarų šalių, ypač Didžiosios Britanijos statistika, kai, įvedus šį „švietimą“, gerokai išaugo nėštumo ir susirgimų venerinėmis ligomis atvejų tarp nepilnamečių. Jungtinėse Valstijose ir kitur dabar telkiamas dėmesys į skaistumo ir susilaikymo nuo seksualinių santykių iki santuokos ugdymą mokyklose, tačiau Jungtinių Tautų komitetas Lenkijai to nerekomenduoja.)

Lenkijos gyvybės gynimo sąjūdžių federacijos vienas vadovų Lechas Kovalevskis, reaguodamas į minėtas iniciatyvas, sakė, jog tai yra „Jungtinių Tautų Organizacijos išpuolis prieš Lenkijos suverenumą“. Jis taip pat pastebėjo, kad, skirtingai nuo Maltos, padėtis Lenkijoje yra kita ir šis spaudimas tikrai gali turėti įtakos aborto įstatymo pakeitimui. Iš tikrųjų nereikia užmiršti, kad dabar Lenkiją valdo buvusių komunistų vyriausybė, ir griežtas, abortus varžantis įstatymas, priimtas dešiniųjų valdymo metais, kaip atrodo, dabar laikosi tik iš pagarbos didžiajam gyvybės gynėjui popiežiui Jonui Pauliui II.

Todėl nereikia stebėtis, kad aborto legalizavimo rėmėjai Lenkijos Seime ir vyriausybėje palankiai sutiko naująją Jungtinių Tautų komiteto ataskaitą ir ragino pradėti debatus dėl įstatymo pakeitimo. „Esantys suvaržymai turi būti pakeisti, tačiau reikalingos rimtos diskusijos, - sakė Reuters žinių agentūrai Lenkijos socialinių reikalų ministro pavaduotojas Čezaris Mizejevskis. – Gerai, kad mes dabar turime JT paraginimą, ir tai sudarys sąlygas diskusijoms pradėti. Ankstesnių nuostatų daugiau laikytis nebegalima…“

Be abejo, gyvybės gynėjai Lenkijoje yra stiprūs, ir jiems šalies parlamente atstovauja pirmiausia konservatyvioji Lenkijos šeimų lyga, turinti vieną didžiausių frakcijų. Štai Šeimų lygai Seime atstovaujančios parlamentarės Anos Sobeckos nuomone, dabartinis abortą varžantis įstatymas turi ne tik išlikti, bet netgi būti sugriežtintas. „Abortą reikia visiškai uždrausti, nes tai žmogaus nužudymas, žmogžudystė, - sakė ji. – Kuo kaltas kūdikis, pradėtas per išžaginimą, kad jį reikėtų pasmerkti mirčiai?“ 1993 metais priimtas įstatymas leidžia daryti abortą tik išžaginimo, didelės vaisiaus deformacijos ir pavojaus motinos gyvybei atvejais, bet ir tai tik pirmosiomis dvylika nėštumo savaičių.

Gyvybės gynėjus, žinoma, aktyviai remia įtakingoji Lenkijos Katalikų Bažnyčia. Reaguodamas į Jungtinių Tautų komiteto reikalavimus liberalizuoti abortą, žinomas lenkų katalikų hierarchas Krokuvos popiežiškosios teologijos akademijos rektorius vyskupas Tedeušas Pieronekas interviu italų katalikų dienraščiui „Avvenire“ stebėjosi: „Kas davė Jungtinėms Tautoms galią nurodyti, kas yra gerai, o kas blogai?“ Jis taip pat priminė, kad teisė gyventi yra vienas pagrindinių principų, įtvirtintų JT Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje. Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininkas Peremyslio arkivyskupas Jozefas Michalikas taip pat atmetė reikalavimus dėl aborto liberalizavimo, pavadinęs juos „šokiruojančiu sąmonės ir minčių užtemimu“, kuris tik patvirtina Jungtinių Tautų Organizacijos išgyvenamą krizę.

Įvairių šalių gyvybės gynėjų lyderiai, piktindamiesi dėl JT Žmogaus teisių ir kitų panašių komitetų veiklos įgyvendinant Planuotos tėvystės organizacijos primetamos „mirties kultūros“ kėslus, pažymi tų socialinės inžinerijos „ekspertų“ visiškos atskaitomybės nebuvimą ir tai, kad jie dirba likdami nežinomi didžiajai visuomenės daliai. Šie žmonės, tyliai kažkokių suinteresuotų valstybės biurokratų paskirti, lieka tam tikrų grupių lobizmo įtakoje ir dažnai vykdo programą, kuri iš esmės yra priešinga šalies vyriausybės nuostatoms.

Štai galima nustebti, kad tarp minėto JT Žmogaus teisių komiteto, pastaruoju metu raginusio liberalizuoti abortus ne tik Lenkijoje, bet ir Čilėje, Maroke, Nepale, aštuoniolikos narių yra Maltos atstovas, nors tos šalies visuomenė ir vyriausybė tvirtai nusistačiusios prieš negimusios gyvybės žudymo įteisinimą. Komitetui taip pat priklauso JAV bei katalikiškų Lotynų Amerikos šalių atstovai, nors tų kraštų vyriausybės kaip tik yra palankios abortų ribojimui. Štai kodėl gyvybės gynėjų lyderiai kviečia visuomenes labiau kreipti dėmesį ir politiškai įvertinti jų atstovų Jungtinių Tautų struktūrose veiklą ir už ją atsiskaityti, kad būtų išvengta tokių kontroversijų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija