„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. birželio 2 d., Nr. 5 (85)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žurnalistai prie Šešupės ir Širvintos

Romas BACEVIČIUS

Klebonas kan. Donatas
Jasulaitis pasakoja svečiams
apie Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčią

Žurnalistai prie Vinco Kudirkos paminklo

KUDIRKOS NAUMIESTIS. Gegužės 6-ąją, šeštadienį, čia buvo surengta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos šventė. Miestas, įsikūręs Šešupės ir Širvintos santakoje, šalia Lietuvos ir Rusijos sienos, kur gerbiamas publicisto, rašytojo, tautinio atgimimo skleidėjo ir „Tautiškos giesmės“ autoriaus Vinco Kudirkos atminimas, šiam renginiui labai tiko. Šventę surengė Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija, Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Vinco Kudirkos muziejus, Šakių rajono laikraščio „Laikraštis Valsčius“ redakcija ir Kudirkos Naumiesčio Šv. Kryžiaus Atradimo parapija.

Renginys prasidėjo Vinco Kudirkos muziejuje. Pirmiausia jame surengta ekskursija. Ekspoziciją pristatė Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė. Beje, būtent jo padaliniu 1998 metų rugsėjį tapo V. Kudirkos muziejus.

Muziejaus salėje iškilmingą Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijų įteikimo ceremoniją pradėjo poetine kompozicija „Pabusiu – pabūsiu – pajusiu“, kurią atliko Šakių „Žiburio“ gimnazijos Dramos studijos moksleiviai, vadovaujami mokytojos Vilijos Meškaitienės.

Oficialiąją premijų įteikimo ceremoniją pradėjo LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius. Abiejų premijų skyrimo vertinimo komisijos pirmininkas, televizijos žurnalistas Henrikas Vaitiekūnas paskelbė abiejų premijų laureatus. Vinco Kudirkos premija buvo įteikta Lietuvos televizijos režisierei Laimai Lingytei už dokumentinio filmo „Odė Lietuvos baletui“ scenarijų ir režisūrą. Vytauto Gedgaudo premija buvo apdovanota VU Komunikacijos instituto Žurnalistikos instituto docentė Jolanta Mažylė už monografiją „Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalisto atsakomybė“ bei pastarųjų laikų autorines publikacijas.

Abi laureates sveikino Vaiva Žukienė, Aldona Žemaitytė-Petrauskienė, kiti kolegos ir bičiuliai, Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius, o Šakių rajono savivaldybės laikinasis meras Juozas Puodžiukaitis – abiejų rajono laikraščių – „Laikraštis Valsčius“ ir „Draugas“ – redaktores Giedrimę Didžiapetrienę ir Gintarę Martinaitienę.

Buvo atiduota ir viena skola: 2007 metų V. Kudirkos premijos laureatei Aurelijai Arlauskienei įteiktas V. Kudirkos medalis. Taip atsitiko todėl, kad anksčiau tokių medalių išvis nebuvo. Juos pradėjo gaminti tik pastaraisiais metais. „Laikraščio Valsčius“ redaktorė G. Didžiapetrienė padovanojo D. Radzevičiui marškinėlius su V. Kudirkos portretu.

H. Vaitiekūnas kalbėjo apie žurnalistinę virtuvę, žurnalistų santykius su visuomene. Pabaigoje Šakių „Žiburio“ gimnazijos Dramos studijos narys Domantas Starkauskas padeklamavo sudėtingą, bet prasmingą Jono Meko eilėraštį „Vilkas“.

Vėliau visi renginio dalyviai susirinko prie skulptoriaus Vinco Grybo sukurto ir 1934 metais pastatyto Vinco Kudirkos paminklo. Čia laukė nauja atrakcija: visi sustojo taip, kad iš viršaus būtų galima perskaityti žodį „Laisvė“. Visa tai filmuota dronu.

Kudirkos Naumiesčio klebonas kan. Donatas Jasulaitis pakvietė pietų, kuriuos paruošė parapijos globos namų šeimininkės.

Po pietų žurnalistai susibūrė į dvi grupes, kurioms buvo surengtos ekskursijos. Vienai grupei ekskursiją vedė V. Kudirkos muziejaus vadovė Irena Zinkevičienė. Ji pradėjo pasakojimą apie centrinėje miesto aikštėje pastatytą ir per sovietmetį išlikusį paminklą V. Kudirkai. Paskui žurnalistai ėjo pro V. Kudirkos gimnaziją ir namą, kuriame paskutiniaisiais metais gyveno V. Kudirka, pasienį, uždarytą tiltą per Širvintą. Gaila, kad ne tik sunyko už Širvintos buvęs Širvintos miestelis, bet ir siena šioje vietoje į Kaliningrado sritį uždaryta. Širvintos taku (Schirwindter Weg) nueita iki pat Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios.

Klebonas kan. D. Jasulaitis abiems grupėms papasakojo apie mieste kadaise gyvenusius basųjų karmelitų vienuolius, bažnyčioje kalbėjo apie jos istoriją ir apie tai, kaip jo pirmtakas kun. Kazimieras Garmus sugebėjo suremontuoti per karą apgriuvusią bažnyčią. Daug vaišinti ir girdyti sovietinius valdininkus reikėję, kad šie skirtų visokius leidimus ir medžiagas. Klebonas sakė, kad parapijoje gyvena vien katalikai, anksčiau buvę evangelikų liuteronų, stačiatikių ir judėjų. Jam pradėjus dirbti šioje parapijoje, kalėdodamas yra sutikęs evangelikę liuteronę. Kanauninkas sakė turįs viltį, kad išlikusiame, nors jau gerokai apgriuvusiame stačiatikių cerkvės pastate, kurio susigrąžinti jie nepanoro, pavyktų įkurti keturių religijų muziejų su skirtingais altoriais ant visų keturių sienų.

Paskui žurnalistai nuvyko į Meištų kapines iki V. Kudirkos kapo. Iš įvairių Lietuvos vietų atvykę žurnalistai džiaugėsi pamatę, kaip garbingai šiame mieste saugomas V. Kudirkos atminimas.

Šakių rajonas
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija