„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gruodžio 4 d., Nr. 10 (69)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Atidaryti senelių globos namai

Pastatą pašventino Šalčininkų
klebonas kun. Vaclavas Volodkovičius,
buvęs klebonas kun. Marekas Gladki
ir vikaras kun. Danielius Narkun

Perkerpama simbolinė juosta

ČIUŽIAKAMPIS. Lapkričio 6-ąją atidarytas naujas Čiužiakampio senelių globos namų pastatas. Simbolinę atidarymo juostą perkirpo Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislavas Palevičus, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josifas Rybakas, Čiužiakampio senelių globos namų direktorius Mečislovas Zareckis, įmonės, atlikusios statybos darbus, atstovas Vitalijus Šeško. Pastatą pašventino Šalčininkų klebonas kun. Vaclavas Volodkovičius, vikaras kun. Danielius Narkun ir buvęs klebonas kun. Marekas Gladki.

Įgyvendintas projektas yra vienas svarbiausių Šalčininkų rajono savivaldybės darbų gerinant ir plečiant socialines paslaugas vienišiems ir savimi negalintiems pasirūpinti senjorams. Šventėje dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariai, administracijos skyrių vedėjai, seniūnai, Savivaldybės įmonių ir įstaigų vadovai, Senelių globos namų gyventojai.

„Kartais gyvenime taip būna, kad artimieji negali pasirūpinti vyresnio amžiaus žmogumi. Tada reikia pasinaudoti valdiškais namais. Suprantu, kad atėjusieji į senelių globos namus neturi didelio entuziazmo, tačiau toks yra gyvenimas. Mūsų, valdžios atstovų, ir jaunųjų pareiga tais žmonėmis pasirūpinti ir jiems padėti. Šis naujas pastatas – labai prasminga dovana mūsų senjorams ir personalui. Džiaugiuosi ir tikiu, kad šiuose namuose visada bus jauku, žmonėms čia bus gera gyventi ir dirbti“, – sakė meras Z. Palevičius, linkėdamas, kad šiuose namuose visada tvyrotų ramybė, optimizmas, susitelkimas. Čiužiakampio senelių globos namai savo veiklą pradėjo prieš 20 metų. 1995 metais jie pradėjo veikti buvusio vaikų darželio patalpose. Čia apgyvendinami žmonės, kurie dėl senatvės ar negalios negali savarankiškai gyventi savo namuose, yra vieniši arba jų vaikai ar artimieji dėl objektyvių priežasčių negali prižiūrėti jų namuose. Čia teikiamos ilgalaikės socialinės globos paslaugos. Šiuo metu namuose gyvena 25 asmenys. Iš viso per 20 metų čia gyveno 109 asmenys.

„Tikiuosi, kad čia surasite geras gyvenimo sąlygas“, – kalbėjo Seimo narė Vilija Filipovičienė.

1982 metais pastatytame pastate gana sunku užtikrinti visus gyventojų poreikius, nors senelių globos namų kolektyvas visada kūrė aplinką, kurioje jų globotiniai jautėsi saugiai ir jaukiai. 2013 m. liepos 29 d. buvo pasirašyta sutartis dėl naujų senelių globos namų statybos pagal Lietuvos 2007–2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos įgyvendinamą projektą „Čiužiakampio senelių globos namų perkėlimas į naują statomą pastatą“. Beveik dvejus metus trukusių statybos darbų rezultatas – naujas, šiuolaikiškas ir pritaikytas socialiniams poreikiams pastatas, skirtas apgyvendinti 30 asmenų. Realizuojant projektą buvo įsigyta visa reikalinga virtuvės, medicinos, vaizdo ir kompiuterinė įranga, medicinos, gyvenamųjų kambarių ir personalo darbo baldai. Svarbus pirkinys, kurio ilgai laukė visa globos namų bendruomenė, naujas 9 vietų (iš kurių viena pritaikyta neįgaliesiems) 2015 metų gamybos „Ford Transit“ markės autobusiukas. Viso projekto vertė – 1 043 000 eurų, iš jų 2 proc. – Šalčininkų rajono savivaldybės lėšos.

Pirmame naujo pastato aukšte – poilsio ir svečių lankymo patalpa, virtuvė, valgykla, trys triviečiai gyvenamieji kambariai žmonėms su sunkia negalia, socialinio darbuotojo ir personalo budėjimo kambarys, sanitariniai mazgai žmonėms su negalia. Antrame aukšte – devyni dviviečiai gyvenamieji kambariai su sanitariniais mazgais, personalo kabinetai. Mansardoje įrengiamas direktoriaus, buhalterio ir kiti kabinetai, trys vienviečiai gyvenamieji kambariai su sanitariniais mazgais, rūsyje – koplytėlė, skalbykla, džiovykla, salė, sandėliai, pagalbinės patalpos. Pagal projektą pastate įrengtos ventiliacijos, priešgaisrinė ir apsaugos signalizacijos, stebėjimo kameros, žaibosauga, keltuvas. Pastato rūsyje yra atskira koplyčios ir zakristijos patalpa, prie kurių įrengimo prisidėjo Šalčininkų Šv. apaštalo Petro parapija.

Čiužiakampio senelių globos namų atidarymo šventėje Šalčininkų rajono meras Z. Palevičius įteikė simbolinį raktą direktoriui M. Zareckiui. „Nuo šios akimirkos naujas pastatas yra iš tikrųjų mūsų, mes esame ne tik šio pastato gyventojai, bet ir šeimininkai. Čia sudarytos puikios gyvenimo ir darbo sąlygos, – kalbėjo M. Zareckis.

Po juostos perkirpimo ceremonijos šventės svečiai įėjo į naujus namus apžiūrėti patalpų, kurios netrukus prisipildys gyventojų.

Inesa Suchocka (salcininkai.lt)

Šalčininkų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija