„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. spalio 2 d., Nr. 8 (67)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Grybų šventė

Rūta Averkienė

Nors šiemet Dzūkijos pušynėliai nelepino grybais, tačiau, puoselėdami gražią tradiciją Varėnoje kasmet paskutinį rugsėjo šeštadienį surengti didžiausią šio krašto renginį, varėniškiai vėl suorganizavo Grybų šventę. O ir grybai, lyg supratę, kad nevalia nuvilti grybavimo čempionato dalyvių, prieš šventę pradėjo gausiai dygti! Šiemet šventė buvo dvidešimtoji ir turėjo skambų pavadinimą „Grybų pilni aruodai – neišsemti senolių išminties klodai“, nes buvo skirta Etnografinių regionų metams.

Grybavimo čempionatas

Įžanginė Grybų šventės dalis – Lietuvos grybavimo čempionatas, šiemet septintą kartą vykęs grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero ir suviliojęs nemažai grybautojų bei smalsuolių. Šiemet dėl Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos įsteigtos taurės varžėsi 11 komandų iš įvairių Lietuvos regionų. Tik prieš startą dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima tik šilbaravykius, tikruosius baravykus, makavykus ir raudonviršius. Į pušynėlius įsisiautę Marcinkonys dar skendėjo ryto miglose, kai merui A. Kašėtai septintą valandą pasveikinus visus dalyvius, čempionato vadovui, mero pavaduotojui Giedriui Samulevičiui paaiškinus taisykles ir marcinkoniškiui medžiotojui šūviu į orą davus startą, azartiškiausius grybautojus į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunūs muzikantai. Trijų valandų grybavimo rezultatas – 82,349 kg grybų, iš jų 768 baravykai.

Čempionais tapo komanda „Giminės“ iš Sūduvos – trys broliai Paškauskai ir ketvirtojo jų brolio sūnus. Iš viso jie surinko 21,918 kilogramo grybų. Nugalėtojams įteikta mero A. Kašėtos įsteigta įspūdinga juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurta taurė. Daugiausia baravykų – 183 – rado daugkartinė grybavimo čempionė „Kremblių“ komanda iš Trakų. Ši komanda aptiko ir didžiausią baravyką, kuris svėrė 633 gramus. Sėkmingai iš miško grįžusius grybautojus bei čempionato svečius vaišingai pasitiko grybavimo čempionato organizatoriai, Marcinkonių dainininkai ir smagūs muzikantai. Su liaudiškomis dainomis ir palaikymo komandų šūksniais sutikti grybautojai vaišinosi Marcinkonių kaimo moterų gamintais dzūkiškais skanėstais bei virta grybiene.

Kultūros, kulinarinio paveldo, grybų ir svečių gausa

Varėnos krašto šventę Varėna pasitiko svetingai ir pasipuošusi. Važiuoti ir pėsti svečiai rinkosi į miesto legendų parką, kuriame šurmuliavo tautodailininkai, kiemelių šeimininkai, dainininkai ir šokėjai, prekybininkai. Miesto centre buvo įrengta mažoji scena, kurioje visą dieną skambėjo muzika ir dainos, sukosi poros. Vilniečiai į Varėną galėjo vykti „Grybų“ traukiniu. Iš sostinės į Varėną ir atgal, bilietas kainavo perpus pigiau. Varėnos miesto parkas tądien tapo tarsi miestu mieste, kuriame buvo galima orientuotis pagal Baravykų, Makavykų, Voveraičių ir kitus „grybiškus“ gatvelių pavadinimus. Šventėje apsilankiusius maloniai nustebino ne tik grybų, kultūros ir kulinarinio paveldo gausa, vyko daugybė šventinių renginių. Scenoje skambėjo tarmiška visų Lietuvos regionų šnekta. Šventę dzūkiška daina „Teka teka šviesi saulė...“ pradėjo dzūkė dainininkė Veronika Pavilionienė su Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choru „Varėnė“, vadovaujamu Ilonos Zalanskienės.

Atvyko daugybė garbių svečių – europarlamentarų, Seimo narių, Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadorių, svečių iš užsienio šalių ir iš kitų Lietuvos savivaldybių. Juos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė. Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje atidaryta Prenclau miesto fotomenininkų darbų paroda. Svečiai lankė miesto parke įrengtus seniūnijų kiemelius.

Visą dieną koncertavo saviveiklininkai, demonstruoti senieji dzūkų amatai ir verslai, vyko tautodailininkų ir amatininkų darbų mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugino pramogos kiemelyje „Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos. Koncertavo rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių meno kolektyvai. Vyko Lietuvos geriausių humoro grupių, tautinių šokių kolektyvų, Lietuvos regionų folkloro ansamblių koncertai. Žiūrovai išvydo Rokiškio kultūros centro liaudies teatro spektaklį J. Tumo-Vaižganto „Nebylys“, Lietuvos regionų kapelų koncertą „Karštligė“. Šventę vainikavo Igorio Berino grupės, Raseinių kultūros centro gyvo garso grupės „Hobby“, grupių „DAR“ ir „Žalvarinis“ koncertai.

Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija