Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 24 d.
Nr.73
(1177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Varėnos kraštas – antroji tėviškė

Rūta Averkienė

Trečiojo susitikimo dalyviai
Dailininkų Piekurų šeimyna
Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas
įteikia šiaudinį skeptrą grafikui
Algimantui Švažui (dešinėje)
Rudnelės kaime sodybas turi dramaturgas Kazys Saja
ir grafikė Gražina Didelytė
Aušrinė ir Jonas Jurašai.

Du barzdočiai, dzūkas Tomas Vaisieta
ir žemaitis Algimantas Švažas
bei Romualdas Ozolas

Gerokai per pusšimtį žymių kraštiečių bei Varėnos rajone turinčių sodybas kultūros, mokslo ir meno žmonių buvo susirinkę į trečiąjį susitikimą, kuris iškilmingai prasidėjo Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Susitikimą pradėjo šios bažnyčios klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Jo perskaityta Šventojo Rašto ištrauka apie talentus ir vertybes idealiai tiko šiai neeilinei progai. Klebonas pastebėjo, kad nors šioje vietoje stovi jau trečia šventovė, tačiau tokio didelio būrio talentų ji dar nėra mačiusi.

Patriotiškai nuskambėjo aktorių Tomo ir Perliaus Vaisietų, Olitos Dautartaitės skaitomos eilės. Dainininkė Daina Bilevičiūtė visus susirinkusiuosius pasveikino F.Šuberto ,,Ave, Marija“.

Šių susitikimų sumanytojas ir organizatorius rajono meras Vidas Mikalauskas į menininkus prakalbo dzūkiškai. Pirmajame susitikime Marcinkonyse Varėnos krašte sodybas turinčius kultūros, mokslo ir meno žmones jis ,,pakrikštijo“ naujaisiais dzūkais. Rajono vadovas pasidžiaugė, kad, gyvendami mūsų rajone, ,,naujieji dzūkai“ ne tik poilsiauja, kuria,bet vis labiau įsijungia į kaimo bendruomenių gyvenimą. Nesvarbu, ar savo sodybose jie praleidžia tik savaitgalius, ar jose gyvena po keletą mėnesių per metus. Pasak rajono mero, labai džiugu surinkti naujuosius varėniškius, pamilusius Varėnos kraštą, čia suradusius savo antrąją tėviškę, kūrybai, mokslui, poilsiui. Jis pakvietė menininkus reguliariai bendrauti su seniūnijų žmonėmis, ieškoti juose talentų, atskleisti meno paslaptis paprastiems kaimo žmonėms.

Istorikas Vidas Abromaitis iš Panočių supažindino su trumpa Varėnos krašto istorija.

Liaudies dainų atlikėjų Juzės ir Stasio Česnulevičių atliekamose dainose tarsi prieš akis iškilo Dzūkijos praeitis. Naujosioms Varėnos žvaigždėms giedojo Varėnos ,,Varpilės“ choras.

Vėliau organizatoriai menininkų susitikimą perkėlė į Varėnos kultūros centro parodų salę. Joje buvo eksponuojami garsaus grafiko Algimanto Švažo grafikos darbai. Paroda buvo jubiliejinė, skirta autoriaus 70-mečiui. Jis negalėjo atsistebėti, kad į parodos atidarymą atvyko šitiek daug pažįstamų menininkų, ir, ko gero, jo kūrybos darbų yra mažiau negu susirinkusiųjų. A.Švažą sveikino draugai ir kolegos, nepamiršdami paminėti jo linksmo būdo ir subtilaus humoro jausmo. Pauosupėje gyvenantis menininkas jau seniai vadinamas žemaičių ambasadoriumi Dzūkijoje, o rajono meras V.Mikalauskas, įteikdamas tautodailininkės kraštietės Saulės Lazaravičienės sukurtą šiaudinį skeptrą, titulavo jį Pauosupės karaliumi. Šis, atsidėkodamas už išreikštą dėmesį ir sveikinimus, visus pakvietė apsilankyti meno galerijoje, įrengtoje jo sodyboje Pauosupės kaime.

Šiemet susitikti panoro teatralai Jonas ir Aušrinė Jurašai, dailininkai Teresė, Igoris, Marius ir Gediminas Piekurai, rašytojas, dramaturgas Kazys Saja, Algimantas Švažas, aktoriai T. ir P.Vaisietos bei O.Dautartaitė, dainininkė D.Bilevičiūtė, dailininkė Gražina Didelytė, rašytojas Juozas Aputis, grafikė Ramunė Vėliuvienė, kompozitoriai Bronius Kutavičius ir Vladas Švedas, dailininkai Danutė ir Bronius Gražiai, keramikai Eugenijus Paukštė ir Teresė Jankauskaitė, muzikai Bronius ir Marius Baliulevičiai, kiti garsūs Lietuvoje menininkai.

Kiekvienas jų, atvykę po vieną arba su šeimomis, turėjo progos pasidalyti mintimis apie Dzūkiją, apie tai, kokių norų vedini antrąja tėviške pasirinko būtent Varėnos kraštą.

Varėnos rajone sodybas turi daugiau kaip šimtas žinomų Lietuvos žmonių.

Teatralai A. ir J.Jurašai sakėsi, kad neseniai sugrįžę iš Floridos, kur statė spektaklį, į Merkinėje prie pat Nemuno turimą sodybą čia kaip ir visada surado sielos atgaivą. ,,Tartum akumuliatorių pasikrauti čia parvažiuojame…“, - juokavo režisierius. Jie teigiamai įvertino norą nors retsykiais į vieną būrį sukviesti Lietuvoje žinomus žmones.

Kuršių kaime sodybą turintys dailininkai Piekurai savo originaliomis idėjomis stengiasi užkrėsti ir aplinkinius kaimo žmones. Štai neseniai savo sodyboje jie buvo surengę ne tik savo, bet ir garbaus amžiaus aplinkinių kaimo žmonių tapybos darbų parodą.

Dainininkė D.Bilevičiūtė, kiekvieną savaitgalį praleidžianti savo sodyboje, sakė, kad savaitgaliais ketina mokyti Varėnos vaikus ir jaunimą dainavimo.

Kiekvienas iš Varėnos krašte sodybas turinčių ,,naujųjų dzūkų“, prisiliesdamas prie amžinųjų Dzūkijos vertybių, čia stengiasi palikti dalelę savo kūrybos, kad jos paslaptis pažintų ir vietiniai žmonės.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija