Atnaujintas 2005 balandžio 29 d.
Nr.33
(1334)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nelaukime komandų iš „viršaus“

„XXI amžiaus“ (Nr. 25) publikacija „Etika ir estetika“ (jos autorė A.Gegužytė iš Rokiškio) patvirtina, kad nors Lietuva jau 15 metų laisva, tačiau jos žmonėms sunku būti laisviems – iniciatyviems. Sovietmečiu suformuoti įpročiai – nieko nesiimti daryti be komandos iš „viršaus“ – gajūs ir šiandien. Dėl negerovių manyti, kad ne mano kiaulės, ne mano pupos, nereikėtų. Dėl jų verčiant kaltę kitiems, ypač visur esantiems tariamiems priešams, yra dažnam įaugę į kraują. Tokios sovietinės sąmonės apraišką, kad viską privalo išspręsti valdžia, šiuo atveju Lietuvos Prezidentas, duodamas atitinkamus nurodymus (komandas) valstybės valdymo struktūroms, ir matome minėtoje publikacijoje. Juk nei publikacijos autorei, nei bet kuriam kitam piliečiui šiandien Lietuvoje niekas nedraudžia, pavyzdžiui, imtis iniciatyvos steigti fondą vyskupo Motiejaus Valančiaus namui remontuoti, burti moksleivių tėvų ir mokytojų būrelius savisaugai nuo narkotikų ir alkoholio ar radijo ir televizijos auditorijų asociacijos RTV programinei veiklai kontroliuoti, visuomenės teisėms į nacionalinių ir kultūrinių vertybių sklaidą programose ginti bei panašiai piliečių iniciatyvai reikštis. Autorės nuomone, dabartinės padėties palikti savieigai negalima, todėl siūlo (neaišku kam, matyt, valdžiai) vyskupo M.Valančiaus name, sujungus jį su Varnių kunigų seminarija, padaryti visos Lietuvos centrą ideologiniam darbui, kuriam būtų atskaitingi visi kiti Lietuvoje esantys šio kilnaus darbo padaliniai.

Matyt, autorė nėra girdėjusi, kad Lietuvoje daugelyje miestų, miestelių, mokyklų veikia ir kuriasi naujai savanoriškos moksleivių organizacijos, puoselėjančios blaivų gyvenimą, rengiančios vaikus atsispirti svaigalų pasiūlai. Beje, Rokiškio zonoje tokių organizacijų dar nebuvo įsikūrusių. Atrodo, kad rokiškėnai blaiviausi, doriausi, gyvenantys idealiai sveikai, jokių pavojų dėl svaigalų nėra. Be to, po minėtos publikacijos susidarė vaizdas, kad Rokiškio krašte nėra nei kunigų, nei mokytojų, nei seniūnų, suvokiančių, kad paauglių girtavimas, narkotikai – tai tautos slidus kelias į pražūtį, prieš kurią būtina veikti organizuotai.

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdis, veikiantis jau nuo 1989 metų, yra pasirengęs perduoti savo patirtį steigiant ir plečiant blaivystės sąjūdį Rokiškio krašte. Tuo klausimu prašome kreiptis: Antakalnio g. 120, LT-10200 Vilnius.

Jonas KVEDERAITIS,
Blaivystės sąjūdžio valdybos pirmininkas,
Vilniaus M.Daukšos vidurinės mokykos direktorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija