„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. birželio 2 d., Nr. 5 (85)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žaizdos

Kad atminimas nedingtų

Vyskupas Jonas Kauneckas
ir kun. Česlovas Degutis padėjo
gėles prie Marijos skulptūros

KAPS Žemaičių apygardos
302 pėstininkų kuopos savanoriai

Vyskupas Jonas Kauneckas
ir kunigai prie altoriaus
Šarkiškių miške

GARGŽDAI. Gegužės 14 dieną, sekmadienį, Šv. arkangelo Mykolo parapijoje lankėsi Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Jis daugeliui gerai žinomas, visada laukiamas, nes savo įtaigiu, tiesiu žodžiu sudomina klausytojus, priverčia susimąstyti, todėl į šv. Mišias gausiai susirinko tikinčieji jo pasiklausyti. Po šv. Mišių vyskupui dėkojo, sveikino su kunigystės 40-mečiu parapijos klebonas dekanas kanauninkas Jonas Paulauskas, jaunimo, katalikiškų organizacijų atstovai. Didysis choras giesme palinkėjo ilgiausių metų, susirinkusieji sveikino nuoširdžiais plojimais.

Po Sumos šv. Mišių bažnyčioje, vyskupas Jonas Kauneckas, lydimas parapijos klebono bei kitų svečių kunigų, išvyko į Klaipėdos rajone, Veiviržėnų seniūnijoje, Švėkšnos parapijoje esantį Šarkiškių mišką, kuris ilgai ir sėkmingai saugojo skaudžius kovų už laisvę ir nepriklausomybę prisiminimus. Marijos su kūdikiu ant rankų skulptūra čia buvo pastatyta 1950 metais. Tuo pasirūpino Liucija Auškalnienė siekdama įamžinti žuvusio savo vyro partizano Juozo Auškalnio-Kudirkos atminimą. 1945 metais J. Auškalnis-Kudirka išėjo į mišką, nusprendęs prisidėti prie kovų už laisvę. Liucija liko su trimis vaikais, besilaukianti ketvirto. Šį meno kūrinį 1950 metais pašventinęs Švėkšnos parapijos klebonas kun. Tadas Budraitis už tai buvo įkalintas 10 metų. Liucija su keturiais vaikais slapstėsi, išsiskirstė pas žmones. Tik po daugelio metų vaikai susitiko.

Dabar šioje vietoje jau suformuota aikštelė, padaryti du įvažiavimai mišku, rajono tarybos nario Jono Dromanto ir Povilo Grikšo iniciatyva pastatyta daili pastogė pamaldoms, metaline tvorele aptverta Marijos su kūdikiu skulptūra. Aikštelės sutvarkymui, renginio organizavimui daug dėmesio kasmet skiria Gargždų parapijos klebonas dekanas kan. J. Paulauskas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Klaipėdos filialo valdybos narys Česlovas Tarvydas. Kan. J. Paulausko iniciatyva ten pastatytas dailus ąžuolinis altorius. Ketvirti metai čia vyksta kovų už laivę aukų prisiminimas, pagerbimas, aukojamos šv. Mišios. Gegužės 14 dieną, sekmadienį, šv. Mišias už žuvusius Klaipėdos rajono partizanus koncelebravo penki kunigai, vadovaujami vysk. J. Kaunecko. Pamoksle vyskupas skatino nepamiršti ir vertinti tai, kas brangiai iškovota, skatino domėtis, žinoti, skirti, kas, kalbant apie partizanų kovas, yra tiesa, o kas – melas. Šv. Mišiose giedrojo tremtinių choras. Vėliau visi susirinkusieji sugiedojo Švč. Mergelės Marijos litaniją, Lietuvos himną. Po šv. Mišių vyskupą Joną Kaunecką ir jo kurso draugą kun. Česlovą Degutį šventės dalyviai sveikino su kunigystės 40-mečiu, įteikė gėlių puokštes. Abu jubiliatai jas nunešė ir padėjo prie ten esančios Dievo Motinos skulptūros.

Kaip ir kasmet į renginį atvyksta svečiai iš Klaipėdos, Šilalės ir kitų vietovių, dalyvavo Krašto apsaugos Savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 302 pėstininkų kuopos kariai. Po pamaldų, pokalbių, prisiminimų, poezijos posmų renginio dalyviai buvo vaišinami skania kareiviška koše.

Kazimiera Sipienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija