"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2004 m. birželio 11 d., Nr. 2 (9)

PRIEDAI









Išėjusi į pensiją globėja padeda
nelaimingam vaikui

Seniai žinoma tiesa: kada užauga vaikai, sukuria
savo šeimas, jų tėvai mano „pagyvensią sau“. Tačiau
gyvenimas dažniausiai mėgsta kai ką perrikiuoti savaip…

Birutė Nenėnienė

Globėja Zita Šlekienė
kasdien į darželį vežioja
ir rūpinasi mamos palikto
Poviliuko ugdymu bei sveikata

Kasdien vežioja į darželį

Zita Šlekienė, užauginusi tris sūnus ir galinti džiaugtis jau trimis vaikaičiais, į savo namus parsivežė ketverių metų berniuką. Prieš tai lankė globėjų kursus, o birželio pradžioje sukako metai, kaip ji oficialiai įforminta Povilo Milerio globėja. Savi vaikai tiek tepasakė: „Mama, ar jums reikia to vargo?”

Erdviuose, tvarkinguose namuose Virbalio pakraštyje vienas kambarys skirtas Poviliukui. Globėja arba jos vyras vaiką kasdien nuveža į Vilkaviškį, į „Pasakos“ darželį, kuriame ugdomi sutrikusio intelekto vaikai. Globėja nori, kad Poviliukas būtų lavinamas specialistų. Savaitinėje grupėje nepalieka, nes nori vaiką matyti, be to, neužtektų valstybės skirtų globos pinigų. „Profesorius iš jo nebus, bet tikiu, kad suaugęs gal duoną sau užsidirbs“,- mąsto apie savo misijos atsakingumą globėja.

Vaikas neleidžia senėti

Su globėja Z.Šlekiene ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos inspektore Angele Kvaraciejūte vartėme vaiko nuotraukų albumą ir tarsi peršuoliavome globėjos gyvenimą.

1987-aisiais mirė pirmasis vyras Jonas. Moteris padalijo užgyventą turtą vaikams, padėjo jiems įsikurti. Likimas taip lėmė, kad po šešerių metų antrą kartą ištekėjo už Zigmo, žmogaus, su kuriuo jaunystėje buvo pažįstama.

„Išėjau į pensiją, atsirado laisvo laiko. Galvojau, ką ir veiksiu, juk dar nesijaučiu sena, - kalbėjo moteris. – Štai, o dabar Povilas atjaunina, tik spėju suktis”. Šis vaikutis – pilnas sveikatos problemų. Globėja vežioja jį Vaiko raidos centrą, kartą per savaitę – pas psichologę. Vežėsi į Kauno klinikas, gydymo kursą pasikeisdami su vyru prabuvo Druskininkų „Saulutės“ sanatorijoje, ir dar reikės. Neseniai pritaikė stipresnius akinukus. Judriam berniukui jie gerokai maišo. Dar neįpranta saugotis dėvėdamas ortopedinius batukus.

Padeda psichologės konsultacijos

Vaikui ne viskas išeina taip, kaip derėtų jo amžiaus vaikams. Dar nesiseka užsisegti sagų, užsirišti batelių. Ir mąstymas atsilieka keliolika mėnesių. Tačiau globėja stebi ir džiaugiasi kiekvienu vaiko pasiekimu, jo noru daug ką daryti savarankiškai. Globėja, šalia vaiko būdama psichologinių konsultacijų metu, suvokia, kiek galinti reikalauti iš globotinio. Reikia rytą vakarą sugirdyti vaistus, naktimis keltis. Neseniai komisija pripažino invalidumo grupę. Panašių problemų moteris neturėjo augindama savo sveikus vaikus.Tačiau dabartiniai nauji rūpesčiai ir žaidimai jos nevargina. Priešingai, atpalaiduoja nuo neigiamų minčių.

Pagailo vienišo ir nelaimingo

Tuo metu, kai Zita buvo įsidarbinusi slauge Vilkaviškio ligoninės Traumatologijos skyriuje, ten buvo gydomas traumuotas Poviliukas. „Pamačiau – guli lovytėje. Lūžusi kojelė patempta, viena akytė žiūri į kairę, kita – į dešinę. Vaikas išsekęs, panašiai kaip buvo rodę per televiziją Nedą. O kai valgyt atneša, suvalgo kaip suaugęs, bet kažkaip kitaip, grūste grūsdamas į burnytę”, - mena pirmą įspūdį Z. Šlekienė.

Prieš ligoninę Povilas neilgai gyveno pas globėją. „Mane sukrėtė pažįstamos ligoninės darbuotojos žodžiai, jog vaikui rengiami dokumentai išvežti į užsienį bei jos pasakymas, kam jis, invalidas, ten būsiąs reikalingas“. Kitąkart ta pati moteris Zitai lyg tarp kitko tarstelėjo: „Tu jį gali išgelbėti. Visai neblogas vaikas“.

„Viską labai gerai pergalvojau ir tik po kiek laiko tvirtai nusprendžiau, kad aš jam padėsiu tiek, kad jis sustiprėtų ir pajėgtų nors kiek pritapti prie kitų vaikų”, - mena ir savąsias dvejones globėja.

Nori, kad žinotų tiesą

Bet kokius sunkumus atperka vaiko meilumas, švelnumas, jo smalsumas, pastabumas, noras būti savarankišku. Globėjos vyras, šiaip santūrus ir ramybę mėgstantis žmogus, Poviliuką irgi labai pamilo. Juodu vis kartu po kiemą ir sodelį, jam įdomu triušiukai, ožkytės.

Poviliukas globėją iškart vadino „mota“, paskui - „mama“. „Povilai, aš tau esu teta, taip ir vadink“, - susitarė globėja su berniuku, o mums aiškinosi: „Kaip aš galiu prisipratinti vadinti „mama“, jei po kiek laiko norės atsiimti tikroji motina. Nenoriu jo traumuoti. Jis turi žinoti tiesą“.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos inspektorė sakė, jog berniuko mama - Šaltonienė nuo Bartninkų – neaugino nė vieno iš nemažo pulko pagimdytų vaikų. Globėja Zita svajoja kada nors surengti jų susitikimą. Gailisi, kad po to, kai teismas apribojo motinai teises, nepadarė jos nuotraukos, – būtų įdėjusi į vaiko albumėlį atminčiai.

Kasdien – po gerą darbą

Visą bendravimo laiką, stebint giedrą moters veidą, keletą kartų išsprūdo klausimas, kodėl pasiėmė tokį vargšiuką globoti. Juk, kad ir kaip kas norėtų galvoti, jai naudos iš globėjos statuso nėra jokios, tik rūpestis. Z.Šlekienės atsakymas paprastas: „Kiekvienas žmogus – atskiras pasaulis. Jis turi savo likimą. Niekur nuo jo nepabėgsi, jei taip tau užprogramuota”. Taip, galėjo pasirinkti sveiką vaiką. Bet tokių daug kas nori ir pagloboja, o toks „siratėlė“ kaip Poviliukas tarsi nepastebimas. „Suprantu, kad savo darbą privalau padaryti, - toliau mintį gilino moteris. - Tačiau, jeigu kurią dieną kažkam gero nepadarau, atrodo, jog ją praleidau be vertės. Jei krapštysiuosi vien apie savo namus ir gyvensiu tik sau, mano gyvenimas man atrodys bevertis”.

Moteris visą gyvenimą save stiprina tikėjimu. Ir anais laikais, dirbdama įstaigoje, būdama kolūkio pirmininko žmona, drįso lankyti bažnyčią, besilankydama Kaune užsukdavo pasimelsti į Arkikatedrą ar kurią kitą šventovę. O dabar po šventes ir atlaidus kartu su vyru Zigmu vežiojasi ir Poviliuką.

Virbalis, Vilkaviškio rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija