„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. kovo 4 d., Nr. 2 (71)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lazdijų rajono žmones subūrė Vienybės žygis su vėliava

Vienybės žygyje „Apjuoskime
Lazdijų kraštą“

Vienybės žygio dalyviai Seirijuose

Vienybės žygio dalyviai
vėliavą neša per Veisiejus

Pirmą kartą istorijoje didžioji Lietuvos valstybės trispalvė, žmonių rankose dvi savaites keliavusi aplink Lazdijų kraštą, subūrė rajono žmones – nuo mokinuko iki senuko – Vienybės žygiui „Apjuoskime Lazdijų kraštą“. Sugiedojus Lietuvos valstybės himną, kiekvienam rajono tarybos nariui pasirašius vėliavos žygį lydinčiame metraštyje, 30 metrų ilgio ir pusantro metro pločio vėliava iš jos šeimininkų – Lazdijų kultūros centro darbuotojų – bei Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių rankų perduota Lazdijų miesto bendruomenei. Ištisa minia žmonių – nuo mokinių iki pareigūnų ir buvusių tremtinių – išsirikiavę laukė iš savivaldybės pastato išnešamos vėliavos.

Lazdijų seniūnė Vaida Gazdziauskienė džiaugėsi aktyviais ir pilietiškais Lazdijų žmonėmis, kurie prisijungė prie akcijos ir visi kartu didžiąją Lietuvos vėliavą nešė iki pat Lazdijų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Lazdijuose vėliavą nešė Lazdijų Šv. Onos parapijos klebonas kun. Nerijus Žvirblys, generolo Adolfo Ramanausko-Vanago 4-oji Lazdijų jaunųjų šaulių kuopa, Lazdijų Motiejaus Gustaičio, mokyklų-darželių „Kregždutė“ ir „Vyturėlis“, Lazdijų viešosios bibliotekos, gimnazijos, Lazdijų policijos komisariato, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai, tremtiniai, politiniai kaliniai, laisvės kovų dalyviai, Lazdijų miesto seniūnijos seniūnaičiai bei miestelėnai.

Kiekviena seniūnija, suvienijusi jėgas su ugdymo bei kitomis įstaigomis, bendruomenės žmonėmis, Vienybės žygyje demonstravo savo patriotiškumą, išradingumą ir vieningumą. Štai Šlavantų seniūnijoje didžiąją Lietuvos trispalvę lydėjo šarvuoti riteriai ant savo eikliųjų žirgų – žirgininkų klubo prezidentas Ramūnas Buinauskas ir Šlavantų seniūnijos gyventojas, istorinio žygio iki Juodosios jūros dalyvis, žirgininkas Algirdas Motiejūnas. Pasipuošę autentiškais Žalgirio mūšio laikų rūbais ir ginklais, raiteliai džiaugėsi dalyvavę Vienybės žygyje. „Išties įspūdingas reginys ir džiaugsmas mūsų krašto žmonėms“, – sakė Šlavantų seniūnė Julija Maziukienė. Prie Vienybės žygio Šlavantuose prisijungė seniūnijos darbuotojai, Šlavantų parapijos klebonas kun. Tadeus Vallian, prof. Juozas Galdikas, Avižienių medicinos punkto ir bibliotekos darbuotojos, bendruomenių pirmininkai, seniūnaičiai ir seniūnijos gyventojai. Renginį savo apsilankymu su uniformine apranga papuošė Šlavantų seniūnijos gyventojai Veisiejų regioninio parko direkcijos direktorė Lina Žukauskienė ir Veisiejų girininkijos girininko pavaduotojas Rimas Dzemyda.

Vienas už kitą išradingesni buvo vėliavos žygio etapai seniūnijose. Kas himną giedojo, kas minėjimą surengė, o štai kapčiamiestiečiai net šv. Mišias antradienio vidurdienį suorganizavo. Vėliavos žygyje Kapčiamiestyje dalyvavo Kapčiamiesčio seniūnas Vidmantas Dambrauskas, seniūnijos darbuotojai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio pasienio užkardos pareigūnai, Kapčiamiesčio girininkas Rimas Pileckas ir kiti girininkijos darbuotojai, Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės mokyklos direktorius Zigmas Kukučionis ir daug mokyklos mokytojų bei mokinių, Kapčiamiesčio ugniagesių komanda, Kapčiamiesčio globos namų direktorė Lina Janulevičienė su darbuotojais ir gyventojais, vaikų globos namai „Židinys“ ir daug miestelio bei seniūnijos gyventojų.

Bene gausiausiu Vienybės žygyje „Apjuoskime Lazdijų kraštą“ dalyvavusių žmonių skaičiumi pasižymėjo Veisiejai, į bendrą būrį sukvietę turbūt visus to krašto žmones. Prie didžiosios vėliavos prisilietė daugiau kaip 500 žmonių – prie žygio prisijungė Veisiejų Sigito Gedos gimnazija, Technologijos ir verslo mokykla, Veisiejų miškų urėdija, Socialinės globos namai, Kultūros namai, kaimų bendruomenių atstovai, jaunieji šauliai, gyventojai. Prie seniūnijos, Santarvės aikštėje, aerobinės gimnastikos grupė, pasipuošusi tautinėmis spalvomis, šoko nuotaikingą šokį. Buvo parašyti palinkėjimai Lietuvai ir garsiai perskaityti visiems susirinkusiems. „Manau, kad žygis buvo nuostabi veisiejiečių patriotinė akcija“, – sakė seniūnas Zenonas Sabaliauskas.

Žygiui įpusėjus, Šventežerio seniūnijos žmonės jiems perduotą vėliavą sutiko ypač iškilmingai. Žmones net iki ašarų sujaudino toks vieningumas ir akcijos prasmingumas. Kad visi ypač atsakingai ruošėsi didžiosios vėliavos sutiktuvėms, rodė ne tik žmonių gausa, bet ir specialiai šiai akcijai paruošti bendruomenių muzikiniai pasirodymai. Ypatingą šventinę nuotaiką dovanojo Stebulių pagrindinės mokyklos bendruomenė, akcijai sukūrusi dainą apie Lietuvą, kurią iš visos širdies traukė nešdama vėliavą.

Krosnoje vėliavą nešė pats Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis. „Ėjau tuo pačiu keliu, kuriuo prieš daug metų eita į mokyklą“, – su nostalgija apie dalyvavimą Vienybės žygyje kalbėjo meras. Iš Krosnos miestelio vėliava perduota Šeštokų seniūnijai. Vasario 11 dieną Šeštokų mokyklos bendruomenė, miestelyje esančios įstaigos ir visuomeninės organizacijos dalyvavo Vienybės žygyje. Nuo Tremtinių skvero vėliava Šeštokų miestelio gatvėmis buvo nešama į Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Gelbėtojos, bažnyčią, kurioje sugiedotas Lietuvos himnas, aukotos šv. Mišios. Visų eisenoje dalyvavusių gyventojų rankos laikė Lietuvos vėliavą, pasirašė istoriniame metraštyje. „Tai turbūt buvo pati geriausia pilietiškumo pamoka, mokanti mylėti, branginti ir saugoti Lietuvą“, ? apie akciją ir prie jos prisijungusius žmones kalbėjo Šeštokų seniūnė Liana Audzevičienė.

Toliau savo žygį didžioji Lietuvos trispalvė tęsė Būdviečio seniūnijoje, aplankė Dzūkų, Paliūnų ir Aštriosios Kirsnos kaimus. Kaip teigė Būdviečio seniūnas Arūnas Kundrotas, Lazdijų seniūnija Vienybės žygį paminėjo ant Rudaminos piliakalnio, didžiąją Lietuvos trispalvę užnešę, matyt, į aukščiausią vietą. Istoriniame žygyje dalyvavo Lazdijų seniūnijos seniūnas Sigitas Arbačiauskas, seniūnijos darbuotojos, Rudaminos miestelio gyventojai, papuošę savo atlapus trispalvėmis širdelėmis. Lietuvos valstybės trispalvė buvo pagerbta Rudaminos Švč. Trejybės bažnyčioje, klebonas kun. Alfredas Nėnius aukojo šv. Mišias. Po jų Lietuvos valstybės vėliava iš bažnyčios buvo iškilmingai užnešta ant Rudaminos piliakalnio.

Prie Vienybės žygio Lazdijų seniūnijos Dumblio kaime prisijungė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės vadovybė, pareigūnai ir darbuotojai, kurie kartu su Dumblio kaimo bendruomene per gyvenvietę nešė trispalvę. Prieš iškilmingą trispalvės nešimo ceremoniją gausiai susirinkusius Lazdijų rinktinės pareigūnus bei kaimo žmones su Lietuvos valstybės atkūrimo diena pasveikino Lazdijų seniūnas Sigitas Arbačiauskas. Lazdijų rinktinės vadovybė, pareigūnai, darbuotojai bei kaimo bendruomenė trispalvę nešė pagrindine kaimo gatve link administracinio rinktinės pastato. Čia vėliava buvo susukta į ritinį, o ceremonijos dalyviai pakviesti į rinktinės posėdžių salę. Rinktinės vadas Virgilijus Raugalė pasveikino Vasario 16-osios proga ir įteikė VSAT vado ir Lazdijų rinktinės vado apdovanojimus pareigūnams ir darbuotojams. Vėliau visus dalyvavusius trispalvės nešimo ceremonijoje pakvietė pasirašyti dokumente.

Vėliava, apkeliavusi visą Lazdijų kraštą, po dvi savaites trukusios kelionės Vasario 16-ąją sutikta Lazdijų miesto Nepriklausomybės aikštėje ir atnešta į Lazdijų Šv. Onos bažnyčią. Ją, sugrįžusią iš Vienybės žygio, kaip valstybingumo simbolį, atnešė Lazdijų seniūnijos žmonės. Iš viso Vienybės žygyje „Apjuoskime Lazdijų kraštą“ dalyvavo apie 1000 žmonių.

Iki Kovo 11-osios didžioji Lietuvos trispalvė kartu su metraštyje pasirašiusių žmonių vardais bus eksponuojama Lazdijų rajono savivaldybės pastato antrojo aukšto fojė.

Pagal Lazdijų rajono savivaldybės informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija