"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2004 m. birželio 11 d., Nr. 2 (9)

PRIEDAI









Kūrėjas

Bronius VERTELKA

Bronius Bickus

Broniaus Bickaus namai Skapiškyje nepanašūs į kaimynų. Sugalvojęs tokius pasistatyti, iš pradžių savo mintis išdėstė popieriaus lape. Architektas savamokslio projektą be taisymų patvirtino. Tuo metu Bronius dirbo elektriku kolūkyje.

Sumanius imtis statybos, pirmininkas net girdėti nenorėjo apie nemokamas atostogas. Atrodė, jog be Broniaus kolūkis subyrėtų. Tačiau žmogus neatsisakė savo ketinimų: baigęs darbą kolūkyje, skapiškėnas puldavo prie namo statybos. Taip ir naktys jį užklupdavo. Pamatęs ateinantį gatve žmogų, suvaidindavo tokį „pavargusį“, lyg po gerų vaišių grįžtų.

Dirbo taip, kad atrodytų geriau nei pas kaimynus. Be priekaištų tebeveikia centrinio šildymo sistema. Po namu – rūsys: ten stovi krosnis, iš kurios šildomas pastatas. Čia ir valgį gamina. Nusimaudyti ar nusiprausti galima vonioje. Vartai iš metalo tarsi įkūnija kunigaikščio Gedimino sapną. Juose pavaizduotas kaukiantis geležinis vilkas. Abiejuose vartų galuose – po skulptūrą.

Bronius negeria vandens, nors kieme yra paties kastas šulinys. Troškulį jis numalšina miežinio alaus stikline ar savos gamybos vyno taurele, tačiau šeimininko niekas nėra matęs girto. Jis yra išsaugojęs net prieš 20 metų darytą obuolių vyną. Rūsys po namu toks didelis ir painus, kad be Broniaus jo nesugebėsi rasti.

Vienintelis Skapiškyje B. Bickus sugalvojo įsirengti liftą – jis veikia tvarte. Norint pakelti krovinį į jo trečiąjį aukštą, tereikia spustelėti mygtuką. Sumanus žmogus turi pasidaręs ir malūną. Miestelyje tik du gyventojai gali tokiais pasigirti. Malūnas grūdus ne sutrina, bet suspaudžia tarsi į blyną. Toks malimas populiarus Suomijoje. Skapiškėnas,sausio 15-ąją atšventęs savo 70-ąjį gimtadienį, žada sukonstruoti sulčių spaudimo aparatą. Jis turėtų būti visiškai nepanašus į dabar turimus. Tokiam aparatui tereikia vieno varikliuko.

B. Bickus ne iš kitų pasakojimų žino, kokia yra Sibiro tremtinio dalia. Būdamas paauglys jis pateko į Irkutsko sritį. Po metų susirgęs mirė jo tėvas. Bronius liko tiktai su motina. Vaikinukas turėjo sėsti į antros klasės suolą, nors prieš išvežant jis jau buvo penktokas. Pradėjęs dirbti miško pramonėje, išmoko staliaus amato. Su Vytautu Skardžiumi pastatė medinį namą. Pamatus jam atstojo maumedžio vainikas, sienas kėlė iš eglių ar pušų rąstų – tai buvo greita statyba. Stogą dengė lentomis. Jas pasigamino skeldami medžių kamienus. Tokiu rievėtu stogu gerai nutekėdavo vanduo. Langus papuošė išpjaustytomis langinėmis. Jas uždarydavo nakčiai, kad būtų saugiau ir šilčiau.

Skapiškyje stovi paminklas blaivybei, vienintelis toks Europoje. Jis buvo pastatytas 1862 metais gyventojų, dar baudžiaunininkų, lėšomis. Idėja, kad Skapiškyje būtų toks paminklas, kilo vyskupui Motiejui Valančiui. Miestelyje jis lankėsi 1858 metais. Tuo metu Lietuva, būdama carinės Rusijos priespaudos gniaužtuose, skendėjo alkoholizmo liūne. Pastačius paminklą Skapiškyje, jį pašventino čia vėl atvykęs vyskupas M. Valančius. Antrojo pasaulinio karo metais blaivybę simbolizuojantis statinys buvo sugriautas.

Grąžinti paminklą sugalvojo skapiškėnai. Projekto ėmėsi Vilniaus paminklų restauravimo projektavimo instituto architektas Rimas Valeckas. Jis yra kilęs iš Skapiškio parapijos, dabar gyvena sostinėje. Atstatymo darbams vadovavo buvęs Sibiro tremtinys B.Bickus. Be to, jis padarė kryžių iš metalo, kuris iškilo virš paminklo. Jame esančios skulptūrėlės – taip pat šio žmogaus rankų darbas.

Sugalvojęs ūkininkauti gimtajame kaime netoli Skapiškio, maždaug toje vietoje, kur kažkada stovėjo jo tėvų namai, Bronius sugebėjo pastatyti dviaukštį namą. Jo priemenė tokia didelė, kad joje gali tilpti lengvasis automobilis. Užlipus į antrąjį namo aukštą, atsiveria akiai malonus vaizdas. Matyti tvenkinys, kuriame ne tik plaukioja žuvys, bet ir vasarą galima maudytis.Vandens gylis jame siekia keturis metrus. Sulaukęs 60 metų, savo jubiliejui Bronius pasodino ąžuoliuką, vėliau užveisė sodą. Jo vaismedžių kamienai – gero piršto storio.

Žuvusiesiems už Lietuvos laisvę atminti B. Bickus padarė kryžių. Jis stovi Skapiškio parapijos kapinėse. Bronius yra žinomas ir kaip tautodailininkas. Jo darbai iš medžio buvo eksponuoti ne vienoje parodoje. Drožinėti skapiškėnas pradėjo... susilaužęs koją. Gulėdamas pabandė drožti peiliuku lovoje. Kruopščiai dirbant išėjo dailus drožinukas. Jo darbeliai skiriasi vienas nuo kito: antai senelis su vaikaičiu daužia kiaušinį; kitas drožinys vaizduoja, kaip girtuoklėlį savo vyrą, įsispraudusi tarp kojų, rykšte lupa jo žmona. Bronius nemėgsta kopijuoti kitų sumanymų, užtat jo darbeliai yra žavūs.

Užsimojo B.Bickus Skapiškio bažnyčiai padaryti šventuosius apaštalus Petrą ir Povilą. Ten stovėjusios jų medinės skulptūros yra pavogtos. Apaštalus Bronius dabar darytų tiktai iš betono, tačiau neįstengia gauti šventųjų paveikslėlio. O dirbti bet kaip – ne jam.

Skapiškis, Kupiškio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija