Atnaujintas 2009 m. kovo 20 d.
Nr. 23
(1715)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Medžio skulptūroje – šiluma ir emocijos

Rūta AVERKIENĖ

Tautodailininkas Antanas Česnulis
ir jo medžio skulptūros

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta tautodailininko, vieno žymiausių Lietuvos medžio drožėjų Antano Česnulio skulptūros darbų ir skulptūrų nuotraukų paroda iš renginių ciklo „Lietuvos tūkstantmečio aidai“. Į parodos atidarymą susirinkęs gausus būrys varėniškių turėjo galimybę įsitikinti, jog Antanas turi Dievo dovaną prakalbinti medį, tarsi įpūsti jam gyvybės, todėl kiekviena menininko skulptūra skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna. Nuoširdu, šilta, dzūkiška. Jo kūriniuose galime aptikti pasakų personažų, visos skulptūros pasižymi įstabiomis emocijomis veiduose.

Antanas Česnulis yra ne vienos premijos laureatas, dalyvauja daugelyje plenerų, simpoziumų ir parodų Lietuvoje ir užsienyje. Kaip drožėjas, dalyvauja ir Grybų šventėje.

Varėnoje atidarytoje pirmojoje personalinėje kūrėjo parodoje – tik maža dalelė skulptoriaus kūrybos. Menininko sodyboje Naujasodės kaime šalia Druskininkų įrengtas skulptūrų ir poilsio parkas, kur yra ir paties šeimininko suręstas vėjo malūnas. Sodyboje įrengta ir akmenų siena su daugybe nišų, į kurias menininkai iš visos Lietuvos veža savo išdrožtus rūpintojėlius.

A. Česnulis medžio dirbinius, skulptūras kuria bene keturias dešimtis metų. Ne vieną tūkstantį skulptūrų sukūręs menininkas tarsi įrodo, kokios neaprėpiamos žmogaus galimybės, nes sunku įsivaizduoti, kad tiek gali sukurti vienas žmogus. Pats autorius, kalbėdamas apie kūrybinį procesą, šmaikštaudamas sakė: „Kaip gimsta skulptūra? Tiesiog paimi medžio gabalą ir nuimi tai, kas nereikalinga“. Jis pakvietė atvažiuot į sodybą ir pasižiūrėt kitas skulptūras „gyvai“.

Parodos autorių sveikino rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, Kaniavos seniūnijos seniūnė Janina Pavilonienė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Alytaus skyriaus vadovė Audronė Lampickienė, Varėnos dailės studijos vadovas Algirdas Juškevičius, tautodailininkai ir jo kūrybos gerbėjai.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija