„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. spalio 2 d., Nr. 8 (67)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Nuaidėjo „Rudens sonata“

Rūta Averkienė

„Sidabrinės bitės“ laureatai Ilona
Zalanskienė ir Vytautas Baublys

Varėnos rajono savivaldybės meras
Algis Kašėta dėkoja svečių vokiečių
iš Prenclau mišriam chorui ir jo vadovui

Gieda Varėnos kultūros centro mišrus
choras „Harmonija“ ir Senosios
Varėnos Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčios parapijos choras „Sonata“,
diriguoja jų vadovė Ilona Zalanskienė

Merkinės Švč. Mergelės Marijos
Ėmimo į dangų bažnyčioje koncertavo
mišrus choras iš Prenclau

„… Reikia turėti šviesos su savimi, iš savęs, kad šviestum tamsybėse visiems ant kelio stovintiems, kad jie išvydę patys rastų šviesos savyje ir eitų savo keliu, kad nestovėtų tamsybėse… Kaip tai nuostabu būti reikalingam žmonėms ir jausti šviesą savo delnuose…“ – rašė vienoje gražiausių Varėnos krašto vietų, Senojoje Varėnoje, gimęs didis visų laikų genijus Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Iškilaus kraštiečio garbei, minint 140-ąsias jo gimimo metines, tris dienas po gražiausiais Merkinės, Liškiavos ir Senosios Varėnos bažnyčių skliautais skambiausiais akordais aidėjo muzikos ir meno šventė „Rudens sonata“. Baigiamajame renginyje, vykusiame Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, devynioliktą kartą įteikti garbingi apdovanojimai. „Sidabrinės bitės“ ženklai įsegti ir Savivaldybės kultūros premija apdovanoti šių metų laureatai.

Iškilaus kraštiečio paskleista šviesa plinta iki šiol, jo gimtajam Varėnos kraštui suteikdama ypatingą vertę. Šio krašto žemė, išauginusi unikalų menininką ir daug kitų garsių žmonių, savo dvasiniais turtais Lietuvos delnuose iš tolo spindi tartum M. K. Čiurlionio „Karalių pasakoje“. Kompozitorius ir dailininkas, sėmęsis dvasinių ir kūrybinių jėgų iš stebuklingų galių suteikiančių gimtųjų vietų, buvo puikus pranašas savo gimtinei – toks Varėnos kraštas išliko iki šiol.

Pirmasis „Rudens sonatos“ koncertas nuskambėjo Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Merkinės dekanas kun. dr. Robertas Rumšas. Giedojo choras „Merkinė“, vadovaujamas K. Breidoko, koncertavo mišrus choras iš Prenclau (Vokietija) miesto, vadovaujamas J. Bišofo (J. Bischof).

Antrasis „Rudens sonatos“ koncertas sukvietė į Liškiavą. Švč. Trejybės bažnyčioje šv. Mišias aukojo klebonas kun. Jonas Cikana, giedojo svečiai iš Prenclau miesto ir choras „Harmonija“, vadovaujamas Ilonos Zalanskienės.

Baigiamasis renginys vyko Senojoje Varėnoje. Jis tradiciškai prasidėjo šv. Mišiomis, kurias už iškiliausią lietuvių tautos menininką, Senojoje Varėnoje gimusį M. K. Čiurlionį, bei visus Varėnos krašto kūrėjus aukojo šio renginio globėjas, Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Šv. Mišiose įspūdingą koncertą iškiliausiems kūrėjams ir visiems iškilmingo renginio dalyviams padovanojo choras „Varpilė“, vadovaujamas R. Velžienės, bei chorai „Sonata“ ir „Harmonija“, vadovaujami I. Zalanskienės, vargonavo L. Petruškevičienė ir E. Sinkevičienė.

Prasmingą šventę dar labiau papuošė bažnyčioje veikianti Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokinių dailės darbų paroda „Skambančios spalvos“.

Po šv. Mišių Varėnos rajono savivaldybės bei rajono Kultūros ir meno tarybos iniciatyva šiemet jau devynioliktą kartą ,,Sidabrinės bitės“ įsegtos labiausiai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms.

1996 metais Varėnos kultūros ir meno taryba įsteigė Varėnos rajono kultūrai nusipelniusių žmonių apdovanojimą – „Sidabrinės bitės“ ženklą. Apdovanojimo tikslas – skatinti aktyvius kultūros veikėjus, sudaryti vienodas darbo sąlygas visuomeniniams ir etatiniams kultūros darbuotojams. 1998 metais Varėnos rajono savivaldybė „Sidabrinės bitės“ apdovanojimą papildė kultūros premija. Nuo 1996 metų ,,Sidabrinių bičių“ apdovanojimus yra gavę 37 labiausiai rajono kultūrai nusipelnę kraštiečiai.

Jau tapo gražia tradicija po šios šventovės skliautais minint M. K. Čiurlionio gimimo dieną drauge su Varėnos rajono savivaldybės vadovais, meno, kultūros žmonėmis ir bažnyčios bendruomene pagerbti ir darbščiausias „bitutes“.

Šiemet Savivaldybės kultūros premija bei Kultūros ir meno tarybos ženklu ,,Sidabrinė bitė“ už neįkainojamą indėlį į Varėnos krašto chorinio dainavimo kultūros puoselėjimą, aktyvią ir sėkmingą kūrybinę bei visuomeninę veiklą, už Varėnos krašto garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų, už pasišventimą ir pasiaukojimą mokant visus dainuoti apdovanota Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokytoja metodininkė, Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choro „Varėnė“, Varėnos kultūros centro mišraus choro „Harmonija“, Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios parapijos choro „Sonata“ vadovė I. Zalanskienė.

Už ilgametę kūrybinę veiklą, meilę gimtajam kraštui ir Lietuvos istorijos įamžinimą savo darbuose, už kūrybinius pasiekimus tapybos, drožybos, mozaikos ir metalo plastikos srityse apdovanotas dailininkas Vytautas Baublys.

Šių metų laureatams, įsijungusiems į ankstesniųjų metų „sidabrinių bitučių“ būrį, ženklus įsegė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, premijas įteikė Savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas ir mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius, po gėlių puokštę – Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Miškinienė, padėkas – Varėnos rajono Kultūros ir meno tarybos pirmininkas Algirdas Juškevičius. Juos nuoširdžiai sveikino ankstesnieji „Sidabrinės bitės“ laureatai, būrys artimųjų ir draugų.

Meras A. Kašėta, sveikindamas šių ir ankstesniųjų metų laureatus, sakė, kad prasminga pagerbti savo krašto šviesuolius. „Tokią dieną supranti, kad pati didžiausia dovana – ne unikali mūsų krašto gamta, o žmonės. Taip pat ir Jūs, daug metų savo iš Dievo gautas dovanas ir savo kantriu darbu išugdytas vertybes dovanojate savo krašto ir Lietuvos žmonėms. Tai ir yra tikroji vertė. M. K. Čiurlionis pasaulyje žinomas savo darbais. Jūs taip pat didelę dalį savęs dovanojate kitiems ir esate tie tikrieji kultūros, meno „deimančiukai“. Džiugu, kad kiekvienais metais atrandame vis naujų iš meilės dirbančių žmonių, kad jų darbai yra pastebimi, neužmiršti. Būkite visada kūrybingi“, – linkėjo rajono vadovas.

„Sidabrinės bitės“ laureatus pasveikino ir Seimo narys Vidas Mikalauskas.

Seimo narys Gediminas Jakavonis laureatams įteikė kultūros ministro padėkas ir perskaitė kūrėjo A. Antanavičiaus specialiai jiems sukurtas eiles.

Laureatai I. Zalanskienė ir V. Baublys sakė, jog toks garbingas apdovanojimas tik dar labiau įpareigoja dirbti.

Prasmingą renginį vainikavo įspūdingas svečių iš Prenclau miesto, kurį su Varėna sieja 15 metų bendradarbiavimo ryšiai, koncertas. Kaip sakė choro vadovas J. Bišofas, savo dainas už nuoširdų svetingumą kolektyvas skiria visiems Varėnos krašto žmonėms ir  ypač – „sidabrinėms bitutėms“.

Po koncerto bažnyčioje ilgai netilo plojimai, o meras A. Kašėta sakė, jog svečių koncertas nepaliko abejingų ir neabejotinai suvirpino sielos stygas kiekvienam. Jis džiaugėsi, kad galime priminti Lietuvai ir pasauliui, kad didis genijus M. K. Čiurlionis gimė būtent šioje žemėje. Visiems chorams meras įteikė padėkas. Ypatinga padėka skirta Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorei Liucijai Stulgienei.

Tris dienas trukusią ir neišdildomų įspūdžių kupiną muzikos ir meno šventę „Rudens sonata“ skambiausiais akordais baigė svečių iš Prenclau ir choro „Harmonija“ bendrai atlikta lietuviška daina.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija