Atnaujintas 2004 spalio 8 d.
Nr.75
(1278)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Parapijų katechezės seminare
žvelgta į pašaukimus

Berčiūnuose (Panevėžio r.) Panevėžio vyskupijos Katechetikos centro darbuotojos rugpjūčio pabaigoje suorganizavo parapijų katechezės „Tedžiūgauja širdys, kurios Viešpaties ilgisi” seminarą „Pašaukimų ugdymas katechezėje” vyskupijos tikybos mokytojams ir katechetams. Centro darbuotojos dalijosi Prancūzijoje įgytomis žiniomis: pagerintais katechezės įgūdžiais, pedagogine praktika iš Sainte Baume vykusio seminaro „Leiskite vaikams ateiti pas mane”.

Seminaro pradžioje peržvelgti tikėjimo etapai Išganymo istorijoje. Juos pristatė vyskupijos Katechetikos centro darbuotoja teol. lic. Kristina Rankelytė. Apie pašaukimų pastoraciją kalbėjo kun. doc. teol. dr. Romualdas Dulskis. Į grupeles pasiskirstę seminaro dalyviai analizavo, kaip atsiskleidžia krikščionio pašaukimas šventojoje istorijoje. Grupelėse buvo aptarti seminaro dalyvių pasirinkti šventieji, aptartas jų gyvenimo kelias. Kartu svarstytos ir tos savybės, būdai, kuriais šventasis siekė tobulumo. Bandyta tai susieti su mūsų gyvenimu, kasdieniais pasirinkimais. Apie asmeninę maldą krikščionio gyvenime dalijosi lic. kun. Albertas Kasperavičius. Seminaro dalyvius su pašaukimo ieškojimu Bažnyčios gyvenime supažindino eduk. m. lic. kun. Rimantas Gudlinkis. Nemažai laiko skirta asmeninei maldai, Švč. Sakramento adoracijai. Maldos būtinumą ir šventumo siekimą pabrėžė ir konferencijos Sainte Baume organizatoriai – Notre Dame de Vie instituto bendruomenė. Pedagoginei praktikai, pagrindinių katechezės elementų aiškinimui vadovavo Katechetikos centro vadovė Zita Tručionienė. Įtvirtintas koncentrinio principo metodas, kurį pasitelkus, atsižvelgiant į vaikų amžių, nuosekliai ugdomas jų tikėjimas, įvedant į vis artimesnę bendrystę su Švč. Trejybe. Buvo pabrėžta, kad vaikų rengimas sakramentams turi būti įsišaknijęs į Dievo Žodį, o katechezės centre - Jėzaus Kristaus asmuo, kuris ir yra pagrindinis Mokytojas. Pedagogine patirtimi dalijosi vaikų auklėtoja iš Prancūzijos Martine Lucas. Viešnia pasiūlė rengti vaikų ir tėvelių bendrus šventinius Kalėdų, Velykų ir kitus renginius. Taip pat pateikė ir būdus, formas, kaip tai galima organizuoti.

Seminaro atidarymo ir uždarymo proga dalyvius aplankė, šv. Mišias aukojo ir pamokslus pasakė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Jis iškėlė ypač svarbų katecheto vaidmenį šiandieninėje Bažnyčioje. Kalbėjo apie katecheto tarnystę ir apie jos unikalumą. Taip pat ganytojas žvelgė į šių dienų realijas, minėjo, kad žmogų veržtis į priekį, ieškoti skatina nepritekliai, sunkumai, suvaržytos teisės. Tuo metu žmogus gali daug pasiekti. Tai parodė ir penkiasdešimt komunizmo metų. Stengtasi nepasiduoti esamai santvarkai, žmonės rinkdavosi į bažnyčias, pogrindyje buvo leidžiamos knygos. Vyskupas skatino visus uoliai, su meile ir didžiu ryžtu darbuotis Bažnyčioje.

Seminaro metu talkino kun. Andrius Šukys, taip pat šių eilučių autorius. Kiekvieną dieną dalyviai šventė Eucharistiją. Giedoti ir šlovinti Viešpatį padėjo klaipėdiškė vargonininkė Gražina Ribokaitė. Vakarais seminaro dalyviai rinkdavosi į meditacijas „Pasaulio sukūrimas” ir „Žmogaus sukūrimas”. Juos rengė katechetės Lina Žostautaitė ir Rita Ratkevičiūtė. Paskutinį vakarą buvo suvaidinta, pateikta šiuolaikiškai biblinio žmogaus pašaukimo istorija. Šmaikščiai, su humoru parodytos Abraomo, Mozės, Samuelio, Jeremijo, Sauliaus pašaukimų tarnauti Viešpaties kaimenei istorijos. Baigdami seminarą, dalyviai aptarė praėjusiais metais išleistą užduočių knygelę, skirtą rengti vaikus sakramentams, susipažino su naujomis vaizdinėmis priemonėmis, galėsiančiomis pasitarnauti per pratybas ir tikybos pamokas.

Klierikas Justas JASĖNAS

Berčiūnai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija