2009 m. liepos 17 d.
Nr. 55
(1747)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Lietuvos vardo tūkstantmečio jubiliejus

Panevėžys. Liepos 5-ąją panevėžiečiai įsijungė į Tūkstantmečio odisėjos projektą ir 21 valandą giedojo Tautišką giesmę: būrelis žmonių su vyskupu Jonu Kaunecku, iškėlę vėliavą, susikibo rankomis prie Panevėžio savivaldybės, dar vienas būrelis – prie Panevėžio miesto įkūrėjo kunigaikščio Aleksandro paminklo, o tūkstantinė minia – Skaistakalnio parke, kur vyko Audriaus Mamontovo koncertas, ir kitur.

Lietuvos vardo tūkstantmečio šv. Mišoms liepos 6-ąją Katedroje vadovavo klebonas kun. Tomas Skrudupis. Pamoksle kunigas priminė, kad galime didžiuotis archaiška lietuvių kalba ir tuo, kad esame laisvi. Tačiau kuo aš tikiu dabar, ką perduosiu ateinančioms kartoms, ar šiandien nejaučiame nusivylimo? Gal nebranginame tautos papročių, jos dainų? Ar aš šiandien dėkoju, kad turiu Tėvynę? Tačiau didžiausią dėmesį kunigas skyrė tikėjimo klausimui. Jis citavo Levo Tolstojaus žodžius: „Tikėjimas yra viena tų jėgų, iš kurių žmogus gyvena. Atimk tikėjimą ir sunaikinsi tą jėgą“. Priminė Fiodoro Dostojevskio gyvenimą ir paguodą, kurią jis katorgoje surado skaitydamas Šventąjį Raštą. Pirmiausia žydų tauta patyrė, kad Dievas yra istorijos Viešpats, kad klausosi jos ašarų, dejonių ir ateina jos išvaduoti. Lietuva taip pat yra galingojo Dievo veikimo arena. Šiandien, kai tiek daug nerimo dėl rytojaus, svarbu ir mums atverti vilties knygą – Šventąjį Raštą, – sakė kunigas ir kvietė imtis atsakomybės už konkrečius darbus mūsų gyvenamu laiku, nes mūsų tautos knygos turinys priklausys nuo mūsų.

Po šv. Mišių šventė tęsėsi prie miesto Savivaldybės, Laisvės aikštėje. 12 valandą, palydint šautuvų salvėmis, buvo pakelta Lietuvos trispalvė, žodį tarė vicemerė Zita Kukuraitienė, aktorius Algirdas Paulavičius skaitė ištraukas iš Justino Marcinkevičiaus poemos „Mindaugas“, koncertą surengė Muzikinio teatro orkestras ir choras kartu su solistais Kristina Zmailaite, Vida Taurinskaite-Rukšiene, Edmundu Seiliumi ir Ramūnu Urbiečiu. Renginio vedėjas aktorius A. Paulavičius pristatė vėliavų parodą Lietuvos tūkstantmečiui paminėti, jos sukurtos Panevėžio, Vilniaus, Kauno ir Rokiškio dailininkų. Menininkai ir žinomi solistai padovanojo skoningą ir gražų renginį. Tūkstantmečio Jubiliejaus proga ūpą kėlė ir saulėtas dangus.

PVK

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija