Atnaujintas 2008 m. gruodžio 27 d.
Nr. 98
(1691)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Maitinkimės Dievo žodžiu

Šiaulių vyskupo kalėdinis sveikinimas

Mielieji, baigiame Mergelei Marijai skirtuosius metus, o ji mus veda už rankos prie prakartėlės, parodo gimusį Kūdikėlį ir primena visiems: „Dėkokite Viešpačių Viešpačiui, nes jo ištikimoji meilė amžina“ (Ps 136, 3).

Žvelgdami į šią ištikimą ir amžiną Meilę, mes šiais metais įžengiame į tautų apaštalui Pauliui skirtuosius metus, o apaštalas Paulius mums sako: „Džiaukitės, tobulinkitės, vienas kitą guoskite, būkite vieningi, taikiai gyvenkite, ir meilės bei ramybės Dievas bus su jumis“ (2Kor 13, 11). Su šiais, pilnais gerumo, apaštalo Pauliaus žodžiais mes prisiartiname prie prakartėlės ir trokštame giliau suprasti Kristaus gimimo slėpinį. Nuo amžių Dangaus Tėvo ŽODIS, per Marijos ištartą „Fiat“ („Tebūnie“), tampa kūnu ir apsigyvena tarp mūsų. Tai Dievo Sūnus, Amžinoji Meilė, kuri mus visus be galo pamilsta ir trokšta, kad ir mes kiekvienas pasiliktume Jo meilėje. O pasilikti Jo meilėje, tai jau dabar, šiandien gyventi amžinybės viltimi. „O amžinasis gyvenimas, tai pažinti Tave vienintelį tikrąjį Dievą ir tavo siųstąjį  Jėzų – Mesiją“ (Jn 17, 3).

Dievo Žodis, tai yra Jėzus KRISTUS, atėjo į žemę mažu kūdikėliu, tačiau Jis atėjo įžiebti žemėje ugnies ir nori, kad ji jau liepsnotų (plg. Lk 12, 49). Dievo žodis, kuris yra Meilė, perteikia meilės ugnį ir skatina ją skleisti, mylėti. Labai gražiai meldėsi šv. Efremas, sakydamas: „Viešpatie, tavo žodis yra  gyvenimo medis, kurio šakos veda palaimintus vaisius: kas paragauja to vaisiaus, suvokia, kad prasmė, kurią atrado, yra vienintelė... Jei tu atsigaivinai iš neišsenkančio šaltinio, grįžk ir gerk kiekvieną kartą, kai trokšti“.

 Suprasdamas, kokie lobiai glūdi Šventajame Rašte, popiežius Benediktas XVI sušaukė viso pasaulio vyskupus ir kalbėjo, primindamas šv. Jeronimo mintis: „Kas nepažįsta Šventojo Rašto, tas nepažįsta nei Dievo galios, nei jo išminties. Nepažinti Šventojo Rašto reiškia nepažinti Kristaus“.

Brangūs broliai ir seserys, nuoširdžiai raginu visus: įsigykime Šventąjį Raštą – linksmosios Evangelijos Naujienos knygą. Skaitykime ją kasdien, skaitykime visi kartu šeimoje su vaikučiais. Pasaulio vyskupų sinodo baigiamojoje žinioje Dievo tautai sakoma: „Kiekvienuose namuose turėtų būti ypatingoje vietoje laikoma, skaitoma ir meldžiantis naudojama Biblija. Šeima turėtų pasiūlyti ugdymo per maldą, katechezę ir didaktiką formų ir modelių, kad „vaikinai ir merginos, seni žmonės ir maži vaikai“ (Ps 148, 12) galėtų išgirsti, suprasti, aukštinti Dievo žodį bei juo gyventi“. Tai Dievo meilės laiškas, parašytas mums visiems, kad turėtume gyvenimo ir apsčiai jo turėtume, kad neklaidžiotume tamsybėse, bet turėtume amžinojo gyvenimo šviesą.

Šv. Augustinas sako: „Nėra svarbu paliesti Jėzų, kaip tai darė persekiotojai, kurie jį nukryžiavo. Tačiau ypač svarbu suprasti Žodį“. Sakoma, jog Kūdikėlio Jėzaus Teresė išmokė netgi palaimintąją Motiną Teresę iš Kalkutos gyventi Evangelija, mažuose ir konkrečiuose dalykuose vykdant Dievo valią. Šventojoje Kūdikėlio Jėzaus Teresėje daugelis žmonių atrado gyvąją Evangeliją. Ištikimas induistas, matydamas, su kokia meile Motina Teresė gydė sergančiojo žaizdas, pasakė: „Matydamas, kiek jėgų ji skiria savo darbui, daugiau neabejoju, kad jos religija yra teisinga“. Juk Viešpats mums visiems primena, sakydamas: „Taip tešviečia ir jūsų šviesa žmonių akivaizdoje, kad jie matytų gerus jūsų darbus ir šlovintų jūsų Tėvą danguje“ (Mt 5, 16). Kaip svarbu, brangieji, kad mes gyventume Evangelija. Kaip svarbu, kad mes trokštume atsinaujinti ir pasikeisti. Koks džiaugsmas užlieja žmogaus širdį, kuomet jis įsigilina į Šventąjį Raštą. Juk Viešpats pasakė: „Kas laikysis mano žodžio, neragaus mirties per amžius“ (Jn 8, 51). Ar gali būti labiau guodžiantys ir drąsinantys žodžiai už šiuos, kai surandame tikrąjį gyvenimą, kuris nesibaigia mirtimi.

Brangieji, juk Jėzus atėjo pas mus Betliejaus tvartelyje, kad įvykdytų Dangaus Tėvo valią. Iš meilės mums jis vykdo Jo valią, kuri reikalauja, kad nepražudytų nė vieno, bet visus prikeltų paskutiniąją dieną (plg. Jn 6, 39). Jėzaus nepaprasta auka ir meilė mus visus įpareigoja klausyti Jo žodžių ir gyventi tiesos šviesoje. Juk mes esame keliaujanti tauta, kurią veda Amžinasis Žodis. Ir „Tavo žodis – mano kojoms žibintas, šviesa mano takui“ (Ps 119, 105). Tad gyvenkime pilnavertį gyvenimą šiandien, atlikime gerai užduotis šiandien, mylėkime sutiktus žmones ir būkime jiems atidūs šią akimirką, nes nuo to priklauso mūsų laimė žemėje ir amžinybėje.

Dar kartą visi sugrįžkime į Betliejaus tvartelio mokyklą. Atidžiai pažvelkime į gimusį Kūdikėlį Jėzų. Marija šį kūdikį pirmiausiai parodė piemenėliams, paskui išminčiams, o šiandien ji parodo mums visiems ir sako: „Darykite, ką tik Jis jums lieps“ (Jn 2, 5). Brangieji, supratę, jog „žmogus gyvas ne viena duona, bet ir kiekvienu žodžiu, kuris išeina iš Dievo lūpų“ (Mt 4, 4), su džiaugsmu ir meile darykime tai, ką mums liepia Išganytojas. Tuomet nudžius mūsų ašaros, pradžiugs mūsų širdys ir mes visi kartu su dangiškąja Motina Marija savo gyvenimu galėsime giedoti padėkos ir meilės himną Magnificat, kuris, prasidėjęs žemėje, per amžius skambės dangaus Tėvynėje.

Džiugių šv. Kalėdų ir palaimingų 2009 metų nuoširdžiai linki Jus visus mylintis

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija