„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gruodžio 4 d., Nr. 10 (69)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

UNESCO ekspertas susipažino su papročiais ir amatais

Varėnos krašte pristatytas unikalus šilų dzūkų nematerialusis kultūros paveldas

Rūta Averkienė

Svečiai Musteikos kaime
prie bitininkystės muziejaus

UNESCO ekspertas Rieksas
Smetas pabandė rankinėmis
girnomis malti grikius

UNESCO ekspertas (antras iš dešinės)
su grupe varėniškių Zervynose prie kryžių

Svečias iš UNESCO prie Margionių
kaimo klojimo teatro

Varėnos krašte, Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje įsikūrusiuose kaimuose, viešėjo UNESCO ekspertas, Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencijos sekretorius Rieksas Smetas (Rieks Smeet). Ekspertui buvo pristatytas unikalus šilų dzūkų nematerialusis kultūros paveldas, kuris vertas įrašyti į UNESCO paveldo sąrašą. Garbus svečias turėjo puikią galimybę susipažinti su šiuose kaimuose tebegyvuojančiomis senovės dzūkų tradicijomis, amatais, papročiais. Jis ne tik susidomėjęs klausė autentiškų dzūkų dainų, išbandė amatus, bet ir pasivaišino dzūkišku kulinariniu paveldu. Viešnagės metu aptarta nykstančių šilų kaimų problema, nes jie sparčiai tuštėja ir kyla grėsmė išnykti ir juose tebegyvuojančioms tradicijoms.

Svečias, lydimas Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Kultūros programų vadovės Mildos Valančiauskienės, Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotojos, Etninės kultūros skyriaus vedėjos Vidos Šatkauskienės bei darbuotojos Skirmantės Ramoškaitės, aplankė Zervynų, Musteikos, Margionių ir Marcinkonių kaimus. Juos svečiams įdomiai pristatė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Ona Drobelienė ir Varėnos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė.

Po etnografinį, deja, sparčiai nykstantį, Zervynų kaimą svečių delegaciją lydėjo Zervynų kaimo bendruomenės atstovas Algis Svirnelis. Ekspertas nuoširdžiai domėjosi vietinių žmonių gyvenimo būdu, tradicijomis, architektūra. 48 medinių sodybų Zervynų kaimas yra unikalus ir ne be reikalo dažnai vadinamas Lietuvos perlu. Dauguma pastatų suręsta iš gulsčių rąstų, kurie yra kirsti tik kirviu, ūkinių pastatų pamatai sukalti iš medinių trinkų. Prie kai kurių Zervynų pirkių kabo prikaltos lentelės su užrašais „Architektūros paminklas. Sodyba saugoma valstybės“. Zervynų kaime ypatingi ne tik trobesiai, bet ir kryžkelėse stovintys aukšti kryžiai, papuošti baltomis „prijuostėlėmis“. Jų kaime – septyni ir kiekvienas iš jų turi savo istoriją. Bet, žinoma, didžiausia šio kaimo vertybė yra žmonės, kurie saugo ir puoselėja senolių tradicijas.

Musteikos kaime svečiai apsilankė bitininkystės muziejuje. Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos amatų meistras Romas Norkūnas papasakojo apie drevinę bitininkystę, parodė, kaip senieji bartininkai geiniu kopė iki drevės, pavaišino medumi iš drevių.

Margionių kaimo klojimo teatre UNESCO atstovas susižavėjęs klausėsi kaimo dainorėlių ir Marcinkonių kultūros centro direktorės Rimutės Avižinienės atliekamų dzūkiškų dainų, vaišinosi karšta arbata bei „grybų ausytėmis“. Svečią sudomino Margionių kaime dar gyva ir puoselėjama tradicija ypatingai pagarbiai bei gražiai pagerbti mirusiuosius – aštuonias dienas kaimo kapinaitėse kūrenant Vėlinių laužus ir nuoširdžiai meldžiantis. Ši tradicija išlikusi tik Margionyse ir Zervynose. Margionyse svečias domėjosi, kaip gyvuoja kaimo bendruomenė, unikalus jam pasirodė ir klojimo teatro gyvavimas. Svečiai apsilankė ir Skroblaus upės ištakose, prie legendomis apipinto „Bobos daržo“ šaltinio.

Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate, lydimi Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyr. specialisto Gintauto Kibirkščio, svečiai pasivaikščiojo gamtiniu mokomuoju pėsčiųjų taku. Svečią sudomino išgirsta informacija, jog šilų dzūkų gyvenimas nuo senų senovės neatsiejamas nuo Čepkelių raisto. Ekspertą domino vietinių gyventojų santykis su juos supančia unikalia gamtos aplinka.

Marcinkonių etnografinėje sodyboje-muziejuje vyko susitikimas su Marcinkonių kaimo bendruomenės atstovais. Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyresnysis specialistas (etnografas) Jonas Bajoriūnas supažindino su edukacinėmis sodybos-muziejaus veiklomis, renginiais, papasakojo apie muziejuje saugomus eksponatus ir jų paskirtį. Ekspertas pabandė rankinėmis girnomis malti grikius.

Tautodailininkės Rūtos Sakalienės etnografinėje sodyboje Marcinkonyse surengtame susitikime dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta ir Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius. Čia svečiai ne tik stebėjo tik Dzūkijoje kepamo kulinarinio paveldo – grikinės babkos – gaminimo procesą, bet ir kiekvienas turėjo puikią progą pamaišyti tešlą būsimai grikinei babkai. Svečias džiaugėsi dovanų gavęs džiovintų baravykų „karolius“ ir sakė susižavėjęs dzūkiškais valgiais.

Varėnos rajono meras A. Kašėta padėkojo UNESCO ekspertui R. Smetui už parodytą dėmesį ir apsilankymą Varėnos krašte. Rajono vadovas sakė, jog šilų dzūkų nematerialusis kultūros paveldas yra unikalus dalykas, kuris ne tik puoselėjamas, bet ir skiriama itin daug dėmesio jam išsaugoti. Meras garbiam svečiui padovanojo A. Baltėno ir O. Drobelienės knygą „Šilų dzūkai“. „Šis leidinys puikiai iliustruoja autentišką šilų dzūkų gyvenimo būdą, tad po prasmingų darbų suraskite laiko dar geriau jį pažinti. Šilų apsuptuose kaimeliuose viskas unikalu ir nepakartojama – ir pirmykštį žavesį išsaugojusi gamta, ir žmonės – darbštūs ir kūrybingi, pagarbiai puoselėjantys ir savo vaikams perduodantys iš amžių glūdumos paveldėtą archaišką šilų dzūkų gyvenimo būdą, senąsias tradicijas, amatus ir kulinarinį paveldą. Niekur kitur pasaulyje to nebepamatysite. Šilų dzūkai margaspalviame Lietuvos ir Europos kultūros paveldo vainike neabejotinai užima ypatingą, išskirtinę vietą ir vertę. Šioje knygoje – tik maža dalelė dzūkų tradicijų. Tikimės, kad šilų dzūkų krašte apsilankėte pirmą, bet nepaskutinį kartą ir į savo namus grįšite su geriausiais įspūdžiais“, – sakė meras A. Kašėta.

Susitikime kalbėta apie didelę būtinybę saugoti ir ateities kartoms perduoti unikalius nematerialaus kultūros paveldo dalykus bei svarbią UNESCO misiją – palaikyti pasaulio paveldo sąrašą, į kurį įrašytos svarbios istorinės ar gamtinės vietos ir jų išsaugojimas yra svarbus visam pasauliui. Į šį sąrašą įtraukti ir Lietuvos objektai: Kernavės archeologinė vietovė, Kuršių Nerija, Vilniaus senamiestis, Struvės geodezinis lankas, sutartinės, Dainų šventės tradicija, kryždirbystė ir kryžių simbolika.

Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencijos sekretorius R. Smetas dėkojo už puikią pažintinę kelionę ir galimybę susipažinti su unikaliomis šilų dzūkų tradicijomis. Jis sakė pajutęs, kaip gražiai čia puoselėjamos vertybės, kokia begalinė meilė gimtam kraštui, tradicijoms, papročiams. Svečias sakė, jog labai svarbu telkti bendruomenes, kurios užtikrintų senųjų dzūkų tradicijų tęstinumą, ir linkėjo, kad jaunimas iš naujo atrastų gimtus namus ir grįžtų čia prasmingai dirbti ir laimingai gyventi. Svečias patikino, kad intensyvi visos dienos kelionė sužavėjo ir padėjo pamilti šilų dzūkų kraštą.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija