„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. vasario 3 d., Nr. 1 (81)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pagerbė Balį Buračą

Sausio 18-ąją Vytauto Didžiojo Karo muziejuje paminėtos iškilaus etnografo, fotografo, kraštotyrininko, pedagogo, spaudos bendradarbio Balio Buračo 120-osios gimimo metinės.

Minėjimą surengė Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos bendruomenė kartu su Karo muziejaus bei seniūnijos atstovais. B. Buračo prisiminimus skaitė aktorius Egidijus Stancikas, gimnazijos pedagogai, pranešimą apie žymųjį švietėją pristatė etnografė Gražina Kadžytė.

Su Karmėlava siejamas svarbus B. Buračo gyvenimo tarpsnis. Nuo 1944 iki 1954 metų jis dirbo mokykloje, kuri 1998 metais pavadinta jo vardu. Karo muziejuje saugomi B. Buračo fotografijų archyvai, tautosakos rinkiniai. Gimnazistai turėjo galimybę plačiau susipažinti ne tik su B. Buračo veikla, bet ir aplankyti muziejaus ekspoziciją.

B. Buračas gimė 1897 m. sausio 18 d. Sidarų kaime, Šiaulėnų valsčiuje, ūkininkų šeimoje. Besimokydamas pradžios mokykloje pradėjo užrašinėti tautosaką. 1915 metas įsigijo dumblinį fotoaparatą – išmainė su vokiečiu į savo drožinėtą lazdą. Nuo tada su fotografija nesiskyrė visą gyvenimą, pirmasis mūsų krašte panaudojo fotoaparatą kraštotyrai.

Keliaudamas po Lietuvą sukaupė didžiulį fotografijų archyvą: daugiau kaip 4 tūkst. negatyvų ir 36 tūkst. pozityvų. 1937 metais tarptautinėje Paryžiaus meno ir technikos parodoje už 25 nuotraukų kolekciją apdovanotas aukso medaliu. Buvo surinkęs apie 4 200 dainų, 7 600 papročių, smulkiosios tautosakos pavyzdžių, šokių ir žaidimų aprašymų, 6 400 margučių; 800 lietuviškų tautinių juostų. Paskelbė apie 600 straipsnių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija