Atnaujintas 2008 m. spalio 15 d.
Nr. 78
(1671)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gyvasis kultūros židinys

Pasvalio krašto muziejui – 10 metų

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

„Velykų džiaugsmo“ pamokoje

Pasvalio krašto muziejus

Senoviniai buities eksponatai:
girnos, kraičio skrynia

Prieš dešimt metų lankytojams duris atvėrė Pasvalio krašto muziejus. Tuomet džiaugėmės įdomiais eksponatais: kraštotyrininko Antano Stapulionio sukaupta etnografijos ir archeologijos kolekcija, prie verpimo ratelių sėdinčiomis verpėjomis, audimo raštus marginančiomis audėjomis... Apie visa tai jau pasakojome „XXI amžiaus“ skaitytojams. Per dešimt metų muziejus tapo Šiaurės Lietuvos kultūros šventove. Muziejaus direktorė Vitulė Povilionienė sako: „Kaupėme ir gausinome muziejaus rinkinius, kuriuose dabar yra keliasdešimt tūkstančių eksponatų. Saugomi daiktai – knygos, fotografijos, dokumentai, darbo ir buities įrankiai yra padovanoti mūsų miesto ir rajono gyventojų. Dabar veikia geologijos, archeologijos, istorijos, etnografijos ir kitos ekspozicijos. Geologijos ekspozicija – vienintelė Šiaurės Lietuvos muziejuose. Turime skyrių Krinčine. Tai poetų Eugenijaus ir Leonardo Matuzevičių memorialinis muziejus. Nuo 2000 metų mūsų muziejuje veikia Turizmo informacijos centras. Kiek vėliau darbą pradėjo Pasvalio krašto vaizdo studija „Langas“, rengianti kultūrines televizijos laidas“.

Pasvalio kraštas garsus ne tik savo derlingais molžemiais, auginančiais gausų kviečių ir linų derlių, bet ir garsiais žmonėmis: dvasininkais, mokslininkais, rašytojais, poetais, visuomenės veikėjais, aktoriais. Jiems skirti atskiri fotografijų, knygų, straipsnių, rankraščių stendai. Žmogaus nebėra, o jo rankraštis tarsi gyvas įrodymas byloja buvus įdomią ir brandžią asmenybes.

Muziejus per metus surengia apie trisdešimt parodų, kuriose eksponuojami Lietuvos ir užsienio menininkų, profesionalių dailininkų ir tautodailininkų darbai, rengiamos darželinukų, mokinių darbų parodėlės, kurių atidarymai tampa didelėmis šventėmis jauniesiems menininkams ir jų tėveliams.

Pasauliečių ekspozicijos primena ir neseną praeitį, kuri dar gyva žmonių atmintyje. Daugelio dėmesį patraukia pasipriešinimo okupacijoms ir tremčių laikotarpio eksponatai. Čia veikė Algimanto apygardos partizanai. Ekspozicijoje yra rašomoji mašinėlė, kuria buvo spausdinami Pasvalio krašto partizanų leidiniai ir pogrindžio literatūra. Okupacijos metus mena iš lagerių ir tremčių vietų parvežtos fotografijos.

Įdomus eksponatas – ilgokai Pasvalyje dirbusios gydytojos, dabar politikės, Seimo narės Rasos Juknevičienės (Rastauskienės) 1991 metais tragiškomis dienomis Aukščiausios Tarybos rūmuose naudota dujokaukė. Šie eksponatai įgauna naują vertė ir prasmę, kai muziejuje rengiamos tremtinių vakaronės, Krašto dienos, tėviškėnų susitikimai ir kiti renginiai.

Muziejus kasmet organizuoja jaunųjų istorikų olimpiadas, skaitovų bei literatų konkursus, vasarą mokiniai kviečiami dalyvauti ekspedicijose.

Kiekvienas Pasvalio moksleivis parodys kelią į muziejų. Čia kasmet įvyksta beveik trisdešimt pamokų-ekskursijų, per kurias patiems galima pasukti akmenines girnas, išbandyti verpimo ratelį, pasėdėti audimo staklėse, išbandyti senovinį fotoaparatą, pačiupinėti uolienas.

Bene įdomiausia pamoka – „Slaptoji lietuviška mokykla“. Pasvalio krašte gyveno daug knygnešių, spaudos draudimo metais iš prūsų krašto gabenusių lietuvišką spaudą. Muziejininkų pastangomis atkurti ano meto vaizdai: dūminėje gryčioje daraktorius moko vaikus lietuviškai skaityti ir rašyti. Rašo jie žąsies plunksnomis ant lentelių, patys iš prasto popieriaus siuvasi sąsiuvinius. Įsiveržus į gryčią žandarui, vaikai puola prie įprastinių derlių: plėšo paukščių plunksnas, veja virves, gliaudo pupelių ankštis ir t.t.

Pamokoje „Pasiūsiu batukus“ mokiniai supažindinami su senovine lietuvių avalyne, mokomi „raukti“ nagines – iki XX amžiaus vidurio buvusį įprastą aukštaičių apavą.

Pradinių klasių mokiniams labai įdomi pamoka – ekskursija „Apie bitučių gyvenimą“. Jose susipažįstame su bitininkavimo įrankiais, galime paragauti medaus produktų, pažiūrėti filmuką apie spiečiaus gaudymą.

„Audimo mokyklėlėje“ senosios audėjos moko austi: iš pradžių paprasčiausią dvinytį audeklą, paskui vis sudėtingesnį.

Neprailgsta Pasvalio vaikams ilgi Advento vakarai. Tuo metu muziejuje lankytojus sutinka gaspadinė ir gaspadorius, kurie aprodo ūkio padargus, pasakoja apie rudens ir žiemos darbus, kviečia padėti vynioti siūlus, plėšyti plunksnas, pašyti vilnas ir t.t. Taip pat galima išmokti padengti Kūčių stalą, pasiklausyti kalėdinių dainų ir t.t.

Yra ir pamoka „Velykų džiaugsmas“, kurioje vaikai sužino apie Gavėnios papročius, Verbų sekmadienio prasmę, mokosi išgyventi šv. Velykų džiaugsmą.

Visko neišpasakosi, dėl ko Pasvalio krašto muziejus yra lankomas žmonių, dėl ko jie savo gyvenimo be muziejaus nebeįsivaizduoja. Nedidelio jubiliejaus proga Pasvalio meras Gintas Gegužinskas apdovanojo kone visus muziejaus darbuotojus, pasidžiaugė, kad jie, gaudami kuklius atlyginimus, padaro didelius ir prasmingus darbus. Į muziejaus šventę iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavo didelis būrys tėviškėnų, atvyko pasveikinti Rokiškio ir Biržų muziejininkų delegacijos. Svečių ir šeimininkų nuotaiką kėlė tarptautinių konkursų laureatės, Pasvalio apylinkėse užaugusios dainininkės Astos Kriščiūnaitės koncertas.

 Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija