„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. spalio 06 d., Nr. 10 (90)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Nauji atminimo ženklai Signatarų alėjoje

ŠIAULIAI. Prieš metus, Šiauliams švenčiant 780-ąjį gimtadienį, Lieporių parke buvo atidaryta Signatarų alėja. Taip atiduota pagarba istorinei miesto atminčiai – pagerbti žmonės, kurie nusipelnė ne tik miestui ar kraštui, bet ir visos Lietuvos laisvei. Šiemet alėja pasipildė 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Aktą pasirašiusių signatarų atminimo lentomis, jiems sužaliavo keturi ąžuoliukai. Šiaulių miesto gimtadienį papuošė iškilminga ceremonija Signatarų alėjoje. Lietuvai pasitinkant valstybės atkūrimo 100-metį, Šiauliuose pagerbti ir 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai. Istorinį dokumentą pasirašė keturi Juliaus Janonio, buvusios Šiaulių berniukų gimnazijos, auklėtiniai: Mykolas Biržiška, Jonas Vileišis, Steponas Kairys ir Alfonsas Petrulis. Manoma, kad kai kurie iš jų prisidėjo ir prie paties Nepriklausomybės Akto teksto rengimo. Ceremonijos metu prie kiekvieno signatarams skirto ąžuoliuko skautai laikė šių iškilių žmonių portretus. Gimnazistams trumpai pristačius signatarų asmenybes, ant ąžuoliukų užrištos trispalvės juostos.

„Šiemet Signatarų alėja pasipildė ženklais, skirtais prieš 100 metų Lietuvą kūrusių kraštiečių atminimui. Šiauliai ne tik gerbia drąsius ir atsakingus žmones, bet ir mokosi iš jų. Nežinau, ar kiti miestai turi panašias atminimo įprasminimo vietas, bet Šiauliuose jų turėsime ir daugiau“, – kalbėjo meras Artūras Visockas.

Pernai pirmuosius savo ąžuoliukus pasodino buvę deputatai, Šiauliuose išrinkti į tuometinę Aukščiausiąją Tarybą, kuri 1990 m. kovo 11 d. paskelbė atkurianti Lietuvos Nepriklausomybę. Prie ąžuoliukų atidengtos atminimo lentos Kęstučiui Lapinskui, Virginijui Kačinskui, Donatui Morkūnui, Algimantui Sėjūnui, Mindaugui Stakvilevičiui ir šviesios atminties Romualdui Ozolui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija