2009 m. gruodžio 31 d.
Nr. 93
(1785)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kur Šilus miškai supa

Bronius VERTELKA

Panevėžio rajono Šilų bendruomenės
aktyvistės (iš kairės): Alma Vingrienė,
Virginija Pociūnienė, Irena Kavoliūnienė
ir Rita Danilevičiūtė

Šilų Švč. Jėzaus Vardo bažnyčia

Paminklas savanoriams,
kovojusiems už Lietuvos laisvę

Kryžius nykstančiam
Kunigiškių kaimui
Autoriaus nuotraukos

Šiluose (Panveėžio raj.) šiuo metu gyvena, ko gero, vien pensininkai. Darbą susirasti sunku, bet laukai neapleisti – juos įdirba stambių ūkininkų Pranskūnų, Šimeliūnų šeimos. Jeigu daugelyje šalies kaimų su žiburiu tenka ieškoti laikančių karves, tai Šiluose iš dvidešimties sodybų supirkėjai išsiveža pieną. Retame tvarte nekriuksi kiaulės ar nekudakuoja vištos.

Stipri čia bendruomenė, įsikūrusi viena pirmųjų Panevėžio rajone. Bendruomeniškumo jausmo iš žmonių galvų neištrynė vokiečių ir rusų okupacijos. Šilai turi teisę didžiuotis miestiškais patogumais. Įsivesti vandentiekį ir kanalizaciją, pasistatyti vandens nugeležinimo stotį padėjo SAPARD programos lėšos, gautos pagal Šilų bendruomenės projektą, kurio vertė – milijonas litų.

Bendruomenė turi itin savo jaukų kampelį. Susiremontavo apleistas patalpas buvusiame vaikų darželyje, nupirko baldus, yra kompiuteris (deja, internetas atjungtas, nes neturi kuo susimokėti). Tai irgi iš projekto, atseikėjusio per 20 tūkstančių litų. „Senojoje klebonijoje jau galime šarvoti mirusiuosius“, – pasakojo bendruomenės tarybos narė Alma Vingrienė.

Šilaiviai mėgsta tvarką. Rajono švaros konkurse „Kaimas be šiukšlių“ dvejus metus iš eilės pelnė antrąją vietą,  o šiemet gavo paskatinamąją premiją. Konkurse, kas padarys gražiausią suoliuką parkui, nebuvo jam abejingų moksleivių. Nykstančiam Kunigiškių kaimui pastatytas kryžius, kurį gimtinei dovanojo  Eligijus Smetona. Gaila, kad jo atidengimo geradaris nesulaukė. Iškilmėse dalyvavo E. Smetonos dukra.

Praėjusią vasarą bendruomenė  pažymėjo Šilų Švč. Jėzaus Vardo bažnyčios pastatymo šimtmetį. Švęsti jubiliejaus suvažiavo gausybė žmonių, gaudė varpai, nulieti už Čikagos išeivių šilaivių suaukotas lėšas.

Šilai gražiai sutiko atvykusius pažymėti Baltijos kelio 20-mečio. Šventėje koncertavo  Šilų moterų ansamblis „Šilagėlė“. Smagios būna  ir Šilų bendruomenės šventės. Į simbolinę Kaziuko mugę suneša savo geriausius dirbinius, gražiausius gaminius, siūlo kaime slėgtų sūrių  ir namuose keptos duonos. Šurmuliuojančioje mugėje netrūksta dainų ir muzikos.

Šio rudens paskutinis renginys – iš Šilų kilusios Virginijos Indriūnaitės-Bakšienės knygos „Gyvenimo gruodas“ pristatymas. Bendruomenė sveikina švenčiantį jubiliejų, nepalieka kaimyno nelaimėje. Darbštūs, nedejuojantys ir išdidūs šilaiviai. Verčiau vasarą prie automagistralės su miške surinktomis gamtos gėrybėmis eis, bet nesižemins valdžiai, kad gautų pašalpą.

 Šilai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija