"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2004 m. birželio 11 d., Nr. 2 (9)

PRIEDAI









Nuo tekintojo iki aktoriaus

Nė vienos cigaretės nesurūkęs 81 metų
panevėžietis jaučiasi sveikas kaip ridikas

Bronius VERTELKA

Kažkada puodžių puodžiumi
vadintas Aleksas Valiušis
džiaugiasi gyvenimu

Bene vienintelio šalyje keramikos muziejaus Leliūnuose savininko Vytauto Valiušio tėvas Aleksas neseniai buvo apdovanotas „Senolių“ klubo padėkos raštu. Taip buvo įvertinta 81 metų panevėžiečio ilgametė veikla liaudies muzikos kapeloje.

Turėjo rinktis restoraną ar muzikos mokyklą

Aleksas Valiušis gyvena nuosavame name, todėl draugai ateina pas jį repetuoti. Tada Aleksas į rankas paima saksofoną. Moka jis groti ir akordeonu, klarnetu, ksilofonu. Pirmasis jo muzikos instrumentas buvo akordeonas. T.Tilvyčio gatvėje, kurioje tada gyveno A.Valiušis, jo kaimynas buvo ketvirto pėstininkų pulko kapelmeisteris. Jis aštuonerių metų vaiką pamokė groti iš natų. Vėliau motina sūnui nupirko akordeoną, kurį Aleksas iki šiol tebeturi.

Draugauti su muzika rimčiau pradėjo įstojęs i muzikos mokyklą. Tuo metu jos direktoriumi buvo M.Karka. Aleksas mokykloje mokėsi trejus metus, tačiau jos nebaigė. Grojantį geležinkelio stoties restorane pastebėjo M.Karka. Aleksas čia ateidavo norėdamas užsidirbti. Direktorius jam iškėlė ultimatumą: arba restoranas, arba mokykla. Vaikinas apsisprendė groti restorane. Uždarbiaudamas čia jis nepriprato prie taurelės. Dažnai restorano lankytojai mėgdavo muzikantus pavaišinti. Buvo sutarta, jog jiems dengs atskirą stalą. Bufetininkė ant jo padėdavo ne svaigalais, bet vandeniu pripildytą grafiną.

Norėjo patekti dirbti į cirką

Kartą Aleksas su tėvu nuėjo pasižiūrėti gastroliuojančio cirko „ Aušra“. Jis buvo įsikūręs toje vietoje, kur dabar yra autobusų stotis. Pakako vieno apsilankymo, kad vaikinas įsimylėtų cirką. Namuose tarp dviejų obelų ištiesė vielą ir ant jos išmoko apsisukti, atsigulti bei vaikščioti. O pasidaręs vienratį dviratį juo pradėjo važinėti po kiemą.

Aleksas turėjo mokyklos laikų draugą Vladą Latvėną, kuris jau dirbo cirke. Jo rekomenduotas ten dirbti buvo priimtas ir A.Valiušis. Su cirku vaikinas važinėjo po Lietuvą. Jis vaikščiodavo ištiesta viela bei važinėdavo vienračiu dviračiu. Atėjus rusams, cirkas buvo išvaikytas. Žmonės liko be darbo. Vokiečiai Aleksą išvežė darbams į Vokietiją. Ten pasiteiravus, ką sugeba dirbti, lietuvis atsakė: „ Esu cirko artistas“.

Taip jis pateko į varjetė. Joje buvo ne tik vaidinama, bet ir šokama, grojama, dainuojama. Sutriuškinus rusams prie Stalingrado generolo Pauliaus armiją, cirkas nustojo egzistavęs. Aleksas buvo paskirtas dirbti į fabriką tekintoju. Vėliau buvo paimtas į rusų kariuomenę. Joje lietuvis įsitaisė artistu dainų ir šokių ansamblyje.

Grįžęs į Panevėžį, Aleksas kartu su bendraminčiais bandė vaidinti važinėdami po Lietuvą. Jis susirinkusiems žiūrovams rodydavo tai, ką buvo anksčiau išmokęs cirke. V.Latvėnui sumanius grįžti į cirką, Aleksas tapo keramiku.

Buvo pripažintas puodžių puodžiumi

A.Valiušio tėvai ir seneliai buvo keramikai. Duonos kąsnį jie užsidirbdavo minkydami molį. Pamėgo molį ir Aleksas. Tapo pripažintu meistru, pelnė devyniolika įvairių diplomų. O vieneriais metais Šiauliuose buvo pripažintas Lietuvos puodžių puodžiumi.

Kabeliuose, netoli nuo Panevėžio, A.Valiušis turėjo nusipirkęs sodybėlę, kurioje įsirengė keramikos dirbtuves. Rūpestingas šeimininkas, kad nebūtų melioracijos griaunami namai suversti į duobę, keleriems metams apsirūpino malkomis. Vieną naktį pusnuogį į lauką Aleksą išvijo ugnis. Degė, matyt, nuo pakuros žarijos užsiliepsnojusios malkos. Ugnis pasiglemžė keramikos dirbtuves ir automobilį „Volga“.

Panevėžyje A.Valiušis turėjo įsirengęs mažytę dirbtuvėlę. Joje iš molio žiedė nedidelius keramikos gaminius, juos parduodavo turguje. Keičiantis ekonominei situacijai, tokie dirbiniai nebeturėjo paklausos.

Džiaugėsi chirurgo atlikta operacija

Pastaraisiais metais A.Valiušis jautė skausmą kojose. Vaikščioti turėjo jau su lazdele. Panevėžietis ryžosi operacijai. Už turėtas santaupas buvo pakeistas vieno klubo sąnaris. Meistriškai tai padarė chirurgas Šileika. Dabar Aleksui nebereikia atsiremti į lazdelę.

81 metų A. Valiušis sakė, jog dabar jaučiasi puikiai, jo širdis plaka kaip devyniolikmečio. Nė vienos cigaretės savo gyvenime nesurūkęs ir saikingai vartojęs alkoholį senolis, išskyrus klubo sąnario operaciją, nėra gulėjęs ligoninėje.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija