Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Kunigas - tikinčiųjų bendruomenės sakramentinis lyderis

Vatikane paskelbtas naujas dokumentas, skirtas išryškinti kunigu, kaip tikinčiųjų bendruomenių sakramentinių lyderių tapatumą ir padėti jiems vykdyti šią svarbią jų misiją Bažnyčioje. Kad kunigo tarnystė yra reikšmingiausia, pabrėžia ir dokumentų gausa, kuriuos Šventojo Sosto dikasterijos paskelbė pastaraisiais metais dvasininkų reikalų tema. 1994 metais buvo išleistos "Direktyvos kunigų sielovadinei veiklai ir gyvenimui", 1997-aisiais paskelbta tarpdikasterinė instrukcija "Ecclesiae de mysterio", pagaliau 2000 metais cirkuliarinis laiškas "Kunigas ir trečiasis krikščionybės tūkstantmetis", kuris Vatikane išleistas Didžiojo Jubiliejaus proga. Kiekvienais metais popiežius Jonas Paulius II paskelbia savo Laišką kunigams Didžiojo ketvirtadienio proga.
Spalio 18 dieną spaudos konferencijoje pristatydamas naują dokumentą - instrukciją "Kunigas, parapijos bendruomenės ganytojas ir vadovas" - Kunigų kongregacijos prefektas kardinolas Darijus Kastriljonas Ojosas sakė, kad jo pagrindinis tikslas - dar kartą pateikti dvasininkijai ir visai tikinčiųjų bendruomenei išvystytą Bažnyčios mokymą apie kunigo tarnystę, pabrėžiant jo, kaip ganytojo, sakramentinio lyderio, vaidmenį, kuris "veda parapijos bendruomenę prie Kristaus, Kelio pas Tėvą". Dėl ypatingo kunigo vaidmens tiek dalinės Bažnyčios, tiek Visuotinės Bažnyčios mastu, "jis turi būti pavyzdžiu Bažnyčios magisteriumo nuostatų laikymesi, turi jaustis tikruoju parapijinės bendruomenės ir kiekvieno jos nario dvasiniu tėvu. Jis yra autentiškas sielų vadovas", sakė kardinolas D.Kastriljonas.


Sociologinių tyrimų rezultatas: kunigai patenkinti savo tarnyste

Pastaruoju metu atliekamos apklausos ir kiti sociologiniai tyrimai rodo, kad didžioji dauguma kunigų yra patenkinti savo pasirinkta tarnyste, kartu atkreipdami dėmesį į iškylančius sunkumus dėl sekuliarizacijos sąlygotų iššūkių. Beveik dviejų tūkstančių kunigų apklausos, birželio-spalio mėnesiais vykdytos 80-yje Jungtinių Amerikos Valstijų vyskupijų, rezultatus neseniai paskelbė didžiausias Kalifornijos laikraštis „The Los Angeles Times“. Paprašyti įvertinti savo pasitenkinimą ar nepasitenkinimą „dabar esamu kunigiško gyvenimo būdu“, 91 proc. šioje apklausoje dalyvavusių kunigų sakė, kad jie yra patenkinti.
Tarp svarbiausių dalykų kunigystėje, 3,7 proc. nurodė sielovadinę paramą kitiems, 31 proc. pirmiausia nurodė „sakramentų teikimą“ ir 21 proc. – šv.Mišių aukojimą bei pamokslų sakymą. (Apklausos dalyviams buvo pasiūlyta pasirinkti vieną iš penkių galimų skirtingų atsakymų.) Tarp didžiausių iššūkių sielovadiniam darbui 15 proc. nurodė didelį darbo krūvį, 12 proc. – pasauliečių sekuliarizmą, 10 proc. – sielovadinę paramą žmonėms ir 8 proc. – sveikatos problemas bei amžių. Tarp pagrindinių problemų buvo taip pat nurodytos menkos daugumos pasauliečių žinios apie savo tikėjimo pagrindus bei aiškus konfliktas tarp vyraujančio praktinio materializmo ir šventų religinių principų.