Atnaujintas 2008 kovo 28 d.
Nr.24
(1617)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pasižadėjo legionieriai

Bronius VERTELKA

Komuniją dalija švč. Trejybės
bažnyčios
kun. Rimantas Kaunietis

Legionierės duoda priesaiką
Švč. Mergelei Marijai

Panevėžio vyskupijos Marijos legiono
kurijos pirmininkė Danutė Valaitienė

Kovo 25-ąją, antradienį, Aukštaitijos sostinėje vyko Panevėžio vyskupijos Marijos legiono kurijos legionierių pasiaukojimo Švč. Mergelei Marijai „Acies“ šventė. Pats šventės pavadinimas reiškė atsinaujinimą, pasižadėjimą prie altoriaus, pasiryžimą aukotis Švč. Dievo Motinai. Šventėje buvo svečių – legionierių iš Biržų, Pasvalio, Kupiškio, Subačiaus.

Marijos legionas yra tarptautinė katalikų vyrų ir moterų draugija, įkurta1921 metais Dubline, Airijoje. Jai gali priklausyti visi praktikuojantys katalikai nuo 18 metų, norintys tarnauti Dievui pagal Legiono įstatus. Marijos legionui priklauso tikrieji nariai ir pagalbininkai. Tikrieji nariai – tai žmonės, turintys vyskupo leidimą lankyti ligonius, jie turi teisę apaštalauti šeimose, žadinti tikėjimą. Legiono pagalbininkai – tai asmenys, dėl svarbių priežasčių negalintys tapti aktyviais legiono nariais, tačiau jie kasdien kalba rožinį bei keletą trumpų legiono maldų Dievo Motinos intencija.

Panevėžio vyskupijos Marijos legionas turi netoli šimto tikrųjų narių bei per pusketvirto tūkstančio maldos pagalbininkų, veikia devyni prezidiumai (skyriai). Panevėžyje yra net du: tai Švč. Trejybės bažnyčios (dvasios vadas kun. Rimantas Kaunietis) ir Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios (dvasios vadas g. kan. Vytautas Aloyzas Marozas). Panevėžio vyskupijos Marijos legiono kurijos pirmininkė – Danutė Valaitienė, šias pareigos einanti ketvirtus metus.

Tradicine tapusi legionierių šventė trečiąją šv. Velykų dieną prasidėjo Švč. Trejybės bažnyčioje rožinio maldomis. Buvo prašoma Viešpaties paramos, palaimos, tvirtybės, nešant tikėjimo šviesą. Priešais altorių buvo iškelta Marijos legiono vėliava, kurios garbės sargyboje stovėjo vyriškis, o šalia jo – po moterį tautiniais rūbais. Čia pat stovėjo baltai uždengtas stalelis su gėlėmis, degančiomis žvakėmis ir Švč . Mergelės Marijos statulėle.

Vėliau kun. Rimantas Kaunietis aukojo šv. Mišias. Vyskupijos Marijos legiono dvasios vadas akcentavo, kad tikėjimas – tai gyvas susitikimas su Kristumi, o pati bažnyčia – tai visi tie, kurių žvilgsniai nukreipti į Viešpatį. Pamokslininkas teigė, kad legiono veikla nėra kokia nors akcija, bet paprastų asmenų, pensininkų, įvairių partijų žmonių nuoširdus darbas glaudžiai bendradarbiaujant su bažnyčios klebonu, parapija. Kun. R. Kaunietis labai pagarbiai atsiliepė apie legionierių pasiaukojimą, jų triūsą.

Paskui aktyvūs legiono nariai prisiekė Švč. Mergelei Marijai. Prie stalelio su Švč . Mergelės Marijos statulėle jie pasižadėjo ištikimybe Dievo Motinai.

Kun. R. Kauniečio pakviesti, tikintieji rinkosi į kleboniją, kur jų laukė gausios velykinės vaišės. Valgius ir visus atėjusius palaimino Švč. Trejybės bažnyčios vikaras kun. Pranciškus Sabaliauskas, balandžio 2-ąją minėsiantis savo gyvenimo 85 metų sukaktį, o gruodyje – 60 metų kunigystės jubiliejų.

Prie stalo susėdo legionieriai iš Pasvalio, Biržų, Kupiškio, Subačiaus. Čia buvo ir šv. Mišių metu giedojusi solistė Elena Grumbinienė. Velykinėse vaišėse dalyvavo aktyvūs „XXI amžiaus“ platintojai, kurių dėka katalikiškas laikraštis tapo žinomu ir populiariu Panevėžio krašte. Už tokią nesavanaudišką paramą jiems nuoširdžiai dėkojame.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija