Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pasaulis panikuoja

Petras KATINAS

Taip po sprogimo atrodė
viešbutis Šarm el Šeicho kurorte
EPA-ELTA nuotrauka

Po teroristinių išpuolių Londone ir pakartotinų bandymų sukelti panašius sprogimus Anglijos sostinės metro, Europoje, nė kiek neperdedant, kilo panika. O ką jau kalbėti apie Iraką, kur nuo teroristų mirtininkų išpuolių kasdien žūva po keliasdešimt žmonių! Europos valstybių vyriausybės pasimetusios ir nebežino, ko griebtis. Netgi išgirtoji Londono policija, praėjusią savaitę vienoje Londono metro stotyje nukovusi įtariamą teroristą, lyg ir apsijuosusį sprogmenų prikimštu „šachido“ diržu, pakliuvo į gana nemalonią situaciją. Pasirodo, nukautasis metro ne teroristas, o išeivis elektrikas iš Brazilijos, visai nesusijęs su islamo radikalais. Padėtis dar labiau komplikavosi, kai praėjusį savaitgalį prestižiniame Egipto kurorte Šarm el Šeiche, kuriame paprastai ilsisi ir pramogauja gana turtingi žmonės iš vadinamųjų VIP sluoksnių, teroristai savižudžiai automobiliais taranavo viešbučius ir turgavietę. Žuvo 90 žmonių, daugiau kaip 200 sužeista. Tarp žuvusiųjų yra nemažai užsieniečių. Italijos vyriausybė jau paskelbė, kad imsis papildomų priemonių įsileidžiant atvykėlius ne tik iš arabų ir kitų musulmoniškų kraštų, bet ir iš Šengeno zonos.

Tuo tarpu Europos Sąjungos šalių specialiųjų tarnybų duomenimis, pastarosiomis savaitėmis Irake teroristinius išpuolius įvykdė ES valstybių piliečiai musulmonai, kurie užverbuojami kaip mirtininkai. ES specialiųjų tarnybų duomenimis, šiuo metu Europos Sąjungoje veikia 21 teroristinis centras, kuris turi tamprius ryšius su 60 Magribo ir Šiaurės Afrikos šalių radikaliomis islamistų grupuotėmis.

Analitiniai Europos antiteroristiniai centrai teigia, jog paskutiniaisiais mėnesiais Europoje pradėjo veikti vadinamosios „miegančiosios grupės“, kurios buvo laikomos atsargoje. Turima informacijos, jog per paskutiniuosius šešis mėnesius Europoje vyksta aktyvus čia gyvenančių musulmonų verbavimas į mirtininkų teroristų būrius. Teigiama, kad atgyja vadinamasis Afganistano sindromas, kai, Sovietų Sąjungos armijai įsiveržus į Afganistaną, Europos musulmonai laikė savo garbės reikalu padėti tikėjimo broliams. Dabar teroristinių organizacijų vadovai ir ideologai skelbia, jog didžiausias islamo priešas yra JAV, pradėjusios karą Irake. Ir visai nesvarbu, kad per žiauriausias mirtininkų atakas Irake dabar žūva daugiausia patys musulmonai irakiečiai. Viena aišku: Irakas tėra pretekstas karingųjų islamistų skelbiamam pagrindiniam tikslui – padaryti gyvenimą pragaru visiems „kryžiuočiams“.

Sprogimai Egipto kurorte Šarm el Šeiche rodo, kad radikaliųjų islamistų atakos bus tęsiamos ne tik JAV ir jos sąjungininkų miestuose, bet ir linkstančiose į Vakarų demokratiją valstybėse. Egiptas – geriausias to pavyzdys. Be to, netrukus įvyks Egipto prezidento rinkimai, ir vietiniai bei iš užsienio atvykę islamistai stengiasi, kad rinkimų išvakarėse šalyje kiltų visuotinė baimė ir sumaištis. „Al Qaeda“ ir kitos teroristų grupuotės, tarp jų Egipte veikianti vadinamoji „Kankinio Abdalos Azamo brigada“, dabartinį Egipto prezidentą Hosnį Mubaraką jau ne kartą priskyrė prie islamo priešų, kaip ir naująją Irako vyriausybę. O tai, kad terorizmo grėsmė tiktai augs, rodo vienos iš prisiėmusios atsakomybę už sprogimus Londone islamo teroristų organizacijos „Abu Hafso al Masrio brigada“ paskelbtas pareiškimas, kuriame sakoma: „Mūsų ataka bedievių sostinės Londono širdyje yra ne kas kita, kaip ženklas visoms Europos šalių vyriausybėms, jog mes nesustosime tol, kol visi bedievių kariai paliks Iraką“. Pareiškime taip pat teigiama, jog islamo teroristų maištininkų yra net daugiau negu reikia ir netgi susidarė eilė mirtininkų, kurie laukia nesulaukia, kada galės mirti už Alachą.

Padėtis iš tiesų nepaprastai grėsminga, todėl nieko stebėtina, kad JAV ir kitose Vakarų sostinėse pasigirsta balsų, jog reikia pagaliau liautis žaisti demokratija su džichado (šventojo karo) netikėliams skelbėjais ir deportuoti visus musulmonus iš Europos. O JAV Kongreso narys Tomas Tenkredas pareiškė, jog tuo atveju, jeigu teroristai ir toliau puls JAV objektus, reikia nušluoti nuo žemės paviršiaus visas musulmonų šventąsias vietas. Žinoma, tokie pareiškimai tik dar labiau kursto antiamerikietiškas ir antivakarietiškas nuotaikas radikaliųjų musulmonų sluoksniuose. Bet blogiausia tai, jog viena iš JAV paskelbtų „blogio ašies“ valstybių Iranas, ypač jo prezidentu išrinkus radikalų islamistą M.A.Nežadą, netgi neslepia, kad remia teroristus. Tai dar kartą parodė Irano vyriausybės oficialus pareiškimas, vertinantis teroristų išpuolius Londone ir Egipto kurorte Šarm el Šeiche. Pareiškime Teheranas kaltę dėl šių teroro aktų verčia ne musulmonų ekstremistams, o JAV „neteisingam požiūriui į kovą su teroru“.

Todėl, jausdami tokią paramą, islamistai visai suįžūlėjo. Kol mirtininkai sprogdina policijos nuovadas ir valdžios įstaigas, kiti terorizuoja visus vietinius gyventojus, kurie neįtinka islamo radikalams. Dabar Irake pavojinga yra net labai taiki kirpėjo profesija. Ypač jeigu kuris iš kirpėjų išdrįsta nuskusti barzdą klientui. Esą taip kirpėjai parsiduoda Vakarams. Mat islamo fundamentalistai dideliu nusikaltimu islamui laiko ne tik vyrų barzdos nuskutimą, bet ir jos sutrumpinimą. Štai ką užsienio žurnalistams papasakojo žiauriai sužalotas Bagdado mažos kirpyklos savininkas Haronas al Džebadis: „Mane tik juokas imdavo, kai bičiuliai man patardavo liautis skusti barzdas klientams. Pasirodo, be reikalo nekreipiau į tai dėmesio. Prieš mėnesį prie mano kirpyklos sustojo automobilis ir šeši ginkluoti vyrai, įsiveržę į kirpyklą, sulaužę visus baldus bei kitą įrangą, išsivežė mane. Po dvylikos dienų sulaužytomis rankomis ir kojomis buvau paleistas. Be to, buvau įspėtas, jog jeigu nuskusiu bent vieną barzdą „tikratikiui“, man bus nukirstos rankos“. Panašių atvejų Irake dabar daugybė, todėl Bagdade ir kituose Irako miestuose surasti kirpyklą labai nelengva.

Šiaip ar taip, pasaulis susidūrė su viena didžiausių problemų savo naujausioje istorijoje. Faktiškai vyksta karas su nematomu priešu, be jokios fronto linijos. Todėl kai kurie politikos ekspertai šį karą vadina dar baisesniu nei kova prieš nacizmo ir komunizmo grėsmę. Ekspertai neslepia savo nusivylimo Vakarų specialiųjų tarnybų veikla: kaip galėjo atsitikti, kad faktiškai žinomos teroristų bazės ir jų rengimo mokyklos nesunaikinamos panaudojant karinę jėgą. Tačiau apie tokią galimybę mąsto ir radikalieji islamistai. Todėl jie ir perkelia savo smogikų mirtininkų verbavimo centrus į demokratinę Europą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija