2011 m. gegužės 27 d.
Nr. 40
(1920)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Turime pasinaudoti galimybe

Juozas Dapšauskas

Gegužės 24 dieną Seimui teiktos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kuriomis nuo kitų metų sausio 1 dienos turėję įsigalioti alkoholio reklamos draudimo straipsniai būtų atšaukti, paskelbti netekusiais galios.

Nesu ypatingas draudimų šalininkas – esu sveikatinimo kultūros puoselėtojas. Sveikatos reikalų komitetui ir Socialinių reikalų ir darbo komitetui esu pateikęs prašymą 2012 metus paskelbti Sveikatos ir sveikatinimo metais. Tačiau kontrolės priemonės, kurios užtikrina narkotinių medžiagų prieinamumą, reklamos ribojimą, taip pat svarbios. Esu už sveikatinimą, švietimą, prasmingo užimtumo didinimą, pinigų tam skyrimą ir reikalavimą už gautas lėšas skaičiais įvardijamų, apčiuopiamų rezultatų.

Pataisose numatoma, kad alkoholio pramonė pati imsis savikontrolės ir dalelę lėšų skirs blaivaus gyvenimo būdo propagavimui (paradoksaliai skamba). Lietuvos sveikuolių sąjunga buvo pasiūliusi tiek tabako gamintojams, tiek alkoholio įmonėms būti žiemos ruonių maudynių Palangoje rėmėjais. Kas buvo didžiausi tokios reklamos priešininkai? Visi tikriausiai pagalvosite – sveikatos specialistai, gal „blaivybės fanatikai“? Ne, pradžioje tarsi sutikusi vėliau pati alkoholio pramonė atsisakė savo stendo ant Palangos tilto – suprato, kad nebus jokios naudos, nes procesą kontroliuoja ne jie. Tai daug ką pasako apie jų remiamą socialinę reklamą, užsakomą reklamos įmonėse, kurios kuria reklamą, kad kuo daugiau žmonės vartotų jų produkcijos. Tai tik viešųjų ryšių triukas.

O čia retorinis klausimas tiems, kurie naiviai patiki narkotikų pramonės viešaisiais ryšiais. Kodėl mes esame tokie neteisingi – Vakarų šalyse gaminamiems narkotikams suteikiame verslo statusą ir galimybę reklamuoti, o vargšelių afganų heroinas – didelis nusikaltimas. Juk jiems tai vienintelis pragyvenimo šaltinis. Tokia dviveidė politika ir ekonomika. Juos siekiame perorientuoti, o vakarietiškus narkomanijos verslus (alkoholis yra oficialiai pripažintas narkotiku, pražudantis labai daug žmonių, atnešantis milžiniškus ekonominius nuostolius) esame linkę „gelbėti“, sudaryti palankias sąlygas, patikėti jų nešama nauda ekonomikai ir panašiai.

Šia proga visiems linkiu imtis konkrečių veiksmų ne tik paliekant įsigalioti alkoholio reklamos draudimą nuo 2012 sausio 1 dienos, bet ir pritarti idėjai paskelbti ateinančius metus Sveikatos ir sveikatinimo metais. Jei užsiimsime tik draudimu, o nepasiūlysime pozityvių ir rezultatyvių sveikatinimo programų – rezultatai tebus daliniai. Laukiame rimtų, skaičiais įvardijamų sveikatinimo rezultatų.

Dabartinis bandymas atšaukti Alkoholio reklamos draudimą kvepia valstybiniu perversmu, nes bandoma atšaukti skubos tvarka, be viešų diskusijų, iš anksto susitarus suinteresuotom grupėm. Viešojoje erdvėje pateikiama daugiausia tik vienašališka ir įžūliai melaginga informacija, tad kyla klausimas: kas valdo valstybę?..

Alkoholio pramonės diriguojami atstovai joja ant arkliuko, kad uždraudžiant alkoholio reklamą yra žlugdoma žiniasklaida. O kodėl nepradedama atvira diskusija apie PVM žiniasklaidai sumažinimą ir kitas palankias informavimo priemonėms mokestines pataisas, kurios padėtų žiniasklaidai susigrąžinti savo misiją, o ne tapti siaurų ir nusikalstamų interesų grupių palaikytoja ir gynėja?

Šį mėnesį RAIT paskelbta apklausa rodo, kad didesnė dalis apklaustųjų pasisako už reklamos draudimą. Vadinasi, žmonės supranta, kas yra kas. Jei vadovaujantis elementaria žurnalistine etika būtų pateikiami abipusiai argumentai – pasisakančių už jos draudimą būtų dar daugiau. Pasitikėjimas žiniasklaida paskutiniu laiku smarkiai yra sumažėjęs. Ši situacija, kai žiniasklaida pateikia tik vienos pusės nuomonę, pačiai žiniasklaidai suduoda dar vieną smūgį. Dar yra galimybė parodyti sąžiningos ir turinčios kilnią misiją žiniasklaidos veidą. Ar bus tuo pasinaudota?!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija