„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. birželio 2 d., Nr. 5 (85)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Poezijos ir dainų šventė motinoms

Scholastika Kavaliauskienė

Šoka ansamblio „Ringutis“ šokėjai

Dainuoja Seinų vokalinis ansamblis

Balbieriškio seniūnijos kaimų bendruomenėje „Vidupis“ jau tapo tradicine Motinos dienos paminėjimo šventė, kuri šiemet vyko gegužės 6 dieną. Tradicija tapo ir tai, kad prieš renginį prie kieme Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui pastatyto ir pašventinto stogastulpio Šiluvos Marijai ir vietiniai, ir iš toliau atvykę žmonės pasimeldžia, sukalba rožinį.

Po maldos buvo pakeltos Lietuvos valstybinė, Europos ir bendruomenės „Vidupis“ vėliavos, jas pakelti garbė atiteko Rymantui Sederevičiui, Donatui Baranauskui ir Romaldui Zabulioniui. Prie pakeltų vėliavų ir prie parapijos klebono kun. Remigijaus Veprausko uždegto aukuro buvo pasveikintos ir tautinėmis juostomis apjuostos bendruomenės jubiliatės, gražiai pagerbtos ir kitos aktyvios šio krašto moterys – Motinos.

Smagiai nuteikė Balbieriškio pagrindinės mokyklos vaikų šokių būrelio „Ringutis“ (vadovė – Ramutė Švedienė) čia pat kieme sušokti keli liaudies šokiai. Tautiniais rūbais pasipuošę mažieji šokėjai žaliame gamtos fone atrodė kaip gyvos pavasario gėlės. Dzūkijos cirko studijos gimnastės Gabija Gliebutė ir Laura Truncaitė savo atliekamais gimnastikos pratimais taip pat gražiai papuošė šio šventinio renginio pradžią.

Įdomu buvo vaikams pasivažinėti balbieriškiečio Andriaus Januškevičiaus pora arklių pakinkyta savadarbe karieta. Norinčių išbandyti šią transporto priemonę tikrai netrūko ir važnyčiotojui teko ne vieną ratą apsukti laukų keliukais. Kaip taikos simbolis į giedrą pavasario dangų pakilo pulkas balandžių.

Bendruomenės salėje šv. Mišias už gyvas ir mirusias ne tik šio krašto motinas aukojo kun. R. Veprauskas, kuris po pamaldų padėkojo bendruomenės „Vidupis“ pirmininkui Alfonsui Vitkauskui už iniciatyvą ir pastangas, organizuojant šventę, skirtą motinoms pagerbti.

Po šv. Mišių vyko dar viena šventės programos dalis – poezijos ir dainų valandėlė, skirta motinoms. Pirmiausia visus užbūrė smuiko muzika – ji ir žadino prisiminimus, ir graudino, ir vertė pajusti pavasario dvelksmą... Smuiku griežė Alytaus muzikos mokyklos mokinys Žilvinas Grigonis (smuiko mokytoja – Rita Frendzelienė).

Bendruomenės šventę savo atvykimu pagerbė Lenkijos Seinų krašto lietuvių vokalinis ansamblis (vadovas – Vytautas Lastauskas). Klausytojai negalėjo nepritarti jų labai nuoširdžiai atliekamoms dainoms. Keletą nuotaikingų dainelių padainavo neformaliojo vaikų švietimo programų integruoto ansamblio „Žiburėlis“ mokiniai Miglė Piličiauskaitė, Aušra Repšytė, Kristina Vilčinskaitė, Vakaris Sartanavičius (jų mokytoja – Asta Galbuogienė).

Alytaus profesinio rengimo centro moksleivė Otilija Kavaliauskaitė ir jos vadovė Egidija Pocienė savo atliktomis dainomis irgi prisidėjo prie šio gražaus koncerto motinoms.

Visada laukiamos bendruomenės vokalinio ansamblio, pasivadinusio „Vidupis“, atliekamos dainos. O kaip kitaip? Juk dainuoja savi žmonės, tik vadovė – alytiškė Birutė Žėkienė. Be gražių romansų, šis ansamblis visada dainuoja ir bendruomenės himną, kurio žodžių autorė yra Albina Sviderskienė, muziką sukūrė Vincas Vinikaitis.

Tarp dainų skambėjo Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ poetų skaitomos eilės, skirtos motinoms. Savo kūrybą skaitė Asta Galbuogienė. Ji paskaitė ir savo mamos Vladzės Mečionienės eilėraščių, nes ji dėl sveikatos problemos negalėjo dalyvauti renginyje. Išleidęs pirmą prozos knygą Romaldas Zabulionis ryžosi sukurti eilėraštį mamai. Savo eiles mamai skaitė Scholastika Kavaliauskienė.

Įteikti bendruomenės pirmininko A. Vitkausko padėkos raštai ir gėlės renginio dalyviams... O tada (irgi pirmininko rūpesčiu) jau pakvipo karšta grikių košė, kurią iš didelio puodo dalino Balbieriškio profesinės mokyklos moksleiviai. Paskui bendrauta prie arbatos puodelio, klausytasi vėliau atvykusių tėkmiečių – Emilijos Krušinienės, Ramutės Biesevičienės ir Mildos Zaveckienės – kūrybos.

Renginį vedė Dalia Kazlauskienė ir Asta Galbuogienė.

Prienų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija