„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. vasario 3 d., Nr. 1 (81)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ievos Simonaitytės premija – Helmutui Lotužiui

Helmutą Lotužį (dešinėje) sveikina
Klaipėdos rajono meras Vaclovas
Dačkauskas (kairėje), mero pavaduotoja
Violeta Riaukienė, Savivaldybės tarybos
Švietimo, kultūros ir sporto komiteto
pirmininkė Rasa Petrauskienė, Agluonėnų
seniūnijos seniūnė Laima Tučienė

AGLUONĖNAI. Sausio 23-iąją kultūros namuose tradiciškai įteikta 21-oji rašytojos I. Simonaitytės premija. Komisija nusprendė ją skirti gretimo, Kisinių, kaimo gyventojui Helmutui Lotužiui už pastangas gerbti, saugoti ir puoselėti sakralinį Mažosios Lietuvos paveldą. Kasmet premija įteikiama I. Simonaitytės gimimo dieną – jai šiemet jau 120.

H. Lotužį – Dovilų etninės kultūros centro darbuotoją, aktyvų liuteronų bendruomenės narį, krašto žinovą, senųjų kapinaičių prižiūrėtoją, šišioniešiškos šnektos puoselėtoją – sveikino Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Rasa Petrauskienė, Tarybos narė Seimo nario Petro Gražulio padėjėja Regina Kernagienė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Agluonėnų seniūnė Laima Tučienė, Dovilų seniūnė Nijolė Ilginienė, Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė, Dovilų, Priekulės, Agluonėnų kultūros darbuotojai, Lietuvininkų bendrijos pirmininkė Edita Barauskienė, kiti I. Simonaitytės premijos laureatai ir dar daugybė H. Lotužio gerbėjų ir pažįstamų, besižavinčių ne tik jo gražiais darbais, bet ir šiais laikais retomis charakterio savybėmis – begaliniu nuoširdumu, nesavanaudiškumu, patriotizmu. Atskira padėka Helmutui perduota nuo Prancūzijos karo misijos pulkininko Žano Miulė už prancūzų karininko Žano Ratelio kapo priežiūrą Gelžinių kapinėse.

H. Lotužis dėkojo visiems sveikintojams ir labiausiai – savo šeimai – tėvams, išugdžiusiems meilę savo kraštui, jo istorijai, – ir dabartinei, palaikančiai ir toliau darniai, nuoširdžiai ir nuosekliai saugančiai lietuvininkų dvasinį palikimą.

Pasidžiaugta, kad šiemet Mažosios Lietuvos metraštininkė reabilituota kaip auksinės plunksnos meistrė, – jos kūryba vėl grįžo į mokyklos programas, o Seimas šiuos metus paskelbė I. Simonaitytės metais, vyko ir dar vyks daug renginių Priekulėje ir kitur.

Iškilmingumo, rimties ir gelmės suteikė aktorės Virginijos Kochanskytės skaitoma I. Simonaitytės kūryba, lyriškai ir svajingai nuspalvino Dailės Docienės arfos ir Ramunės Bučniūtės smuiko garsai. Šventės dalyvius galvas privertė pasukti renginio vedėjų Airidos Stonienės ir Gabijos Šutkutės mažasis protų mūšis I. Simonaitytės biografijos ir kūrybos tema.

I. Simonaitytės premiją finansuoja Klaipėdos rajono savivaldybė.

Daiva Beliokaitė

Klaipėdos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija