Atnaujintas 2005 sausio 21 d.
Nr.6
(1307)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl ketinimų įslaptinti
KGB dokumentus
bei dėl „KGB rezervo“

Lietuvos Respublikos Prezidentui

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui

Pastaruoju metu nemažėja įvairiausių skandalų, susijusių su KGB. Mėginimas apriboti naudojimąsi slaptaisiais archyvais yra niekuo nepagrįstas. Tai akivaizdus noras nuslėpti tiesą nuo visuomenės, ją iškraipyti, apriboti Lietuvos piliečių teisę gauti informaciją. Tai vienas ryškiausių pastarojo meto aukščiausios valdžios teisinio nihilizmo pavyzdžių. Ir tai anaiptol ne skandalų pabaiga. Tikėtina, kad jų tik gausės, jei žiniasklaidai nebus trukdoma teikti visuomenei tikslią informaciją. Paaiškėjo, kad aukšti valstybės pareigūnai priklausė vadinamajam „KGB rezervui“. Tačiau Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas jau skandalo pradžioje pareiškė, jog į aukštus postus skiriant tiek A.Pocių, tiek A.Valionį, buvo žinoma apie jų biografijų faktus, tačiau pastarieji savo darbu įrodė lojalumą Lietuvai. Kas galėtų paneigti galimybę, kad minėtieji pareigūnai nebūtų „įrodę“ lojalumo kitokiai Lietuvai, jei istorinės aplinkybės būtų lėmusios kitaip? Pagaliau vien tas faktas, jog aukščiausi valstybės pareigūnai akivaizdžiai melavo, yra mažiausiai vertas pastarųjų atsistatydinimo ir viešo atsiprašymo. Mums kelia susirūpinimą ir tai, jog įsigali negatyvi tendencija – prisidengti melu, nepaisyti elementaraus žmogiškumo, doros ir sąžinės. Netgi Ministras Pirmininkas pareiškė, jog Lietuvoje specialistų yra mažai, todėl prasižengusiems pareigūnams reikia leisti pasitaisyti. Kyla klausimas, ar apskritai galima pareigūną laikyti puikiu specialistu, kuriam dora, garbė, sąžinė ir kitos bendražmogiškosios vertybės nėra svarbios? Įvertinę susidariusią situaciją, pareiškiame, kad:

1. Nepritariame bet kokiems mėginimams apriboti naudojimąsi slaptaisiais archyvais. Ši opi Lietuvos problema turi būti sprendžiama viešai, įtraukiant visas suinteresuotas visuomenės grupes, derinant su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru.

2. LR Valstybės saugumo departamento vadovas A.Pocius ir LR užsienio reikalų ministras A.Valionis privalo nedelsiant atsistatydinti iš užimamų pareigų.

3. Asmenų, įvairiais lygiais bendradarbiavusių su KGB sąrašai, nedelsiant privalo būti paskelbti viešai.

Vincentas LAMANAUSKAS,
Lietuvos krikščioniškosios
demokratijos partijos pirmininkas

Angelė RAUDIENĖ,
LKDP Valdybos pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija