"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gruodžio 17 d., Nr. 12 (61)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Skambėjo krikščioniška muzika

Jau paseno teiginys, kad tai, kas krikščioniška - nepopuliaru ir nešiuolaikiška. Ypač kai kalbama apie muziką. Pasaulyje yra nemažai šiuolaikiniu stiliumi krikščionišką muziką atliekančių grupių, kurios yra profesionalios ir populiarios. Lietuvoje tokią muziką pradėjo propaguoti vienuoliai broliai pranciškonai. Vėliau solidžius festivalius organizavo Gediminas Jaunius. Dabar tai jau tapo tradicija. Prieš trejus metus pradėti organizuoti kasmečiai respublikiniai šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivaliai įvairiose Lietuvos vietose. Pasirinktas pavadinimas „Sielos“ nusako tiek muzikos tikslą, tiek specifiką, nes, kaip teigė viena festivalio dalyvių, tai muzika sielai. Atlikėjai ir festivalio dalyviai priklauso įvairioms krikščioniškoms bažnyčioms, tad festivaliams būdinga ekumeninė dvasia.

Pernai Vilniuje vykęs festivalis „Sielos 2003“ sutraukė apie 1000 šiuolaikinės krikščioniškos muzikos gerbėjų. Šiemet „Sielos 2004“ vyko Šiauliuose. Gruodžio 4 dieną net septynias valandas Šiaulių kino ir kultūros centre „Saulė“ skambėjo ritmas, nuotaikingos replikos, gelmę siekiantys žodžiai, niūniavimas, audringi aplodismentai...

Festivalį organizavo Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centras ir Gerosios naujienos centras (įsikūręs Vilniuje). Renginyje dalyvavo 21 grupė ar pavieniai atlikėjai. Vedėjas Giedrius Ruplys „Sielų“ festivalį pradėjo komisijos pristatymu. Vienas komisijos narių Šiaulių vyskupijos žiniasklaidos tarybos atstovas Juozas Dapšauskas teigė, kad „Šiais festivaliais siekiama populiarinti ir supažindinti plačiąją Lietuvos visuomenę su tokio pobūdžio muzika, padėti jai atrasti kelius į šiuolaikinį jaunimą“.

Nors Šiaulių vyskupas Eugenijus Bratulis tą dieną buvo išvykęs, vis dėlto spėjo užsukti ir į festivalį. Vyskupas džiaugėsi grupėmis, priartinančiomis visus prie Dievo, taip pat Dievą šlovinti susirinkusiu jaunimu. Ganytojas ragino irtis į gilumą, labiau pažinti Viešpatį, pamilti ir gyventi tos meilės šviesoje. „Ten, kur yra meilė, yra gyvybės kultūra, tegu ji viešpatauja tarp mūsų, visoje Lietuvoje ir visame pasaulyje“, - linkėjo vysk. E.Bartulis.

Festivalyje „Sielos“ tęsėsi grupių pasirodymai. Žiūrovai negailėjo aplodismentų, prašė patikusius kūrinius pakartoti. Šiauliečiai labiausiai plojo krikščioniškos muzikos grupei „Via Christi” iš Šiaulių, vadovaujamai Gintaro Razgaus.

Paskutinėje festivalio dalyje netrūko įtampos. Buvo skiriamos nominacijos. Apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos jaunimo krikščioniškai muzikai atiteko Artūrui Chalikovui. Antroji nominacija - grupei „The Password“ už „Sielos 2004“ įvaizdžio sukūrimą, nes įvaizdis yra ne tik tai, kaip grupė atrodo scenoje, bet ir kaip ji bendrauja su publika koncerto metu. Dvasingiausia, daugiausia turėjusi prasmės daina buvusi Arnoldo Jalianiausko. „Sielos“ muzikantas - grupės „Gyvai“ būgnininkas Joshua. Debiutas – grupė „SOS“. Geriausias „Sielos“ balsas – Ingrida Ručinskienė. Geriausios grupės nominacija buvo įteikta net dviem atlikėjams. Žiūrovų simpatijas pelnė šešiolikmetis Tomas Bieliūnas. Žiuri pagrindinį prizą skyrė grupei „Mustard seed“. Grupės lyderis teigė, kad šis pasiekimas įpareigoja nesustoti, judėti toliau, pasiekti naują lygį...

„Festivalis baigėsi, laukiame kito festivalio”, - sakė šiuolaikės krikščioniškos muzikos gerbėjos po renginio. Joms pritardami linkime sėkmės organizatoriams ir kantrybės laukiantiems kitų metų.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija