„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. spalio 06 d., Nr. 10 (90)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Per „Vaižgantines“ pagerbti trys laureatai

Vytautas BAGDONAS

Trys „Vaižgantinėse“ pagerbti laureatai
(iš kairės): istorikas Egidijus
Aleksandravičius, studentė Greta
Šinkūnaitė ir seniūnaitis, Kunigiškių
krašto šviesuolis Pranas Maišelis

Rugsėjo 16-ąją senajame Malaišių kaime devintą kartą organizuotos „Vaižgantinės“. Vis labiau populiarėjančio renginio organizatoriai (Svėdasų seniūnija, Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus) čia sukvietė kraštiečius, Vaižganto giminaičius, šio rašytojo kūrybos gerbėjus, rašytojus, žurnalistus, politikus, visuomenės veikėjus, Vaižganto premijų laureatus. Tą gražų, saulėtą šeštadienį gausūs būriai pėsčių ir važiuotų traukė į lietuvių literatūros klasiko, tautos švietėjo, visuomenės veikėjo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtuosius Malaišius.

Šventės vedėjai Ramunei Lapienytei ištarus sveikinimo žodžius, pacitavus iškalbingus Vaižganto žodžius apie gimtojo krašto grožį, pristačius dalyvaujančius svečius, visiems tylos minute pagerbus Amžinybėn iškeliavusius, prasidėjo trijų premijų įteikimo ceremonialas.

Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos įsteigtos respublikinės literatūrinės Vaižganto premijos šešioliktojo laureato pavardę paskelbė ir diplomą bei atminimo medalį įteikė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas, konkurso vertinimo komisijos pirmininkas, radijo diktorius Juozas Šalkauskas ir poetė, dainų tekstų autorė Dalia Teišerskytė. Šį kartą Vaižganto premija buvo įvertintas lietuvių istorikas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, knygų apie Lietuvos istoriją autorius Egidijus Aleksandravičius už naujausią publicistinių rašinių rinktinę „Viskas įmanoma“, kuria autorius tęsia analitinės publicistikos, politikos bei kultūros tekstų tradiciją. Naująjį laureatą ąžuolo lapų vainiku papuošė Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis, sveikinimo žodžius tarė kolegos žurnalistai, pasveikino ir Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis. Padėkojęs už premiją ir sveikinimus, prof. E. Aleksandravičius sakė, kad jam, kaip Telšių krašto vaikui, aukštaitis Vaižgantas yra svarbus ir brangus. Mokslininkas savo kalboje akcentavo Vaižganto veiklos reikšmę, nes ji buvo ir yra svarbi Lietuvoje. Vaižgantas visuomet juto ryšį su gyvenimu, mylėjo gamtą, žmones, visą tautą, visą laiką ieškojo to, kas visus jungia, o ne skiria, supykdo, supriešina žmones, buvo tolerantiškas kitaip mąstantiems, dirbo tokius darbus, kurie tų laikų Lietuvai buvo reikalingiausi...

Devintąją Svėdasų seniūnijos ir Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ premiją „Už nuopelnus Svėdasų kraštui“ seniūnas V. Neniškis įteikė veikliam Kunigiškių seniūnaičiui Pranui Maišeliui, kuris visuomet suranda laiko ir noro dalyvauti Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriaus dramos kolektyvo veikloje, pasirūpinti Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, rašytojo gimtųjų Malaišių bei kitų kultūros ir istorinio paveldo objektų tvarkymu, priežiūra, mielai prisideda prie „Vaižgantinių“ organizavimo.

Iškilmingai buvo įteikta ir Svėdasiškių draugijos „Alaušas“ garbės pirmininko Algimanto Indriūno įsteigta antroji kun. Aleksandro Papučkos vardu pavadinta „Meilės ir gerumo“ premija, skiriama jaunimui už prasmingus darbus ar gražius rašinius. Šventės dalyvius supažindinęs su kun. A. Papučkos veikla, nueitu gyvenimo keliu, jo žmonėms rodomu geraširdiškumu, atjauta, nuolatiniu rūpinimusi parapijiečiais, premiją įteikė buvusiai Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos auklėtinei, dabar studijuojančiai Aleksandro Stulginskio universitete Gretai Šinkūnaitei.

Šie du laureatai irgi sulaukė gausybės sveikinimų, palinkėjimų ir dovanų, jie buvo vainikuoti svėdasiškių nupintais ąžuolo lapų vainikais. O Anykščių rajono meras K. Tubis įteikė ne tik savo, bet ir renginyje negalėjusių dalyvauti Seimo narių Antano Bauros ir Sergejaus Jovaišos pasirašytas padėkas.

Visų trijų premijų laureatai turėjo galimybę pasėdėti svėdasiškio tautodailininko Aleksandro Tarabildos sukurtame specialiame „Vaižgantinių“ krėsle ir papozuoti fotografams, kurių šį kartą susirinko nemenkas būrys.

Atsirado norinčių viešai pakalbėti, išsakyti savo mintis. Tokia galimybė buvo suteikta kraštiečiams mokslininkams dr. doc. Gvidui Kazlauskui, dr. doc. Juozui Lapieniui, uteniškių „Bočių“ ansamblio vadovei Amelijai Katinienei, verslininkui politikui Ričardui Sargūnui. Maloniai nustebino garbaus amžiaus uteniškis, kilęs iš Svėdasų parapijos Kunigiškių kaimo, Vytautas Petronis, kurį vaikystėje krikštijo kun. Juozas Tumas-Vaižgantas. Jis perskaitė specialiai „Vaižgantinėms“ sukurtą savo eilėraštį ir pasidalijo prisiminimais, kaip nuoširdžiai jo seneliai ir tėvai bendraudavo su Vaižgantu. Pasak senolio, šviesūs prisiminimai apie Vaižgantą jį lydi visą gyvenimą... Rokiškio krašto ūkininkas Vytautas Šlikas ne tik išdėstė žemdirbius jaudinančias problemas, bet ir kai kuriuos šventės dalyvius apdalijo įspūdingo dydžio naminės duonos kepalais. Taip buvo pamaloninti prof. E. Aleksandravičius, diktorius J. Šalkauskas, anykštėnas rašytojas Rimantas Vanagas, rajono meras K. Tubis, Svėdasų seniūnas V. Neniškis, kraštietis Juozas Lapienis ir kiti.

Šventėje skambėjo nuotaikingi kūriniai, kuriuos atliko Viešintų kapela „Vingerinė“, vadovaujama Roberto Raišelio. Rokiškio rajono Panemunėlio universalaus daugiafunkcio centro kolektyvas, vadovaujamas Audronės Šakalienės, demonstravo edukacinę programą „Lino kelias“. Ant senųjų Malaišių pastatų sienų veikė Vytauto Didžiojo universiteto studentės Simonos Bagdonaitės ir Lietuvos kariuomenės kariškio Raimundo Kovo parengta fotografijų paroda „Prisimenant 2016-ųjų „Vaižgantines“. Visi norintys galėjo įsigyti leidinių ir suvenyrų vaižgantiška tematika. O „Vaižgantinių“ kulminacija buvo kunigiškiečių Nijolės ir Prano Maišelių dovanoto ir ant laužo iškepto avino mėsos, išvirtos gardžios košės, kvapnios žolelių arbatos ragavimas čia pat po šimtametėmis Malaišių liepomis.

Anykščių rajonas
Simonos BAGDONAITĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija