Atnaujintas 2005 rugpjūčio 24 d.
Nr.62
(1363)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vakarų spauda apie Popiežiaus kelionę tėvynėje

Vokietijos laikraštis „Welt“ įsitikinęs, jog Pasaulio jaunimo dienos – geriausias liudijimas apie Bažnyčios įvairiapusiškumą. „Pasaulio jaunimo dienos iš esmės nepakeitė planetos religinio paveikslo. Popiežius, grįžęs į apaštališkuosius rūmus Vatikane, Vokietijos nepaliko labiau katalikiškos nei ji buvo iki jo vizito. Bet net patys aršiausi katalikybės kritikai yra priversti sutikti su pasikeitusiu Bažnyčios vaizdu“.

„Katalikybė niekada nebuvo vienoda ar monolitiška. Ji nėra tik Roma ir kurija. Be abejo, apie tai buvo žinoma, arba bent nujaučiama, dar iki emocingųjų dienų Kelne. Šimtai tūkstančių jaunuolių, jų maldos, dainos ir šokiai bei entuziazmas galutinai paneigė stereotipą apie Bažnyčią, kuriai rūpi tik priesakai, draudimai ir nepriekaištinga moralė“.

„Nėra abejonių, jog Bažnyčia puikiai sugeba organizuoti renginius. Pasaulio jaunimo dienos tai aiškiai parodė. Todėl dažni spontaniškumo impulsai gali tik stebinti. Pamaldumo įvairovės nevaržė net pakankamai sausos teologinės nuomonės. Katalikybė dar kartą įrodė, jog yra visuotinis ir visą pasaulį apimantis tikėjimas. Jaunimo dienų dalyviams rūpėjo ne akimirkos šventumas, o Dievo paieška. Jie klausė: „Prieš ką mes klaupiamės? Kas mums šventa?“

„Apie susirinkusiųjų nuomonių įvairovę liudija ir skirtingi požiūriai į plačiai diskutuojamą lytinės moralės klausimą. Čia buvo vaikinų ir merginų, kurie griežtai susilaiko nuo lytinių santykių iki vedybų. Čia galėjai sutikti jaunimą, kuris abejoja draudimu vartoti kontraceptikus. Ginčytinos temos ir nesutariančiųjų stovyklos išliko, tačiau visi rado bendrą kalbą“.

Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ atkreipia dėmesį, kad Popiežius grįžo į kritiškai nusiteikusią tėvynę. „Benediktas XVI buvo tėvynėje, kurioje nesijaučia kaip namuose. Atmosfera, pontifiką supusi Vokietijoje, net iš tolo nepriminė Jono Pauliaus II ganytojiškų kelionių į Lenkiją. Vokiečiai Popiežiaus nebuvo pasiilgę. Benediktas XVI nėra Vokietijos dvasinis vadovas ir juo netaps, nes vokiškoji katalikybė skiriasi nuo lenkiškosios. Daugiausia kritikos buvęs kardinolas Ratcingeris susilaukė savo tėvynėje. Jos netrūko ir Benedikto XVI kelionės metu“.

Prancūzijos laikraštis „Croix“ mano, jog Popiežius pasirinko sau tinkamą vaidmenį. „Jau anksčiau buvo galima suprasti, jog charizmatiškojo Pasaulio jaunimo dienų įkūrėjo įpėdiniui sunku bus lygiuotis su Jonu Pauliumi II. Tačiau Benediktas XVI to visiškai nesiekia. Jis liko savimi: šaltakraujiškas, visiškai atsidavęs savo naujajai misijai ir nepaprastai atviras. Todėl Kelne matėme ne šou žvaigždę ar moralizuotoją, o Romos vyskupą, atvykusį pas gyvenimo prasmės ieškantį jaunimą. Jis nėra žvaigždė, kurios ieško jaunieji katalikai, o tarpininkas, padėsiantis rasti kelią į siekiamą tikslą“.

Italijos dienraštis „Corriere della Sera“ taip pat pažymi, kad Benediktas XVI sugebėjo likti pačiu savimi. „Daugelis būgštavo, jog naujasis Popiežius atrodys šiek tiek sutrikęs, bus panašus į Jono Pauliaus II šešėlį ir nenoriai dalyvaus renginyje, kurio sukūrimui nelabai pritarė. Tačiau Benediktas XVI sugebėjo viršyti visus lūkesčius. Jis nepavargo kalbėti apie savo „gerbiamą pirmtaką“, tačiau nesiekė prisitaikyti prie jo nepakartojamo stiliaus, imituoti kalbos manieros ar natūralios charizmos“.

„Jis rado jėgų būti pačiu savimi. Pontifikas visus sužavėjo savo rūpestingu rimtumu, lengvais judesiais ir tylia profesoriaus kalba. Jame matėme ne „šou kūrėją“, o karštai mylintį tėvą, kuris gėdijasi atvirai reikšti savo jausmus“.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija