„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. kovo 4 d., Nr. 2 (71)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Skambiai paminėta Lietuvos valstybės atkūrimo diena

Rūta Averkienė

Varėnos rajono savivaldybės
meras Algis Kašėta apdovanoja
kraštietį prof. Petrą Bingelį

VARĖNA. Vasario 16-osios rytą Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo meldžiamasi už Lietuvą, šv. Mišias aukojo Varėnos dekanas kun. Justinas Aleknavičius.

Šventiniai renginiai vyko ir visose rajono kultūros įstaigose. Prasmingas akcentas – Varėnos kultūros centre atidaryta ypatingo talento šviesaus atminimo menininkės Gražinos Didelytės grafikos kūrinių paroda ,,Dainavos klodai: tarp ledynmečio ir dabarties“ bei gražiausiais akordais nuskambėjęs Kauno valstybinio choro, kurio dirigentas ir meno vadovas yra žymus kraštietis prof. Petras Bingelis, koncertas „Dainuojame laisvę“.

Varėnos kultūros centro fojė eksponuotus G. Didelytės darbus pristatė bei apie menininkės kūrybą įdomiai pasakojo parodos kuratorius prof. Vygantas Čaplikas. G. Didelytė daug metų gyveno ir kūrė gamtos prieglobstyje, mažyčiame Rudnelės kaime, sodybėlėje šalia gyvybingojo Skroblaus upelio. V. Čaplikas sakė, jog kiekvienas iš parodoje eksponuojamų 40 grafikos kūrinių žavi išskirtinės meninės vertės sutelktumu, ir kvietė įsižiūrėti, kad kiekviename iš jų sutelkta informacija apie tai, kas svarbiausia Dainavos kraštui: galima rasti šio krašto įvykius, žmones, gyvūniją ir augmeniją. Mažo formato grafikos darbuose – tirpstančių ledynmečių akimirka, besistiebiantis Čepkelių raisto žolynas, M. K. Čiurlionio kūrybos akcentai, pokario partizanų žygdarbiai, dainuojantys Dainavos krašto žmonės ir daugybė kitų prasmingų simbolių, kurie pavaizduoti labai preciziškai ir subtiliai. Ypatinga vaizdų harmonija ir itin išradingu spalviniu stiliumi pasižymintis kūrinių ciklas skirtas Dainavos kraštui, kurį dailininkė gerai pažino keliaudama, studijuodama istorinę medžiagą, skaitydama grožinę literatūrą. Kartu tai – savotiška padėka miškingai šio krašto gamtai ir žmonėms, nes čia baigėsi paskutinysis dailininkės kūrybos laikotarpis ir viso gyvenimo kelias... V. Čaplikas padėkojo merui Algiui Kašėtai už sumanymą pristatyti varėniškiams G. Didelytės kūrinius Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga. V. Čaplikas yra nenuilstantis jos kūrybos garsintojas. Jis didžiąją metų dalį gyvena Rudnelėje ir pagarbiai puoselėja šią parodą menininkės įkurtoje galerijoje ,,Andeinė“.

Varėnos rajono savivaldybės meras A. Kašėta sakė, jog sunku įsivaizduoti šiai iškiliai mūsų valstybės datai labiau tinkamus kūrybos darbus, kuriuose meniškai užkoduoti patys svarbiausi Dainavos ir Lietuvos istorijos ženklai. Meras A. Kašėta padėkojo V. Čaplikui už galimybę Varėnos krašto žmonėms susipažinti su nuostabia paroda, kuri visą laiką eksponuojama Rudnelės kaime įkurtoje galerijoje „Andeinė“. V. Čaplikui buvo įteikta mero padėka.

Po parodos atidarymo varėniškiams puikią dovaną – nuostabų koncertą – padovanojo Kauno valstybinis choras, kurio dirigentas ir meno vadovas yra kraštietis prof. P. Bingelis. Iškilmingas minėjimas prasidėjo Lietuvos valstybės himnu, kurį drauge su choru giedojo visi renginio dalyviai.

Tylos minute buvo pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę. Kariai savanoriai padėjo gėlių prie Nepriklausomybės paminklo ir savanorių kapų Senojoje Varėnoje.

Varėnos rajono savivaldybės meras A. Kašėta sakė, jog Vasario 16-oji mums, lietuviams, reiškia labai daug. „Vasario 16-oji – kultinė data, ir sovietmečiu kalbėjusi garsiau už visas kitas datas. Nors Lietuvos istorija prasidėjo anksčiau nei 1918 metais, tačiau ši data siejasi su valstybingumo istorija. 1918 m. vasario 16 d. buvo išsakyta idėja, kurią reikėjo realizuoti ir pralieti daug kraujo“, – sakė meras. Pasak jo, svarbūs Lietuvos istorijai ir 1944-ieji, dar vokiečių okupacijos metai, kai generolas Povilas Plechavičius pakvietė Lietuvos jaunuolius ginti valstybę, ir į jo kvietimą atsiliepė dešimtys tūkstančių jaunų Lietuvos vyrų, bet, deja, Vietinė rinktinė buvo išvaikyta. Svarbūs ir 1949-ieji, kai susirinko visos Lietuvos apygardų partizanų vadai ir paskelbė Laisvės kovų sąjūdžio deklaraciją, kalbėjo apie Nepriklausomybės atkūrimą. „Istorinės aplinkybės lėmė, kad mūsų kartai suteikta garbė dalyvauti tame procese ir pasiekti geidžiamus laisvės vaisius. Šiandien matydamas karius savanorius tikiu, kad Lietuva turi jauną kartą, kuri gins Nepriklausomybę. Tad galime būti tikri, kad tie 1918-ųjų, 1944-ųjų, 1949-ųjų įvykiai ir disidentų švęstos Vasario 16-osios turi savo tąsą ir gynėjus“, – linkėjo meras A. Kašėta. Jis padėkojo Kauno valstybiniam chorui ir jo meno vadovui prof. P. Bingeliui už puikų koncertą, kuris suteikė gerų emocijų ir atnešė šventės dvasią. Prof. P. Bingeliui meras įteikė padėką.

Balio Augino poemą „Laisvės šauklys“ skaitė Merkinės Vinco Krėvės gimnazijos dvyliktokas Žygimantas Minelga. Kauno valstybinis choras atliko lietuvių ir užsienio klasikų kūrinius, o giliausius muzikos klodus padėjo atskleisti solistai Jurgita Mikalauskaitė ir Jurgita Žilinskaitė bei koncertmeisterė Beata Andriuškevičienė. Merkinės seniūnijos seniūnas Gintautas Tebėra ir choro „Merkinė“ meno vadovas Kęstutis Breidokas įteikė kraštiečiui P. Bingeliui kvietimą jo vadovaujamam chorui koncertuoti pagrindiniame rugpjūtį vyksiančiame Merkinės, šių metų Lietuvos mažosios kultūros sostinės, renginyje.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija