2014 m. birželio 20 d.    
Nr. 25
(2096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Pirmieji vyskupo suteikti kunigystės šventimai

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Telšių vyskupo augziliaras
vyskupas Linas Vodopjanovas OFM
pirmąkart kunigystės šventimus
suteikė Klaipėdos Šv. Juozapo
Darbininko bažnyčioje
kun. Andriui Baksčiui

Birželio 1 dieną, kai šventėme Kristaus Dangun Žengimą (Šeštinių iškilmę), o Lietuvoje buvo minima ir Tėvo diena, Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijos bažnyčioje vyko ypatingos pamaldos. 10 val. šv. Mišių metu Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM kunigystės šventimus suteikė iš šios parapijos kilusiam, Telšių kunigų seminariją baigusiam ir metus diakono tarnystę Palangos parapijoje atlikusiam diakonui Andriui Baksčiui. Beje, tai buvo pirmieji vysk. L. Vodopjanovo OFM suteikti kunigystės šventimai. Šv. Mišias koncelebravo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vadovai bei kiti kunigai. Kandidatą susirikusiesiems pristatė Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kan. Viktoras Ačas.


Popiežius pasveikino futbolo žaidėjus ir sirgalius

Brazilijos televizija perdavė popiežiaus Pranciškaus sveikinimą Pasaulio futbolo čempionato proga. Iš anksto įrašytame, čempionato išvakarėse brazilų televizijos kanalo „Rete Globo“ perduotame kreipimesi, popiežius Pranciškus pasveikino visus Brazilijoje prasidedančio čempionato organizatorius ir dalyvius, visus atletus ir sirgalius, visus žiūrovus, kurie asmeniškai stadionuose arba per televiziją, radiją ir internetą dalyvaus šiame renginyje, kuris peržengia kalbų, tautų ir kultūrų ribas. „Aš tikiuosi, – kalbėjo popiežius Pranciškus per Brazilijos televiziją, – kad šis Pasaulio čempionatas bus ne tik sporto šventė, bet taps ir tautų solidarumo švente. Šito siekiant reikia futbolo varžybose matyti tai, kas jos iš tiesų yra: žaidimą ir tuo pat metu progą ugdyti dialogą, vieni kitus geriau suprasti ir praturtinti. Futbolas gali ir privalo būti taiką ir harmoniją tarp tautų ugdančios „susitikimo kultūros“ mokykla. Sportas reikalauja sąžiningo ir lojalaus žaidimo. Žaidimas komandoje reikalauja siekti bendro gėrio, o ne tik savo naudos. Norint laimėti, reikia įveikti individualizmą, egoizmą, visas rasizmo, nepakantos ir žmogaus asmens pavertimo įrankiu formas. Sportas moko gerbti varžovą. Laimėjimo paslaptis ir futbolo aikštėje, ir gyvenime – sugebėjimas gerbti ir savo komandos žaidėjus, ir varžovus. Niekas nelaimi pats vienas. Tai galioja ir stadione, ir gyvenime. Dėl to nė vienas teneatsiriboja nuo kitų, ir nė vienas tenesijaučia atskirtas. Ir nors Pasaulio čempionato pabaigoje tik viena komanda galės iškelti laimėtojų taurę, tačiau, išmokę sporto pamoką, visi būsime laimėtojai, nes bus sustiprėję mus vienijantys ryšiai. Šis Pasaulio čempionatas tevyksta ramiai, kupinas pagarbos, solidarumo ir broliškumo tarp žmonių, kurie save suvokia kaip vienos šeimos narius“, – linki popiežius Pranciškus.


Piligriminė kelionė Lietuvoje po jubiliejinės šventės

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prie Šv. Bazilijaus ordiną
įamžinančios skulptūros.
Iš kairės: Olga Ponajda,
s. Magdalyna Čajkivska SSMI,
dr. Aldona Vasiliauskienė,
mokyklos direktorius Rimantas
Gorys, s. Miroslava Jachimec SSMI
ir t. Pavlo Jachimecas OSBM

Birželio 7–9 dienomis Vilniaus Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčia minėjo 500 metų jubiliejų. Didingą mūrinę bažnyčią vietoje irstančios medinės, pastatė kunigaikštis Konstantinas Ostrogiškis (1460–1530), dėkodamas Dievui už pergalę prie Oršos prieš žymiai gausesnę maskvėnų kariuomenę. Po 1596 metų Bažnytinės Brastos unijos ši cerkvė 1609 metais karaliaus Žygimanto II Augusto įsakymu buvo perduota vienuoliams bazilijonams.

Švč. Trejybės cerkvėje jau nuo 1604 metų meldėsi į vienuolyną įstojęs Ivanas Kuncevičius – būsimasis šventasis Juozapatas (1580–1623). Įstojęs į vienuolyną Ivanas Kuncevičius pasirinko vienuolinį Juozapato vardą. Švč. Trejybės bažnyčioje ir prie jos esančiame vienuolyne Juozapatas su Veljaminu Rutskiu (1574–1637) pertvarkė šv. Bazilijaus Didžiojo (329–379) regulas, pritaikydami tuometinėms sąlygoms. Šių įstatų (statuto) pagrindu 1617 metais buvo suvienyti pirmieji penki bazilijonų vienuolynai (Vilniaus, Biteno, Žirovicų, Minsko ir Naugarduko) ir įkurtas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas (OSBM) – Švč. Trejybės kongregacija – su centru Vilniuje.


Maldos grupės šventėje

„Kuo aš Viešpačiui atsidėkosiu už tai, kad Jis man tiek gero padarė?“, – klausė sesuo Bernadeta Rozalija Rimkutė, Tytuvėnų Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, Bažnyčios Dievo Gailestingumo maldos grupės vadovė, savo iniciatyva surengtoje Dievo Gailestingumo šventėje. Tytuvėnų parapijoje Dievo Gailestingumo maldos grupė buvo įkurta 2008 metais. Iš pradžių ją sudarė apie 10 žmonių būrelis, o 2011-aisiais, Dieviško Gailestingumo metais, ji išaugo iki 50 narių. Klebonas kun. Rimantas Žaromskis pritarė Dieviško Gailestingumo paveikslo iškėlimui, pats kiekvieną penktadienį po šv. Mišių ateidavo kalbėti Dieviško Gailestingumo vainikėlį ir litaniją.

Šiemet Dievo gailestingumo šventė buvo ypač iškilminga – ją vainikavo net trys sukaktys. Praėjo 80 metų, kai pagal sesers Faustinos Kovalskos regėjimus dailininkas Eugenijus Kazimirovskis nutapė Dieviškojo Gailestingumo paveikslą. Minime dešimtmetį, kai įkurta Dievo Gailestingumo bažnyčia Vilniuje. Jau metai, kai toje bažnyčioje prie Gailestingumo paveikslo ir Švenčiausiojo Sakramento meldžiamasi ir adoruojama ištisą parą. Be to, balandžio 27-ąją Romos Šv. Petro aikštėje šventaisiais buvo paskelbtas popiežius Jonas XXIII (1881–1963) ir popiežius Jonas Paulius II (1920–2005).


Marijos legiono narių rekolekcijos

Birželio 6 dieną Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje visą dieną vyko Telšių vyskupijos Marijos legiono narių rekolekcijos. Į Šventovę susirinko daugiau kaip šimtas Marijos legiono narių iš visos Telšių vyskupijos. Rekolekcijas vedė kan. Andriejus Sabaliauskas, o legiono nariai klausėsi trijų konferencijų, kalbėjo rožinį, dalyvavo šv. Mišiose ir Švč. Sakramento adoracijoje, atliko išpažintį, turėjo galimybę dvasiniams pokalbiams, taip pat buvo surengta ir agapė. Tokia atsinaujinimo – rekolekcijų – diena yra puiki galimybę maldai ir dvasiniam ugdymuisi ir didelė pagalba iš naujo atrasti savo pašaukimą Bažnyčioje, skelbiant Evangeliją Marijos legione. Tokios rekolekcijos yra svarbios ir būtinos, todėl tradiciškai rengiamos kas metai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija