"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (42)

PRIEDAI









Moksleiviai rekonstravo Renesanso kultūros atmintį

Lietuvos moksleivių domėjimąsi savo tautų kultūros istorija, senosios raštijos paminklais ir jų kūrėjais liudija konkursui “XVI amžiaus rekonstrukcija” pateikti rašiniai, elektroniniai projektai, maketai, įvairaus pobūdžio renginiai.
Pernai lapkritį respublikinį konkursą paskelbė Lietuvių kalbos institutas, Lietuvos istorijos institutas, Švietimo ir mokslo ministerija, Vilniaus miesto Švietimo skyrius. Konkurso “XVI amžiaus rekonstrukcija” rengėjai siekė paskatinti mokinius domėtis permaininga XVI amžiaus kultūra, senąja raštija ir jos kūrėjais.
Kad būtų atspindėta daugiatautė ir daugiakultūrė Didžiosios bei Mažosios Lietuvos visuomenė, dalyvauti konkurse buvo pakviestos lietuvių, lenkų, rusų, baltarusių ir žydų mokyklos. Moksleiviai pateikė labai įdomių rašinių, elektroninių projektų, maketų, sukūrė vaidinimų, inscenizacijų, surengė koncertų ir parodų.
Baigiamajame ture Nidoje paaiškėjo konkurso nugalėtojai. I laipsnio diplomas paskirtas Vilniaus Karoliniškių gimnazijos 3-4 klasių mokiniams už integruotą projektą “Renesanso keliu į Jono Bretkūno bažnyčią”.
Du II laipsnio diplomai paskirti Vilniaus Baltupių vidurinės mokyklos 11 klasės moksleivėms Honoratai Mikolajevič, Gabijai Špakovskajai, Arūnei Novogrockytei, Rūtai Jaskūnaitei, Giedrei Stankevičiūtei ir Jurgai Jurkevičiūtei už elektroninį projektą “XVI amžiaus raštijos rekonstrukcija“. Raštas leidžia palikti pėdsaką bei Vilkaviškio rajono Paežerių pagrindinės mokyklos 6 klasės mokiniui Tomui Lazauskui už Lietuvos kaimo maketą.
Trys III laipsnio diplomai atiteko Vilniaus Pranciškaus Skorinos vidurinei mokyklai už projektą “Pranciškaus Skorinos pėdomis”, Vilniaus šv. Kristoforo vidurinės mokyklos 11 klasių moksleiviams Ievai Giedraitytei, Akvilei Eigminaitei, Sigitai Šarkūnaitei, Indrei Barkauskaitei, Eglei Surblytei, Mantui Olšauskui, Mariui Matulaičiui ir Karoliui Čaplikui už mokyklos interjero apipavidalinimo projektą “Didi Mažoji Lietuva” ir Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos 3 klasės mokinei Irenai Loveikaitei už iliustruotą rašinį “Laiko ženklai”.
Konkurso rengėjų pagyrimo raštus pelnė Vilniaus Fabijoniškių vidurinė mokykla už projektą “XVI a. rekonstrukcija”, Pasvalio rajono Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos 9 klasės mokinės Eglė Jakubkaitė ir Karolina Jasinskaitė už XVI amžiaus Krinčino miestelio istorijos pristatymą ir Kupiškio rajono Subačiaus vidurinės mokyklos vienuoliktokas Mindaugas Jackevičius už savo rašinius bei tos pačios mokyklos 12 klasės mokinės už lino raižinių Biblijos temomis ciklą.
Visi konkursiniai darbai eksponuojami Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos centre Vilniuje.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija