"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2004 m. birželio 11 d., Nr. 2 (9)

PRIEDAI









Bandonija skaidrina gyvenimą

Bronius VERTELKA

Moterų armonikininkių varžytuvių
nugalėtoja Regina Jakubkienė

Miežiškiai tapo tradicine moterų armonikininkių varžytuvių „ Petronės armonika“ rengimo vieta. Neseniai juose buvo susirinkusios stipriausios muzikantės. Be lietuvių, armonikininkių varžytuvėse dalyvavo ir Estijos atstovė. Renginio muzikančių muzikante ir pagrindinio prizo savininke tapo Bernatoniuose gyvenanti Regina Jakubkienė. Gyvenvietėje netoli Panevėžio įsikūrusi sodietė tokį pat pripažinimą pelnė ir užpernai.

R. Jakubkienė - vienintelė bandonija grojanti moteris Panevėžio rajone. Tokiu muzikos instrumentu profesionaliai grojanti bernatoniškė dalyvavo pernai Juozuko šventėje Molėtuose. Sužinojus, jog moteris groja bandonija, kilo nemažas susidomėjimas. Regina išgirdo netgi ją gluminančių klausimų.

Keturių vaikaičių sulaukusi R. Jakubkienė pasakojo, jog pamėgti muziką ją skatino senelis iš mamos pusės ir mamos brolis. Tai buvo savamoksliai, bet garsūs kaimo muzikantai. Dėdė buvo be galo geras žmogus. Jis buvo nagingas arklių pakinktų meistras. Kartą Regina susapnavo jau žuvusį savo krikštatėvį. Atėjo jis ir ant palangės padėjo savo rankas. Bernatoniškė mano, jog giliai sąmonėje užsifiksavęs dėdės atminimas stimuliavo ją imtis muzikos.

Muzikančių muzikantė teigė, jog bandonija ir armonika turi nemenkų skirtumų. Groti akordeonu Regina išmoko savarankiškai. O grojimo bandonija tvirtus pagrindus jai suteikė geras šeimos draugas ir artimas kaimynas Kazys Varkalys. Tuo metu Regina su tėvais gyveno Pandėlio krašte. Rengdamasi eiti į mokyklą, Regina būtinai paimdavo į rankas bandoniją. Grįžusi iš jos, nepagrojusi nesėsdavo pietų. Gyvenimas taip surikiavo, jog dabar K. Varkalys gyvena Panevėžyje. 83 metų sulaukęs senukas su savo sūnumi Egidijumi bandonijomis groja Bernatonių kaimo kapeloje „Šaltinis“. Šiame meno saviveiklos kolektyve tokiu pat muzikos instrumentu groja ir R. Jakubkienė.

Bernatoniškė turi dvi bandonijas. Vieną jų nupirko jos tėvai. Ištekėjusi Regina mažai bendravo su muzika. Parvykusi aplankyti artimųjų retkarčiais pagrodavo ten saugoma bandonija. Po nelaimingo atsitikimo broliui tapus invalidu, šis muzikos instrumentas atiteko Reginai. Brolis nusipirko naują bandoniją, bet ja pats nebegrojo. Pirkinį jis padovanojo Reginai. Jakubkų namuose yra ir akordeonas. Jis čia pateko kaip dėdės žmonos dovana. Panevėžyje gyvenanti Danutė Rimavičienė Reginą net išmokė siūti. Bernatoniškė pačios siūtais drabužiais rengė dvi dukras, sau bei vyrui pasiūdavo. Jeigu reikia, dabar vaikaičiams drabužėlius pataiso.

Prieš šešiolika metų Jakubkai gyventi iš Rokiškio rajono persikėlė į Bernatonius. Gyvenvietėje nusipirko būstą. Aukštesnįjį buhalterinį išsilavinimą turinti moteris nesėdėjo namuose. Paskutinioji jos darbovietė - AB „Panevėžio stiklas“. Niekada sveikata nesiskundusi moteris stebėdavosi, kaip iš pažiūros sveiki it ridikai įmonės darbuotojai sugeba gauti nedarbingumo lapelius. Liga ją pačią užklupo staigiai. Buhalterės gyvybę gelbėti turėjo medikai. Reginai suteikta invalidumo grupė. Moterų armonikininkių varžytuvėse, išskyrus šiemet, bernatoniškė dalyvavo sirguliuodama. Būti prestižinio renginio dalyve ją prikalbino Bernatonių bendruomenės namų vadovė Reda Manikienė.

Bernatoniai, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija