2009 m. gegužės 27 d.
Nr. 41
(1733)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Leonardo Bernsteino „Mišios“ Pažaislio vienuolyne

Rimantas KLEVEČKA

Gegužės 31 dieną 19 valandą XIV Pažaislio muzikos festivalį pradės kompozitoriaus L. Bernsteino (1918–1990) „Mišios“.

Įspūdingo kūrinio atlikimui suvienytos geriausių šalies muzikinių kolektyvų – Kauno valstybinio choro (vad. P. Bingelis), choro „Ąžuoliukas“ (vad. V. Miškinis), Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (vad. G. Rinkevičius) – jėgos. Koncerte dainuos net dešimt žymių dainininkų – svečias iš JAV Daglas Vebsteris, Asmik Grigorian, Rafailas Karpis, Laimonas Pautienius, Egidijus Dauskurdis, Rosita Čivilytė, Evelina Sašenko, Jeronimas Milius, Donatas Montvydas ir diskantas Ilja Aksionov, diriguos maestro Gintaras Rinkevičius.

L. Bernsteinas – vienas originaliausių XX amžiaus menininkų, o jo „Mišios“ – vienas įspūdingiausių kompozitoriaus sukurtų stambios formos kūrinių, iki šiol stebinantis novatoriška idėja harmoningai sujungti liturginį žanrą ir pasaulietinio teatrinio meno elementus. „Mišias“ prezidento J. F. Kennedy atminimui užsakė jo našlė, JAV pirmoji dama Jacqueline Kennedy Onassis. Pirmą kartą kūrinys atliktas 1971 m. rugsėjo 8 dieną atidarant Johno F. Kennedy menų centrą Vašingtone.

Ano meto muzikinį pasaulį kūrinys intrigavo daugeliu aspektų. Visų pirma neįprasta buvo tai, kad tradicinės Romos katalikų bažnyčios muzikinės formos – Mišių – ėmėsi žydų kilmės kompozitorius. L. Bernsteino kūrinyje įkūnytas asmeninis kūrėjo požiūris į tradicinę liturginę formą – Missa nepaprastai originalus ir novatoriškas opusas. Tradicines vokalines partijas netikėtai papildo roko ir bliuzo maniera dainuojantys solistai, orkestro pučiamieji, trys elektrinės gitaros, išplėsta perkusijos instrumentų grupė.

Veikalui, kurio trukmė daugiau nei dvi valandos, tradicinių Mišių forma yra per siaura. Kita vertus, jau vien kūrinio pavadinimas („Mišios. Teatro pjesė solistams, atlikėjams ir šokėjams“) liudija apie tam tikrą liturginės ir pasaulietinės muzikos sintezę. Kūrinio forma ir struktūra sudaro galimybę iš arčiau pažvelgti į šiandieninę mišių prasmę, tikėjimo tiesų reikšmę moderniosios visuomenės gyvenime. Pagrindinis kūrinio veikėjas Celebrantas – Mišias aukojantis kunigas, raiškiai kalba apie tikėjimo išgyvenamą krizę ir jo jėgą įveikiant šiandien įsivyravusį dvasinį skurdą ir tuštumą. Siužeto ir muzikinės technikos prasme įvairialypis, daugelį muzikinių stilių apimantis L. Bernsteino kūrinys skatina į tikėjimą ir jo reikšmę individo gyvenime pažvelgti ne tik per istorijos ir tradicijos prizmę, bet ir iš modernių pažiūrų.

Šiame koncerte dainuos vienas geriausių L. Bernsteino muzikos atlikėjų – dainininkas D. Vebsteris, apie kurį pats kompozitorius sakė: Jis turi viską: aukštas ir žemas natas, garsą ir tylų niūniavimą... D. Vebsteris – garsus JAV baritonas, kurio repertuare nuo kamerinės muzikos iki Žano Valžano vaidmens viename populiariausių Brodvėjaus miuziklų – „Vargdieniai“ ir popmuzikos, tačiau L. Bernsteino „Mišiose“ sukurtas Celebranto vaidmuo bene labiausiai išgarsino šį dainininką. 2001 metais D. Vebsteris Celebranto vaidmenį atliko Pauliaus VI salėje, Vatikane ir Carnegie Hall, Kenedžio menų centre.

Tikėkimės, kad šis ypatingas kūrinys paskatins naujai pažvelgti į tikėjimą, kuris, nepriklausomai nuo laikotarpio ir aplinkos, įprasmina dvasinį mūsų gyvenimą, skatina mąstyti apie amžinas vertybes ir siekti nekintančių idealų.

Pažaislio muzikos festivalio programoje skambės nemažai ir kitos religinės muzikos kūrinių: birželio 14 dieną Kauno valstybinėje filharmonijoje bus atliktas J.  Haidno kūrinys „Septyni paskutiniai Jėzaus Kristaus žodžiai“, rugpjūčio 14 dieną Žeimių bažnyčioje koncertuos legenda tapęs Kauno valstybinis choras su   garsiu šalies dirigentu prof. Petru Bingeliu, per Žolinių atlaidus, rugpjūčio 15 dieną, Pažaislio vienuolyne Mišias aukos Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, dainuos Kauno valstybinio choro daininininkai bei solistai Rita Novikaitė ir Merūnas Vitulskis.

Nuoširdžiai kviečiu visus muzikos mylėtojus  praleisti vasarą kartu su XIV Pažaislio muzikos festivalio koncertais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija