„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gruodžio 4 d., Nr. 10 (69)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Luokė istorijos tėkmėje

Istorinės sąsajos su protėviais leidžia sužinoti, ką praeities kartos yra sukūrusios ir ką mums palikusios bei įgalina suprasti žmogiškąją būtį laiko sraute, suvokti, kad viskas, kas laukia ateityje, taps praeities tąsa. Istorijos paveldo pažinimas – savęs pažinimas.

Luokiškiai dėkingi likimui, kad bendruomenėje turi nuostabių, iškilių žmonių. Tai – Luokės vidurinės mokyklos fizikos mokytoja Sofija Veitaitė-Gedminienė, prieš 50 metų savo gyvenimo istoriją pradėjusi Luokėje, bei jos dukra Eglė Gedminaitė-Kučikienė, medikė, regioninės Telšių ligoninės terapeutė-reabilitologė. Įaugusios Luokės žemėje jos kruopščiai surinko laiko išbarstytą senąją šio krašto istoriją, iliustruotą gausybe nuotraukų. Remiantis šia faktine istorine medžiaga žurnalas „Žemaičių žemė“ (nr.3) buvo skirtas Luokei, jos žmonėms, gyvenusiems ir kūrusiems savo istoriją. Žurnale minimos svarbiausios Luokės istorijos datos, faktai, pateikti trumpi pasakojimai apie iškiliausius šio krašto žmones. Tikėkimės, kad mokytoja S. Gedminienė su išmintingais pagalbininkais dar ryšis atraizgyti ne vieną istorijos mazgą apie Luokę, kad bus parengta monografija apie šį miestelį.

Luokiškiai, kam rūpėjo mūsų protėvių šaknys, kas norėjo iš pirmų lūpų išgirsti netikėčiausių istorinių faktų apie Luokės miestelio gyvastį amžių kaitoje, gausiai susirinko į istorinę konferenciją „Senosios Luokės istorijos“, kurioje įdomios medžiagos pateikė kompetentingi pranešėjai: garsiojo Pašatrijos Kirlių dvaro dvarininkas Matas Kirlys, architektas, Lietuvos dailės akademijos Telšių fakulteto profesorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algirdas Žebrauskas, Luokės vidurinės mokyklos fizikos mokytoja, dviejų knygų bendraautorė, surinkusi senosios Luokės istoriją, Sofija Veitaitė-Gedminienė, Luokės Visų Šventųjų parapijos bažnyčios klebonas kun. Virginijus Palionis, provizorius vaistininkas Kęstutis Beržinis, Luokės gimnazijos mokytoja Dalia Soltanienė, Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas, valstybinis veterinarijos inspektorius Zigmas Nevardauskas. Kalbėjusieji išmintingai ir įdomiai perteikė luokiškių gyvensenos ypatumus ekonomikos, kultūros, medicinos, socialinio, dvasinio bei dieviškojo gyvenimo srityse ir jų sąsajas su šiandiena. Luokiškiai, nepabuvoję konferencijoje, dar kartą kviečiami grįžti į savo pradžią, gali susipažinti su fotografijų paroda „Luokės istorijos akimirkos“, įsigyti žurnalą „Žemaičių žemė“ bei padėti identifikuoti nuotraukose užfiksuotus praeities epochų faktus ir žmones, įgalinančius paaiškinti ir suprasti prosenelių gyvenimo vyksmą, kad laikas ne skirtų, bet jungtų kartas, kad išsaugotos tradicijos dabartyje kaskart kitaip taptų žmonių amžininkėmis.

Taigi ir šiandien gyva anglų rašytojo Čarzlo Dikenso, gyvenusio prieš 200 metų, išmintis: „Nėra prasmės prisiminti praeities, jei ji neturėtų įtakos dabarčiai“.

Marytė Beleckienė,
Luokės seniūnijos kultūrinės veiklos vadybininkė

Telšių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija