"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Piligriminis žygis į Jaunimo dienas

Dovydas, Roma, Aurelija
ir Valdonė iš Telšių

Ateitininkės Sigutė
Sadzevičiūtė, Jurgita
Raudytė ir Janina
Šalkauskytė
Nuotraukos
telsiai.ateitis.lt

TVJC „bosai“ – kunigai
Rimantas Gudlinkis,
Vilius Viktoravičius
ir Egidijus Arnašius

Valdonė, Aurelija
ir Gintarė iš Telšių
„Ateities“ kuopos

Liepos 21-osios rytą apie 50 jaunųjų piligrimų iš Telšių, Klaipėdos, Ukrinų, Vilniaus, Papilės, Viekšnių, Gargždų susirinko Telšiuose prie Katedros ir leidosi į žygį pėsčiomis „Telšiai - Šiauliai/Jaunimo dienos“. Eisenai vadovavo kun. Egidijus Arnašius, ateitininkės Jurgita ir Loreta Raudytės. Telšių vyskupai J. Boruta, SJ, ir A. Vaičius palaimino jaunimą.

Pirmąjį kelionės vakarą piligrimai praleido Luokėje. Dieną įveiktas 21 km nepaliko nuovargio pėdsakų veiduose, tik nuospaudas ant kojų. Vadovų raginimas apsiauti kiek galima patogesniais batais neužtikrino malonaus ėjimo - tikrasis batų patikimumas išryškėja tik ilgame nuotolyje. Daugeliui teko savaisiais nusivilti. Šv. Mišių metu sakęs pamokslą, tą dieną tapęs Telšių vyskupijos jaunimo centro direktoriaus pavaduotoju Klaipėdai kun. Vilius Viktoravičius sakė, kad piligrimui yra būtina su savimi pasiimti tris daiktus. Jaunimas spėliojo kokius. Pasirodo, tai patogūs batai, lazda ir krepšys. Krepšys imamas tam, kad būtų galima parnešti lauktuvių namiškiams, taip pat ir savo piligrimystes patirtį. Lazda reikalinga, kad atsigintum nuo šunų keliaudamas per kaimus. Ypač svarbu turėti maldos lazdą, kuri saugotų nuo piktosios dvasios šunų, gundančių užklupus sunkumams: apkaltinti draugus, pasiduoti blogoms nuotaikoms, silpnumui. Pastiprinę Eucharistija savo dvasią jaunieji keliautojai susitiko su vietinės bendruomenės etnografiniu kolektyvu ir kapela „Šatrija”. Visi šoko, dainavo, linksminosi.

Kitas rytas atsiuntė smarkų lietų, sudrėkinusį dulkėtą vieškelį, bet dieną oras buvo giedras ir malonus eiti. Sutikus piligrimus vakare Šaukėnuose, buvo galima jų veiduose pastebėti nuovargio žymes. Nueiti dar 23 kilometrai. Labiausiai išvargę, nebegalintys eiti buvo pavėžėti autobusu. Kaip panašu į gyvenimo piligrimystę, į tuos momentus, kai pats eiti neįstengi, kai tave neša draugai ir pats Kristus. Šv. Mišias Šaukėnų Švč. Trejybės bažnyčioje aukojo klebonas kun. Remigijus Jurevičius ir piligrimų vadovas kun. E.Arnašius. Po šv. Mišių šventoriuje vėl vyko vakaronė, vėl skambėjo dainos, sukosi šokio rateliai, vadovaujami Šaukėnų etnografinio kolektyvo. Ir vėl nuovargis išnyko tarsi dūmas. Pabūti su žygio dalyviais atvyko ateitininkės Sigutė Sadzevičiūtė, Janina Šalkauskytė.

Liepos 23 dieną piligrimai nuėjo paskutiniuosius 15 km ir pasiekė Kurtuvėnus. Po šv. Mišių vakare visi ramiai ilsėjosi laukdami kelionės tikslo - pasiekti Šiaulius. Ryte autobusu piligrimai atvyko ir dalyvavo liepos 24-25 dienomis Šiauliuose vykusiose Lietuvos jaunimo dienose „Negaliu tylėti”. Už suorganizuotą eiseną jaunimas dėkoja TVJC direktoriui kun. Rimantui Gudlinkiui, savęs nepagailėjusiam eisenos vadui kun. E.Arnašiui, vyskupijos ateitininkų valdybos pirmininkei J.Raudytei ir visiems kartu keliavusiems vadovams.

Roma ČENKUTĖ,
TVJC savanorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija