„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. rugsėjo 8 d., Nr. 9 (89)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Paminklas signatarui Pranui Dovydaičiui

Paminklas Nepriklausomybės akto
signatarui, ministrui pirmininkui
Pranui Dovydaičiui. Kairėje –
jo autorius skulptorius Stasys Žirgulis

ČEKIŠKĖ. Rugsėjo 1-ąją Kauno rajono savivaldybės pastangomis atidengtas paminklas Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto signatarui, ministrui pirmininkui Pranui Dovydaičiui (1886-1942).

„P. Dovydaitis buvo išskirtinė asmenybė, palikusi ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, todėl nusprendėme įamžinti jo atminimą Čekiškėje. Artėjantis atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetis yra gera galimybė prisiminti šį mūsų krašte gyvenusį politiką“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Paminklas atidengtas sode, priešais P. Dovydaičio vardu pavadintą gimnaziją. Renginyje dalyvavo signataro giminės, vietos bendruomenės nariai.

P. Dovydaitis buvo ne tik politikas, bet ir žinomas kultūrologas, teisininkas, filosofijos mokslų daktaras, Lietuvos ateitininkų sąjungos vadovas, apie 40 periodinių leidinių redaktorius ir leidėjas. 1935 metais signataras gavo 20 ha žemės netoli Čekiškės miestelio esančiame Paprienių kaime, čia ūkininkavo. 1941 m. birželio 14 d. buvo suimtas ir ištremtas į Ukrainą, vėliau – į Uralą. 1942 metais nuteistas ir sušaudytas. Signataro amžinojo poilsio vieta nežinoma.

P. Dovydaičio biustą sukūręs skulptorius Stasys Žirgulis jau yra įamžinęs ne vieną iškilų menininką, politiką ar visuomenės veikėją, pasakojo, kad P. Dovydaičio portretą kūrė iš kelių nuotraukų ir siekė pavaizduoti maždaug tokio amžiaus, kai jis pasirašė Nepriklausomybės aktą.

Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija